I skuggan av Skärvan

Ett tvärt kast från det vilda nordengelska landskapet blir det när vi idag istället beger oss till Londonkommunen Southwark med sina höghus. Jag tittar sällan på Chefen undercover (Undercover Boss) med sina bilförsäljare och liknande men det händer någon gång ibland att ett avsnitt lockar och just idag vill jag tipsa om ett som visar de stora kontraster som finns i Storbritannien. Kommunchefen beslutar sig för att följa med några utvalda anställda, däribland ett gäng bostadskontrollanter för att se de problem hon annars bara ser på pappret.

Southwark känner den vana Londonresenären till men också ni som bara varit där en gång har garanterat varit där för dess norra del ligger alldeles vid Themsen med stora sevärdheter som Tate Modern, Shakespeares Globe och den södra änden av Tower Bridge. Det är en rätt avlång kommun och i södra delarna ligger det ganska välbärgade Dulwich med sin High Street. Mellan Themsen och Dulwich ligger bland annat flera stora bostadsområden i kommunal regi insprängda, så kallade ”council houses”. Du som tagit tåg genom vilken brittisk storstad som helst eller sett en deckare från dem har sett exempel på de här bostadskolosserna, varav några är stora höghus. Just de här kan du faktiskt se om du tar tåget från Gatwick in till Blackfriars Street och det finns överhuvudtaget många just söder om Themsen på väg in till Waterloo och Victoria också. Jag tänker själv varje gång jag åker förbi de här områdena att det måste kännas underligt att bo så slitet och grått och ändå veta att man bor på en plätt vars fastighetsvärde är skyhögt genom att det ligger centralt i en världsstad. Att se stora världskända sevärdheter från sitt köksfönster men aldrig ha råd att besöka dem.

Aylesbury-kvarteren. Foto: Mkimemia (Wikipedia)

Aylesbury-kvarteren. Foto: Mkimemia (Wikipedia)

I det fula kvarteret med det löjeväckande namnet Aylesbury och på andra platser går alltså kommunchefen runt med sina anställda som bara de är beundransvärda. Vem tusan tror att en kommunalanställd i London tjänar någon lön att tala om i förhållande till bostadskostnaderna där. Allt detta är tankar som susar runt medan man tittar på detta avsnitt om Southwark där vi får följa med hem till sjuka samlare och andra som lever i en fattigdom vi inte själva kan tänka oss och glad blir man inte men däremot tacksam över sitt eget liv. Där åker vi andra upp och ner i The Shard och strosar på Borough Market alldeles i närheten, som om inget i världen bekymrade oss. Samtidigt tänder någon eld på en soppåse i loftgången i höghuset bara ett stenkast bort…

Här hittar ni som står ut med reklamen en svensk länk: http://www.viafree.se/program/reality/undercover-boss/sasong-5/avsnitt-5

Annonser

6 kommentarer

 1. Intressant inlägg. Jag var sjukligt fascinerad av dessa områden när jag bodde i London…

  Gilla

  1. Ja visst är det något som fascinerar. Jag fastnade helt i det här TV-avsnittet.

   Gilla

 2. Bra avsnitt med undercover boss.uk och har sett detta avsnitt och andra tidigare. Vad som slår mig är att många ”bosses” själva kommer från dessa förhållanden och har större förståelse för de som t.ex köar vid ”foodbank”.

  Gilla

  1. Ja precis. Det är intressant hur de fått tag på chefer som själva gjort en klassresa. Det här tillhör ett av de bättre avsnitt jag sett. Det känns inte bara som ”snäll TV” utan som en insikt i en mycket större problematik.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Oj…

  Gilla

  1. Ja en annan värld.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: