Fågelö i gränstrakter

Om gårdagens puttinuttiga resmål inte lockar så vill jag idag berätta om det senaste att hamna på min bucket list – betydligt mer dramatiska Rathlin Island i Nordirland.

Som taget ur Mio min Mio eller Game of Thrones. Foto: Colin Park (www.geograph.co.uk)

Som taget ur Mio min Mio eller Game of Thrones. Foto: Colin Park (www.geograph.co.uk)

Bilden ovan kommer från ett fågelskyddsområde (med bland annat lunnefågel) vid den västra fyren på Rathlin Island. Dit kan du vandra eller ta bussen och besöka RSPB:s fågelcentrum och ön är också känd för sälar. Du når den med båt från staden Ballycastle. Har du bil är det ofta ingen idé att försöka få med den på bilfärjan som mest har plats till de 150 invånarnas bilar utan kom som vandrare eller cyklist istället och ta katamaranen. Väl på ön hittar du i hamnen kyrka, postkontor och utflyktsbåt. McCuaig’s är namnet på öns bar och där kan du som vill campa eventuellt få slå upp ett tält om du frågar snällt, annars får du hyra stuga, bo på B&B eller nöja dig med en dagsutflykt.

Tills för bara några år sedan fanns alls ingen el men nu står tre vindturbiner på ön och varje hus har en generator. Det här låter precis som min melodi, uppvuxen som jag är med en sommarstuga där vi först nu i somras skaffade solpanel. Jag misstänkte först att det är si och så med mobiltäckning också men där har jag nog fel för det har investerats i teknik på senare år. Det är heller inga längre distanser varken till Ballycastle eller faktiskt till den omsjungna halvön (Mull of) Kintyre i Skottland inte ens tre mil bort och synlig i god sikt. Faktiskt var det just hit till Rathlin som Robert the Bruce flydde 1306 innan han kunde återvända hem till Skottland och bli kung. Detta är inte öns enda länk till skotsk historia för många klanhövdingar har varit här till och från men långt innan dess även andra i form av både romare och vikingar. Det finns också rester av storskalig stenyxeproduktion från yngre stenåldern och bronsåldersgravar på ön. En del kan du lära dig mer om på ett litet lokalmuseum i det gamla båthuset.

Rathlins skola. Foto: Paul McIlroy (geograph.co.uk)

Rathlins skola. Foto: Paul McIlroy (geograph.co.uk)

Marconi har telegraferat härifrån och på senare tid har ön blivit känd för att Richard Branson och hans svenske kompanjon Per Lindstrand störtat här med sin ballong och räddats av lokalbefolkningen. Du som liksom dessa herrar gillar äventyr och kan dyka hittar också mängder av vrak här från olika perioder. Vill du ha mer praktisk information om att hyra cykel eller var du bokar boende så klicka här. Hur kan en dryg mil lång ö ha så mycket att se?

 

 

6 kommentarer

 1. Absolut en plats att lägga på minnet! tack för tipset!

  Gilla

  1. Visst verkar den mysig.

   Gilla

 2. You had me at ”vandra” and ”sälar” 😉 Detta verkar vara något för oss, sådär lagom otillgängligt och enkelt men ändå med många spännande historier.

  Gillad av 1 person

  1. Jaaaa! Den är ju ganska liten så era bergsvandringar är ju mer imponerande men ja, man ser nog sälar som vilar på de mer avlägsna stränderna och stämningen verkar väldigt rofylld.

   Gillad av 1 person

 3. Vackert! Påminner mig lite om Färöarna …

  Gilla

  1. Ja de norra delarna av Storbritannien är ju lite så. Dramatiska klippor, massor av grönt och fågelliv och så lite vulkaniska basaltstaplar…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: