Currydöden

Att pubar stänger med oroväckande hastighet har väl ingen missat vid det här laget men visste ni att även curryrestaurangerna är hotade? Detta trots att Chicken tikka masala sägs vara britternas nationalrätt. Två till tre restauranger i veckan slår igen och och kan snart vara uppe i 4000 restauranger de närmaste två åren och det har flera orsaker.

En av anledningarna är att barn och barnbarn till de som en gång öppnade restaurang inte alls är intresserade av att ta över ruljangsen när de växer upp. De ser en större framtid i att studera medicin eller teknik på universitet och göra annat. Ytterligare ett skäl är att curryrestaurangerna nu funnits så länge att människor lärt sig laga egna rätter hemma – försäljningen av chili och ingefära är till exempel betydligt högre idag än tidigare decennier.

Manchesters currykvarter. Foto: Likabiker (Wikipedia)

Manchesters currykvarter. Foto: Likabiker (Wikipedia)

En annan orsak är det fokus på invandring som råder nuförtiden. Koalitionsregeringen Tory-Liberaldemokraterna sa redan 2010 att de ville försvåra arbetsinvandring utanför EU vilket började oroa The Bangladeshi Caterers Association – de flesta så kallade indiska restauranger drivs av pakistanier eller bangladeshier. Från april har en kock behövt tjäna 35 000 pund om året för att få arbetsvisum och det är det i stort sett ingen utöver möjligen kändiskockarna på curryhusen i Londons Knightsbridge och Mayfair som gör utan du får dra av minst tiotusen pund för att komma ner till verkliga löner för erfarna kockar.

Flera restaurangägare röstade därför för Brexit i hopp om att Storbritannien ska skapa bättre handelsavtal med sina gamla kolonialländer om de går ur EU. Därmed skulle det kunna bli enklare och billigare att importera arbetskraft i framtiden. Priti Patel som var arbetsmarknadsminister vid tiden för folkomröstningen uppmanade asiater i största allmänhet att rösta för att lämna EU för att ”rädda curryrestaurangerna” och närma sig världen utanför Europa. Nu visar det sig efter folkomröstningen istället att pundet sjunkit som en sten och restaurangägarna förlorar enorma summor på menyer som är alldeles för billiga men där gästerna inte vill betala mer. Inte blir det lättare av att huspriser och hyror i områden som Brick Lane stigit kraftigt på senare år. Du som alltid äter indiskt på ditt besök i Storbritannien kan läsa mer här.

 

 

Annonser

4 kommentarer

 1. Invandrarna har ju bidragit till en varierad och härlig matkultur i många delar av Europa. Currydöden låter tragiskt …

  Gilla

  1. Ja alla kommer såklart inte gå under men det är en trist utveckling. Ett problem just här är ju det att många lärt sig laga en anständig curry hemma.

   Gilla

 2. Tråkigt utveckling hoppas det kommer någon lösning på problemet. Chicken Tikka Masala är gott, kul att rätten är så vanlig att den nästan ses som nationalrätt, då är det mycket poppis förstår jag.

  Gilla

  1. Ja den är jättepopulär fast idag köper man mest hem snabbvarianter eller lagar själv och så är man mer experimentell när man går på restaurangerna. Många restauranger har också specialiserat sig mer än förr efter olika regioner. Jag tror det är de där mindre kvartersrestaurangerna som är i fara.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: