Blair om Brexit

Har ni sett Toppmötet på SVT, Fredrik Reinfeldts debut som programledare där han intervjuar kända politiska profiler? Jag har bara sett avsnittet med Tony Blair vilket såklart var ett måste. Idag bryr jag mig inte om att ta upp den stora utredningen om Blairs arbete i Mellanöstern som Reinfeldt fick kritik i svensk press för att inte fråga några svåra frågor om, utan jag går direkt på den första biten av intervjun som handlar om Brexit.

I början av programmet presenteras Blair av SVT som berättar att han ”lyckades luckra upp ett stelbent politiskt system och skänka det ett modernt och ungdomligt ansikte”. Jo, visst ändrade han partiets stil helt och hållet. Så pass mycket att flera gamla väljare inte kände igen det. Tack och lov får vi veta mer om detta senare i programmet när det berättas om hur Blairs ”New Labour” flyttade partiet mer in mot mitten. Man fick flera nya väljare men tappade samtidigt enligt mig allt det som kunnat användas idag som motvikt – länken till den gamla arbetarrörelsen som idag känner sig otroligt vilsen och som egentligen inte alls vet hur EU fungerar. Det var under Blairs tid de olika regionerna fick ökat självstyre och visst blev det mer pengar till skola och vård men var har detta lämnat de gamla Labourfamiljerna inte minst i Nordengland? De ser idag Labour som ett elitparti för den som vill göra politisk karriär i London och inte som partiet som representerar dem.

Blair presenteras i programmet som en EU vän som ville att Storbritannien skulle spela en aktiv roll och han säger själv under samtalet med Reinfeldt att det vore ett förfärligt misstag att gå ur EU. Varför inte stanna och förhandla fram nödvändiga reformer istället? Vi vet ju att Storbritannien inte är det enda medlemslandet som har oroade medborgare. Han hoppas att Europas länder hjälper till i de kommande förhandlingarna genom att erkänna att liknande skeptisism finns i andra länder och att vi måste jobba tillsammans för att tackla medborgarnas rädslor. Reinfeldt ser det som att Sverige skulle kunna vara positivt till att hjälpa förhandlingarna men inte nödvändigtvis så många andra EU-länder. Jag känner själv att jag logiskt känner att det är rätt, för vi står alla inför samma utmaningar men samtidigt vill inte ens jag ge allt till britterna. De har ju röstat för utträde. Min fråga till Blair blir istället varför hans regering inte berättade för medborgarna vad EU är bra för och hur drivande hans land faktiskt har varit som EU-medlem. Då hade vi kanske sluppit mycket av snacket om att ”ta tillbaka vårt land” även om alla anglofiler vet att det krävs mer än lite EU-godis för någon som vuxit upp i en gammal kolonialmakt.

”Vi förväntade ett resultat där ni skulle stanna i EU” säger Reinfeldt efter en stund. Snacka för dig själv säger jag som spenderar mycket tid i Lincolnshire där många röstade för Brexit och det slår mig återigen hur många svenskar tror att London representerar Storbritannien och hur mycket jag som vill slå hål på den bubblan har att göra.

Tony Blair. Foto: Marc Müller (Wikipedia)

Tony Blair. Foto: Marc Müller (Wikipedia)

I det brittiska EU-parlamentsvalet 2014 blev UKIP största parti. Varför reagerade ingen? Det här är en fråga som gärna hade fått vara med i samtalet tycker jag istället för att bara finnas med som fakta i SVT:s bakgrundsmaterial. Blair själv kommer in på hur många idag känner oro över att tappa sin nationella identitet. Precis tvärt emot hur det var efter andra värlskriget när de europeiska länderna gick samman för att inte nationalstaterna skulle bli för dominerande. Han säger också intressanta saker som att det största under hans egna barns livstid kommer att vara Kinas uppgång och att skulle vi verkligen inte ta hand om vårt samarbete i Europa för att värna om våra västerländska värderingar såsom jämställdhet och fria åsikter? Nu tror jag själv inte att västvärlden är perfekt och jag rekommenderar istället att ni läser Fredrik Härén för att få perspektiv på världen men det hindrar inte att jag uppskattar vissa av våra värderingar och förstår vad Blair menar. Vidare säger han att globaliseringen är ostoppbar och att många som röstade för Brexit inte tänker på detta och här håller jag med honom helt. Vi kan inte stoppa det som nu pågår och jag tror som en positiv individ att det i slutändan är bra för världen i sin helhet (när vi lärt oss att ekonomi också handlar om gröna värderingar och människor) men att det just nu innebär en lång period av stor turbulens och jag vet att många inte alls hänger med i svängarna och att det är det som gör många så rädda just nu, speciellt i Sverige där det tidigare varit så homogent och litet.

När det gäller folkomröstningen om Brexit tar Blair upp hur många konservativa ogillar EU:s socialdemokratiska sidor med arbetsrättslagar men att dessa nu fann sig på samma sida som Labours traditionella väljare som istället röstade för Brexit för att stoppa invandring och få mer pengar till hälso- och sjukvård. Konservativa EU-motståndare vill se ett Storbritannien som är ett paradis för frihandel och som inte alls bryr sig särskilt om arbetarna. Blair tror att det snart kommer att visa sig vilken ohelig allians det är mellan de här två grupperna och det är han inte ensam om att tro ser man i media. Det här med frihandelsbas har förövrigt Nederländerna snappat upp och just idag har det i media stått om hur dagens politiska ledning där skulle rösta nej till ett framtida EU-handelsavtal med Storbritannien om avtalet gör Storbritannien till ett skatteparadis. Dock är det val i Nederländerna i april och det blir ett val där vi kanske får se en stor EU-motståndare som segrare. Allt kan hända i politik idag som vi ju sett under hösten.

 

Annonser

5 kommentarer

 1. Intressant att läsa ditt referat eftersom jag inte sett programmet.

  Gilla

  1. Tack. Det är inte lätt att hänga med SVT utomlands men det här borde britterna få se tycker jag.

   Gilla

 2. Har inte sett programmet, men Fredrik R var inte den ende som trodde att Brexit inte skulle bli verklighet. Det blev en överraskning för många världen runt och förvåningen var stor.
  Labour har kanske fått gå igenom samma sak som många arbetarpartier (i allra högsta grad svenska socialdemokraterna) i länder där den gamle arbetaren som bildade partiet inte längre finns. Alla partier behöver förändras och utvecklas, men det trista är när de tappar sina visioner. Det är väldigt länge sedan det fanns något svenskt parti som hade en vision, jag tror att det var på 90-talet….

  Gilla

  1. Ja Labourpartiet är ett helt eget kapitel men de leds nu av en Brexitman de också till många Remainers besvikelse som känner att de får söka sig till Liberaldemokraterna oavsett politisk hemvist.
   Visst måste partierna hänga med men det var just det Labour inte gjorde. De gjorde om sig och blev till något arbetarna inte kände igen alls när deras situation förändrades i och med all minskad industri och gruvdrift. Sverige är iallafall ett mindre land och har en utbildningstradition som gör att det är lite annorlunda. Nu har det dessutom blivit än värre i UK med universitetsavgifter. 😦
   Visioner ja! Suck. Ingen vågar längre något som hotar att de väljs om…

   Liked by 1 person

  2. Fast jag tycker fortfarande att Reinfeldt borde ha haft bättre bakgrundskoll på UK, en av Sveriges viktigaste handelspartners med 100 000 svenskar bosatta än att bli så förvånad…Men återigen, det visar hur fokuserade svenskar är på bara London.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: