Lineker tänker på Sverige

Ni har säkert inte missat dagens rubriker om Trump och hur han pratat om något som ska ha hänt i Sverige igår. Till och med Carl Bildt har twittrande undrat vad han rökt. Aftonbladet skrev en artikel som undrade vad han menade samt berättade vad som hänt i Sverige igår och det var inte något jättedramatiskt. Allt detta har nu nått internationell media och jag har sett både tyska och brittiska artiklar som till exempel den här i The Guardian. I den sistnämnda kan man se hur den före detta fotbollsspelaren och numera TV-kommentatorn Gary Lineker humoristiskt twittrar ”Thoughts are with everyone in Sweden at this difficult time” och det påminner mig om att jag aldrig skrivit något inlägg om Lineker som jag tycker så bra om och hur passande det är att göra det just nu.

Man behöver inte vara fotbollsintresserad för att veta vem Lineker är utan det räcker med att man råkat se några minuter av Match of the Day på BBC på hotellet eftersom han varit dess programledare ända sedan sent 90-tal. Dessutom har han förekommit flitigt i allehanda frågesporter och humorprogram på TV, nu senast i Have I Got News For You. Kanske är det annars i filmen Bend it like Beckham du sett honom spelandes sig själv, eller i reklamavbrotten på de kommersiella kanalerna där han gjort reklam för chipsjätten Walkers.

linekers

Gary Lineker med hustru Danielle. Foto: Liton Ali (Wiki Commons)

Han föddes i Leicester 1960, staden som är hemvist åt just Walkers crisps. Inte helt förvånande var Leicester City därför hans första stora klubb och den han än idag har närmast sitt hjärta och hjälpte till att rädda från konkurs 2002 så att de säsongen 2015/16 alls fanns kvar och kunde vinna Premier League. För detta är han nu hedersviceordförande i klubben. Leicester var alltså hans först men därefter blev det Everton, Barcelona, Tottenham och 1994 ett japanskt lag. I det engelska landslaget har han gjort 80 landskamper och var med och gjorde mål i VM-matchen mot Argentina som England trots detta förlorade efter att Maradona gjort mål med hjälp av ”Guds hand”.

Varför jag tycker han är så speciell? Det handlar om att han verkar vara mänsklig, artig och snäppet mer intellektuell än många engelska fotbollsspelare. Han är också känd just som en gentleman eftersom han aldrig någonsin fått ett rött eller ens gult kort under en match! Humor har han dessutom. När Island slog England i EM nu i somras så sa han att ”vi just fått stryk av en nation med flera aktiva vulkaner än professionella fotbollsspelare”. Just nu är han i hetluften eftersom han är uttalat emot Brexit tvärt emot många i hans gamla barndomstrakter (kanske tänker han delvis på hur Premier League skulle utarmas om utländska spelare inte fick arbetstillstånd men det tror jag i och för sig att de kommer att få vid ett Brexit eftersom det finns pengar i den branschen).

Uppdatering oktober 2020: YouTube-klippet från Have I Got News For You som upprörde många Brexitröstande engelsmän 2017 och gjorde Lineker till hjälte bland de som vill stanna kvar i EU har tyvärr tagits bort.

2 kommentarer

  1. Jag såg det avsnittet – kanonbra!

    Gillad av 1 person

    1. Hehe, ja han har blommat ut sedan han slitade med fotboll.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: