Uttåget kom närmare

Efter två intensiva dagar i parlamentet måndag och tisdag var det så dags för underhuset att rösta om att lämna in utträdesansökan till EU eller ej. Svensk media har rapporterat betydligt mer nu när det hela börjat röra på sig så ni vet säkert hur det gick men de har inte gått in på allt i detalj så jag kommenterar som vanligt själv. Bara 114 parlamentsledamöter röstade nej till att lämna in ansökan igår och överhuset ska visserligen också rösta (troligtvis den 20 februari) men det är ändå ett för mig tråkigt resultat om än helt väntat.

Skotska SNP-ledamöter vill stanna i EU och röstade därefter men det har bråkats en hel del hos Tories och Labour som båda är rejält splittrade i frågan. Labourledaren Corbyn har precis som May velat tvinga sina ledamöter att rösta för utträdet men många gick alltså trots allt emot honom när det väl kom till kritan. Jag nämnde häromdagen de skäl han har för detta såsom att försöka hålla kvar Brexitväljare som annars skulle gå till UKIP men många är trots detta besvikna. De gröna och liberaldemokraterna har inte många ledamöter men de röstade mest emot som väntat. Hos Torypartiet var det bara en enda som röstade emot och det var rutinerade politikern Kenneth Clarke som nu seglat upp som den mest älskade konservative politikern någonsin bland alla de EU-vänner som annars inte gillar deras politik. Han höll ett anförande kvällen innan omröstningen om varför han tycker det är vansinne att lämna EU och varför han därför inte kunde rösta annat än emot. Bland annat tar han upp det som Storbritannien faktiskt har gjort för EU och som man önskar att politikerna berättat för sina medborgare innan de lät dem rösta. Jag har lagt in hans tal här nedan och tycker verkligen att ni ska titta oavsett vad ni tycker om saken för det är både fullt av engelsk humor, vackert språk och dessutom ett historiskt ögonblick.

Själv är jag mitt i ledsamheten glad över att ledamoten för York City röstade emot. Hon är visserligen inte uppvuxen i York själv och många ur den gamla lokalbefolkningen identifierar sig säkert inte alls med henne utan hon representerar de som bosatt sig i stadskärnan under senare decennier men det visar ändå att det finns ett internationellt tänk i min gamla valkrets. Faktiskt röstades det emot även i de två valkretsar jag bodde i under mitt år i London på 90-talet också, Hornsey and Wood Green och Tottenham. Det som idag förvånat både mig och brittiska vänner är att flera ledamöter i södra Wales röstade emot. Just där röstades det tydligt för Brexit i folkomröstningen även om det muttrades om att människor ångrat sig när de såg hur de skulle förlora EU-investeringar. Här verkar det för mig under en ren snabbanalys som att Labourpolitikerna där gått samman och tänkt att de helt enkelt måste rösta med regionens ekonomiskt bästa för ögonen. Skottland är som sagt en egen del i hela historien och SNP-rösterna emot var givna men vill du se var i övrigt det röstades emot och vilka i framför allt Labour som röstade mot partiet och för sin övertygelse att inte gå ur EU så hittar du en lista här. Inte överraskande är många valkretsar olika delar av London men en hel del andra förvånar alltså.

Nu kommer alltså överhuset att säga sitt men sedan blir det nog inlämnande av avsked till EU och det jobbiga är att May nu inte vill vänta till sent i mars utan gärna påbörja processen så fort hon kan vilket just nu gör att det lutar mot 9 mars. Detta skulle bli precis innan valet i Nederländerna vilket också det skapat debatt.

 

 

2 kommentarer

 1. En av Sheffields MPs (Hallam) röstade emot. Alltid något. Lite korkat av dem att slösa bort ett år där fokus kommer vara på valen i Nederländerna, Frankrike och Tyskland, inte på UK. Men nu har de Trump på sin sida och trumpetar på med det 🙂 tror säkert det kan gå bra rent ekonomiskt som nåt slags råkapitalistiskt skatteparadis i framtiden, men inte ett samhälle som tilltalar mej. Ironiskt nog tror jag att just detta tal om brittiska värderingar, självständighet och identitet kommer få dem att förlora detta som de värnar om och bli något slags mini-USA. Det är trots allt America First och förmodligen också China First och säkert fler stora fiskar som tycker att de är först, EU First är det väl också fortfarande för många, undrar hur tuffa de vågar vara sen. Ska bli intressant, om än sorgligt, att se dem tampas och komma överens med sina trade deals.

  Gilla

  1. Ja det var väl självaste Nick Clegg uppe i Hallam. Lib dems har ju framgång bland EU-vänner nu.
   Hur de kan tro att något av detta ska ge dem kontroll över sitt land igen förstår jag inte alls. Jag håller med dig om din analys och det är inte ett Storbritannien jag heller skulle lägga så värst mycket fokus på. Jag tror inte ett dugg på att de kommer att få något toppendeal med USA utan det där var bara prat från andra sidan Atlanten. Kolla bara på hur May låter sig hållas i handen. Urk. De sitter nu i en riktig rävsax och det är synd att de inte förstod mer men så har ju ingen berättat vad EU gör och inte gör. Jag filar på ett inlägg om den här biten men vill som sagt inte göra en i grunden positiv och resefokuserad blogg till något annat utan ta det lite pö om pö. Ibland pyser det dock ut. Jag är inte så positiv om just detta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: