Brexitdramat går vidare

Skulle bloggat för länge sedan men idag har jag fastnat fullständigt dels i att jag äntligen fått nya arbetsuppgifter på jobbet och är glad att jag tog initiativet till detta och dels i allt som pågår i världen.

Nyss nådde mig en trist nyhet från USA där det ju ångas på i minst sagt annorlunda stil nu och eftersom den rör mitt arbetsområde, miljö, var jag tvungen att pausa och andas lite extra. Dagen har ju annars gått i Brexitnyheternas tecken för en blogg som denna. Sociala medier har exploderat och det har varit svårt att hinna följa allt och att sålla bland kommentarerna.

Höstens domstolsbeslut om att parlamentet och inte bara regeringen måste få säga ja till Brexit överklagades direkt av Theresa May och idag kom Högsta domstolen med sin dom i fallet – den första domen står fast och regeringen måste fråga parlamentet. Ni kan idag läsa massor om detta i svensk press som jag tycker börjar följa med bättre i Brexitfrågan nuförtiden.

Ett bakslag för Theresa May men gör det så stor skillnad? Domstolen slog nämligen samtidigt fast att Skottland, Wales och Nordirland inte behöver yttra sig i frågan för det finns ingen lag som ger dem den rätten. Framför allt Skottland och Nordirland har som tidigare sagt stora grupper som vill stanna i EU och som hade kunnat sätta vissa käppar i Brexithjulet. Där är man nu istället naturligtvis jättebesvikna idag. Det känns som om en andra omröstning om skotsk självständighet har tagit ett rejält kliv framåt i Skottland genom dagens beslut vilket bara det är en konstig känsla.

Labourpartiet har redan beslutat att stå fast vid Brexit precis som regeringen. Det här både förvånar och irriterar många mer socialdemokratiska EU-anhängare som menar att de ju är i opinion och borde protestera (Liberaldemokraterna kommer garanterat att rösta mot Brexit men de är idag bara nio ledamöter och gör ingen större skillnad) men partiledare Corbyn menar att folket har valt Brexit och skulle de svika detta så skulle det bli oroligheter på gatorna. Dessutom är det många av just Labours väljare som röstat för Brexit trots allt och de vill man inte heller skrämma bort till nationalistiska partier. Corbyn tänker istället låta partipiskan vina men det finns ledamöter som trots allt tänker gå emot honom. Som helt enkelt vägrar att låta partiet styra över den egna tanken att Brexit vore katastrof för landet. En sådan är Owen Smith och jag rekommenderar artikeln Call me remoaner-in-chief”, but I won’t be voting to trigger Article 50.

Inte lätt i endera parti alltså och hur det går nu återstår att se. Det finns de som tror att Artikel 50 kan aktiveras redan om tre dagar istället för i slutet av mars som planerat, nu när May har fått dagens domstolsbeslut framför sig. Ingen tid för övriga att konferera så värst alltså. Samtidigt är hon själv på väg att träffa Trump i USA så frågan är om hon har tid med allt i en och samma veva. Under USA-besöket är det tänkt att handel ska stå på agendan trots att Storbritannien fortfarande är medlem i EU och inte kan fatta egna beslut än.

Skottlandsministern Nicola Sturgeon syntes i svensk TV ikväll och nedan kommer en lite längre intervju med henne efter dagens händelser. Här och där är det lite överkurs för den som inte är så politskt bevandrad men stundtals ger det stor insikt. Hon sätter fingret på ytterligare en fråga i allt detta och det är att underhuset nog inte alls tänkt sig att just en ”hård” Brexit är vad det hela skulle mynna ut i bara för att man kanske kommit överens om att lämna EU. Ledamöterna måste få rösta om själva villkoren för utträde för vem hade tänkt sig att man helt skulle bryta med Europa? Liberaldemokraterna är helt med på detta tåg har jag sett lite varstans i media under dagen. Det här ger två motstridiga signaler, dels att alla nu tror att det blir ett utträde men också att om villkoren är tillräckligt dåliga så finns det en liten strimma hopp om en andra folkomröstning och ett stopp för utträdet.

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Låt Skottland bli självständigt och det verkar mer aktuellt i dessa oroliga tider.

  Gilla

  1. Ja det gör ju det. Det finns ett ganska nytt klipp på YouTube om man söker på Sturgeon där hon intervjuas om kris för oljebolagen och hur de ska hjälpa Aberdeen. De har mycket att ta tag i men de har en stark vilja och nu känner de sig väldans överkörda.

   Gilla

 2. Fy vad jobbig detta är för oss boende i UK, hela Brexitgrejen är hemsk. Jag och andra verkligen lider och blöder i våra hjärtan.

  Gilla

  1. Det gör vi här också. Min man vet ju inte vad Sverige säger om honom, mina brittiska kollegor i Danmark vet inte om de får jobba kvar om ett par år…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: