Mitten för britten

Är du en sådan där som älskar att ha varit på platser av rent geografiska skäl? Europas västligaste punkt, Sveriges högsta vattenfall och liknande? Då är det till byn Dunsop Bridge du vill för där ligger Storbritanniens geografiska mittpunkt.

Byn tillhörde Yorkshire tills den mycket impopulära geografiska reformation som 1974 gav bort flera av dess gränstrakter till både Cumbria och Lancashire samt skapade området Cleveland med Middlesborough som centrum. Då hamnade den i Lancashire och ligger egentligen inte så långt från dess huvudstad Lancaster men också nära Skipton på Yorkshiresidan.

Dunsop Bridge ligger i en dalgång vid floden Hodder norr om den större Ribble Valley, dalen som på Yorkshiresidan heter Ribblesdale och är en del av Yorkshire Dales, känt för sin nationalpark och med den stora Ribblehead-viadukten som tågentusiaster älskar. Kommer du från den sidan och kör mot Clitheroe så ser du hur hedlandskapet i Yorkshire visserligen fortsätter västerut men det blir också lummigare för nu kommer du in i det gamla distriktet Forest of Bowland.  Fortfarande är landskapet dock en vild hedtrakt, utsedd till en så kallad AONB – ”Area of Outstanding Natural Beauty”. Kommer man istället från Lancaster ner mot Dunsop Bridge går vägen längs det smala bergspasset Trough of Bowland genom flera mil av gamla historiska jaktmarker som förr var kända för vildsvin och varg och här märks det att man också är nära Lake District men man slipper de större mängderna av turister där.

Klockhyacint (bluebells) på sluttningarna utanför Dunsop Bridge. Foto: Roger May (Geograph.co.uk)

Klockhyacint (bluebells) på sluttningarna utanför Dunsop Bridge. Foto: Roger May (Geograph.co.uk)

The Piggery Foto: The Inn at Whitewell

The Piggery. Foto: The Inn at Whitewell

Forest of Bowland är land som tillhör hertigdömet Lancashire och alltså kronan så drottning Elizabeth II har varit här flera gånger och sägs tycka väldigt bra om trakten och det gör även min man som campat i en av grannbyarna. Här finns en mängd vandringar och möjligheter till fågelskådning och en av vandringarna är just de få kilometerna från byn till mossen vid Whitehead Hanging Stones på marker vid Brennand Farm. Där hittar du den exakta mittpunkten. Vandringstips och mycket annat hittar du redan på länken ovan.

Du kan ta dig hit som en dagstur från näraliggande städer (det finns buss från Clitheroe men den går sällan så bil är det mest flexibla) men också övernatta i den lilla byn eller dess närhet, varför inte i charmiga stugan The Piggeries vid den gamla 1600-talspuben The Inn at Whitewell där självaste drottningen ätit lunch. Har du vandrat så förtjänar du absolut te och scones på Puddleducks Tea Room. Kommer du i september så kan du inte se hyacinterna men då kan du å andra sidan pricka in Hodder Valley Show om du älskar engelska lantbruksshower.

7 kommentarer

 1. Egentligen strävar jag inte efter att komma till platser av geografiska skäl, men vet att jag ett år var på Europas sydligaste fastlandspunkt Tariffe i Spanien och på Svalbard,så långt norr ut man kan komma innan Nordpolen, men detta var inte anledningarna för mina resor, det bara blev så.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Haha, så kul att det blev bägge två samma år. Synd att inte Malena var kvar på Svalbard då.

   Gilla

 2. Ser riktigt fint ut. Vill utforska mer av den brittiska landsbygden.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det ska du verkligen göra. Du ska ju till södra Wales. 😉 Säg till när du ska till Manchester nästa gång så vet jag precis vart jag ska skicka dig, en halvtimme österut med tåg.

   Gillad av 1 person

   1. Eh. Ja. Faktiskt. Hur visste du? 🙂

    Gillad av 1 person

 3. Brittiska landsbygden är verkligen fin! Trevlig läsning!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja den är underbar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: