Årskrönika 2016

Så var det dags igen. Nyårsafton med allt vad det innebär av tillbakablickar och framtidsplanerande. En dag då jag alltid går runt gråtfärdig i konstig stämning oavsett hur året varit faktiskt.

Det är dags att se tillbaka på 2016 som blev ett riktigt skitår på så många sätt men som hade tre glimtar av nytändning för mig i form av en oväntad utnämning, några solpaneler och en ö i Medelhavet.

Januari

Den fjärde januari började det plötsligt ta längre tid att ta sig till jobbet för oss Öresundspendlare när regeringen införde ID-kontrollerna och vi tågpendlare stod på Kastrup och tittade på varandra med en klump i magen och sade farväl till den nordiska passfriheten medan det byggdes staket mellan spåren både där och på Hyllie på den svenska sidan för polisen. Kontrollerna blev sedan förlängda och åter förlängda under året och tågen var tionde minut i rusningstid ställdes in eftersom ett spår på Kastrup nu skulle användas i två riktningar och spårbristen var ett faktum. Det här ledde till platsbrist på tågen och förseningar och en mördande oförutsägbarhet kring när man egentligen kommer hem. Ännu är ingen lösning i sikte och vi pendlare räknar med att det här nu är ett permanent tillstånd. En trist utveckling för resebranschen också även om vi nu iallafall slipper att få våra pass fotograferade med Iphones i säkerhetskontrollen för att få gå på tåget hem! Jo, det var faktiskt så de första månaderna. Snacka om upplagt för ID-kapning när det DSB skulle undvika att få böter av Sverige och måste visa att de gjorde sina kontroller enligt transportörsansvaret. På den svenska sidan blev det senare under året färre poliskontroller än tidigare medan tågen ändå tvingas till stopp i tio minuter för att vänta på polis som antingen kommer eller inte. Stressen är total.

fb_img_1483202176051


På väg till kontoret en vintermorgon.

Februari

I februari överraskade några av oss i släkten en av mina mostrar på födelsedagen med en resa till Wien. Jag som bara varit där väldigt kort tidigare fick nu chansen att se inte minst den stora mat- och loppmarknaden Naschmarkt som blev lite av höjdpunkten. På gemytliga restauranger satt vi kvällstid och skrålade till folkmusik och i Schönbrunns slottspark rådde vårvärme.

fb_img_1483202154094


Schönbrunn. Prosit Neues Neujahr!

En morgon var det jag själv som blev överraskad när en vän meddelade att fanns med i Expressen. Bara brittiskt hade blivit utvald till en av Sveriges tolv bästa resebloggar i Allt om resor. Något av det mest motiverande som hänt mig någonsin. Det här blir nog svår att upprepa med tanke på vad som sedan skedde i juni.

Mars

Bryssel. Staden där jag bott i fem år och där min dotter föddes drabbades plötsligt av ett terrordåd. Med en overklig känsla tittar jag på bilder av platser jag känner till väldigt väl och av en stad där jag fortfarande har många vänner.

Eftersom vi bokat en längre resa i maj beslöt vi att hälsa på mamma i Stockholm under påsken och kombinerade detta med en påskbuffé på skärgårdskrog i Sörmland, där vi har sommarstuga ute på klipporna som vi tyckte behövde ett extra besök efter vinterns ganska extrema stormar.

April

Resemässigt hände inte så mycket men i gengäld kom jag och mina två bloggkollegor Lena och Helena igång på riktigt med Our Scandinavia, den engelskspråkiga resebloggen om Skandinavien som vi startat för att få berätta för världen om vår fina region och för att få skriva på engelska.

Maj

Tjugo år sedan min man och jag träffades. Naturligtvis hade vi sedan länge planerat en resa tillbaka till York och puben där det hela hände. Ett måste var också att ta en dag med en dagsutflykt över heden till Whitby som vi ofta åkte till det där första året. Vi fotograferades 1996 av en av mina kusiner på en av klipporna i staden och 2006 av en av mina vänner på samma plats. Det blev vår dotter som fick den äran att föreviga oss på samma plats 2016. Underbart vackra och vilsamma Rievaulx Abbey hanns också med. Samma resa tog oss till dotterns kusin i Wales och gav oss roliga dagar i Manchester där det plötsligt börjat dyka upp rykten om Zlatan.

fb_img_1483202066139


Same procedure as every ten years.

fb_img_1483202075915


Rievaulx

fb_img_1483202102290


The Alchemist, Manchester

Juni

En eftermiddag i trevligt sällskap avnjuts på hotell SP34 i Köpenhamn där jag är på dansk resebloggarträff. Danskarna är ännu inte lika organiserade som i Sverige utan det refereras till oss på detta deras första Travel Massive men under hösten har det blivit mer och mer liv. Kul för mig som jobbar i Köpenhamn och har 60 mil till Stockholm.

Min värsta midsommarafton någonsin då jag grät bland morgonens jordgubbsförsäljare och dränkte min sorg i Pimms på kvällen. Där jag satt i släkthuset i Småland med sommargetter i och utanför sin hage funderade jag allvarligt på att bli getamor på heltid. Det vi befarat eftersom vi spenderar så mycket tid i Brexits hjärta, Lincolnshire, hade hänt. Britterna hade röstat för att gå ur EU. Ni som följer bloggen vet hur det har påverkat mig – som att göra slut med en kär gammal pojkvän – och jag har fortfarande inte hämtat mig. Bloggen har fyllts av inlägg med mer politiskt innehåll än de resetips jag tänkt mig och spretar väldigt. Själv oroar jag mig ännu eftersom hösten tuffat vidare åt fel håll på så många sätt i denna röra.

fb_img_1483201835685

Åsa. Rymningsbenägen get med karaktär.

Juli

Sol, strålande sol! Utan någon som helst lust att planera någon resa till England läggs allt krut på stugan i Sörmland. Mamma som märkt att jag är låg på energi har tagit tag i det här med solpaneler och plötsligt har vi en lösning som passar oss som inte har varken befintlig el eller bilväg till huset. Paketet innehåller ett kylskåp och räcker också till att ladda telefoner och borrmaskiner. Systemet har råd med fyra dagars dåligt väder men det visar sig att det genererar massor av el även en ganska molning dag även om juli mest är fantastiskt solig och sommarsemestern tagits helt rätt veckor detta år.

dsc_2460

dsc_2442


Paradiset. Här laddar jag batterier på mer än ett sätt.

Augusti

Pang! Dottern fick en fraktur i foten på fotbollsträningen och där rök resten av säsongen. Känd som svårläkt gjorde den att vi inte kunde boka någon höstresa trots att hon alltså inte längre var aktuell för några matcher. Vi visste ju inte om hon skulle behöva gipsas sex veckor senare eller hur det hela skulle gå.

September

Utmattningen började bli total, inte minst av tillståndet i världen där jag kände att om Brexit kan hända så kan Trump vinna. Förberedde oktober månads stora och roliga möten på jobbet där Brexit nu ligger som en våt filt över verksamheten. Känner att jag behöver vila, inte på jobbet men mentalt men vet inte hur detta ska ske eftersom min stora avkoppling är just resor. Ett glädjeämne som gav energi var att Bo Bjelvenstedt och jag äntligen fick till en träff för att spåna om diverse idéer i anglofilins tecken. Vill du veta mer om Bosse så läs min recension av hans bok Londons bästa dagsutflykter.

Oktober

Dottern blev myndig. Hur gick det så fort?

Förra årets årskrönika handlade om att jag ville till Korsika. Dit kom jag inte men istället blev det helt otippat det lite brittiskpåverkade Cypern. Dotterns fot var fortfarande inte läkt och alltså fick vi avskriva destinationer med många uppförsbackar, långa promenader och kullersten. Samtidigt ville vi båda till solen och hittade inget som lockade med Kanarieöarna. En egenhändigt ihopsatt resa till Ayia Napa blev just det vi behövde. Jag hade aldrig vågat åka till en utpräglad partydestination under högsäsong men var nyfiken på dess vackra stränder och visste att det var hyfsat platt. Oktober visade sig från sin bästa sida med 28 grader nästan varje dag och jag som brukar kasta mig mellan sevärdheter tog dotterns fot som ursäkt att bara ligga vid poolen och på stranden på dagarna och sitta på restauranger på kvällarna. Väl hemma kände jag mig ovanligt utvilad och ett par veckor senare var foten läkt.

Nissi Beach

Nissi Beach

dsc_2827

Fisk- och skaldjur för en person...

Fisk- och skaldjur för en person…

Bröllopspar i klosterträdgården

Bröllopspar i klosterträdgården

November

I vintertidsmörkret slog den förlamande tröttheten klorna i Öresundspendlarna igen och ändå är jag glad att jag inte tillhör de många som jobbar på Kastrup där tåg från Sverige nu inte ens stannat under hösten om de är försenade. Jag fokuserar så mycket jag bara kan på att planera julaktiviteter och på att stötta dotterns körlektioner. Min konstanta längtan tillbaka till stugan i Sörmland har inte varit så stark sedan jag var liten.

December

Julmiddagar och evenemang piggar upp tillvaron och vi har en trevlig jul med familjen i Stockholm där jag bara önskat att den vore längre.

Nu sitter jag här och hoppas att 2017 blir ett bra år, jag som i grunden är en positiv person och som förvånats över hur jag tycks ha halkat ner i tonårens mer negativa världsgrubblerier i år (för ja, till och med på Cypern kom tankarna att jag faktiskt satt och njöt bara dryga trettio mil från Aleppo fågelvägen). Det har helt enkelt hänt för mycket dramatiskt i världen i kombination med att jag haft en del att ta hand om privat de senaste åren som gjort att jag inte kunnat känna efter hur jag själv mår och vila tror jag.

Min förhoppning är att 2017 även om vi inte blir av med den politiska röran iallafall ska ge mig mer tid till återhämtning genom roliga saker som bloggande och promenader i naturen så att jag orkar med allt annat. Ett år att ta de tre glädjeämnena vidare. Imorgon får ni läsa mer om mina planer för att uppnå detta och annat men nu lämnar jag er till nyårsmiddagen. Gott nytt år alla läsare!

Annonser

28 kommentarer

  1. Tack detsamma!

   Gilla

 1. Åsa F M · · Svara

  Gott nytt år själv och tack för alla intressanta blogginlägg!
  P.S Hälsa Gott nytt till min namne geten när du träffar henne härnäst..

  Liked by 1 person

  1. Haha, tack! Åsa var en rolig get hon. Vi får se hur det blir till sommaren.

   Gilla

 2. Ingmarie · · Svara

  God fortsättning!!! Tack för att Du belyser England från så mångskiftande infallsvinklar och jämförelsepunkter. Jag läser varje inlägg i Bara Brittiskt men jag har ofta lite mycket omkring mig och hinner sällan kommentera… men jag har nästan alltid något på tungspetsen…. De är en både vacker, inspirerande, och folkbildande läsning. Jag vill säga att (med risk för att vara smörig igen) att jag är så tacksam mot Bara Brittiskt för den där genuina värmespridande stämningen och känslan som finns i bloggen. Alltihop bidrog starkt till att jag övervann mig själv och kom iväg ensam på resan till York i våras och på språkresan nu i december. Resan i våras var fantastisk och vistelsen nu i december innehöll så många upplevelser, intryck och känslor att det inte kan beskrivas med ett fåtal rader. Tack igen

  Liked by 1 person

  1. Tack detsamma! Jag blir så oerhört varm och glad av att läsa det här. Nu bokar jag snart en resa på studs bara för att få mer att skriva om till dig. 🙂 Det är läsare som du som peppar mig genom alla jobbiga dagar.

   Gilla

 3. Ingmarie · · Svara

  ..jag kan inte låta bli ändå… under språkresan fick lokal insyn på ett sätt som jag aldrig skulle fått som turist då jag umgicks i princip hela dagarna och kvällarna med ”läraren” eftersom jag ju bodde hos henne. Det föll sig att vi hade till stor del lika intressen och ibland lite konservativa ståndpunkter och lite knäpp humor så det var inte svårt att pladdra på och med många goda skratt. Hon var en generös person och hon delade med sig av sin egen ungdomstid och om sina förfäders vardag och öden pga andra världskriget. Det hela var underbart intressant. Jag träffade flera grannar och vänner vilka var lite äldre människor och det gillar ju jag för jag tycker om att inte bara prata om modenycker och att få lite tidsperspektiv på precis allting… För att nämna bara några av övriga upplevelser så var jag med läraren på alltifrån Zumbalektion till lunch med hennes gamla arbetskollegor, julbord med hennes vänner på lokala puben och lokal pantomimföreställning. En kväll var vi på Carol Concert med York Philharmonic Male Voice Choire i Bar Convent i York. En annan kväll var vi på Carol Concert i en jättegammal kyrka i en grannby. Man kan tro att jag är kyrklig vilket jag inte är men kyrkor är trevliga i juletid och jag hade någon föreställning om att i England så gällde detta särskilt och jag hade inte fel. Jag visades också trevliga pubar. En kväll i ytterligare en annan by var vi på föreställning med folksånger av en lokal sånggrupp. Jag och läraren var i Whitby en dag och åt fish and chips och strosade och gick den långa trappan upp till kyrkan och klosterruinen. Där fick jag också se ett litet genuint fiskrökeri för läraren hade ärendet att köpa rökt fisk åt en vän. Stämningen i Whitby var fantastisk i december en mulen vardag mitt i veckan då där var väldigt lite folk. En annan dag var vi inne i Castle Howard vilket också var fantastiskt en mulen decemberdag även om det var lite väl mycket julpynt inne i slottet (för min smak alltså)…. Däremellan tog vi promenader runt byn där jag bodde…. Jösses, ja Du ser så jag skulle kunna skriva massor men jag får sluta här..

  Gilla

  1. Haha, du får gärna skriva ett gästinlägg på bloggen om du vill. 🙂 Jag är likadan – älskar kyrkor i juletid och det påminner mig om min barndom när jag sjöng i kör vilket jag hoppas ta upp igen någon gång. Mitt kontor låg snett emot Bar Convent (idag ligger det ett Premier Inn där). Jag bodde först precis innanför murarna där så det var min väg till jobbet också. Vilken by var du i?

   Gilla

 4. Gott nytt år på dig med! Vi får hoppas på (och bidra till) att 2017 blir bättre än befarat!

  Liked by 1 person

  1. Tack! Det får vi verkligen. Idag är jag full av energi men vi får hoppas den håller i sig trots omvärldens galenskaper.

   Gilla

 5. Gott nytt år! Ja vi får hoppas att 2017 blir alldeles utmärkt! I alla fall vet jag att där kommer finnas några konstutställningar i London som jag kommer åka för att se, så det blir Storbritannien på mig även i år! 🙂

  Liked by 1 person

  1. Tack detsamma! Jag tycker allt du ska ta en dagstur till Bristol. Massor av kultur och så är du nära ciderdistrikten…

   Gilla

 6. Yvonne · · Svara

  Gott Nytt År och ser framemot nya roliga och intressanta inlägg!

  Gilla

  1. Tack! Jag önskar så att jag hade mer från East Anglia. 😉

   Gilla

 7. Ingmarie · · Svara

  Byn jag var i heter Bishopthorpe.

  Nu lurar jag på vart jag skall resa härnäst. Jag är inne på en tur till England även 2017. Wales kanske? eller kanske Shetlandsöarna eller ta med ryggsäcken till Lake district? Ett inlägg tidigare i handlade om stugor att hyra vilket lockar och behöver ju inte bli så dyrt. När jag bokade inför språkresan nu i december ”unnade” jag mig att bo på Hilton i York de två nätterna fram till kursen började och när jag var där på Hilton tänkte jag att sådana pengar kan jag använda till något bättre nästa gång… jag är inte så bekväm av mig

  Gilla

  1. Jaså ”Biskopstorp”. 🙂 En fin by med galopphästpuben Marcia. Min mans chef bodde i grannbyn Copmanthorpe som blir ”Köpmanstorp” i översättningen och alltid får mig att tänka på Hovmantorp i Småland.

   Ja jag skrev ju om stugor lite varstans. Tänkte du gå på kurs igen eller bara bo? Du skulle definitivt gilla Conwy i norra Wales som var en av stugdestinationerna men hela norra Wales är fullt av fina ställen. Södra också för den delen. Du skulle nog också tycka bra om Devon och Cornwall och absolut Lake District.

   Gilla

 8. Ingmarie · · Svara

  Det var på Marcia jag var med på julbord… och jag var i Copmanthorpe ett par gånger också
  hi hi ”världen” är liten när man kommer lite närmare in i ett samhälle.. Det blir nog inte kurs denna gång utan bara bo. Jag skall tänka igenom nu i januari vad det blir för som du skriver nu dagens mail så blir det ju billigare om man är ute tid….. Tack för ditt engagemang… det är ett stöd, ett sällskap.

  Gilla

  1. Så kul att vara på julbord på Marcia. Jag kommer gärna med tips när du funderat på region. Det är bara spännande att se var du hamnar.

   Gilla

 9. Ingmarie · · Svara

  rättelse… dagens inlägg menar jag, inte mail.

  Liked by 1 person

 10. Ingmarie · · Svara

  Åh, tackar ödmjukast. Jag åter kommer.

  Liked by 1 person

  1. Christel · · Svara

   Hej Ingmarie!
   Jag blir lite nyfiken, vad var det för slags kurs du var på? Jag har själv funderat på att testa att åka på ”språkresa” som vuxen, tycker att det låter spännande och kul 🙂

   Vänliga hälsningar,
   Christel

   Liked by 1 person

 11. resfredag · · Svara

  Gott nytt år, hoppas 2017 kommer att kännas bättre. Ta hand om dig och fortsätt inspirera – för det gör du! Du skriver alltid välformulerat och intressant.

  Gilla

  1. Tack så jättemycket Annika! Ja jag ska verkligen lyssna på mig själv och det känns redan som om jag har en inre plan för det.

   Gilla

 12. Christel · · Svara

  Gott nytt år! Ser fram emot att läsa dina härliga inlägg 2017 🙂

  …och du var inte ensam om att gråta på midsommaraftonens morgon :/

  Gilla

  1. Gott nytt år! Hoppas jag kan leva upp till förväntningarna då. 🙂
   Nej flera av mina brittiska kollegor var fortfarande i tårar på måndagsmorgonen när vi träffades igen efter helgen.

   Gilla

 13. God fortsättning! 🙂

  Gilla

  1. Tack detsamma!

   Gilla

 14. Ingmarie · · Svara

  Hej Christel,
  Om jag minns rätt så finns flera företag och det verkar finnas bland de kända som tonåringarna brukar åka med. Flera företag verkar ha något de kallar 50+ eller dylikt. Det vanligaste är nog att lektionerna är förlagda till särskilda språkskolor. Jag åkte via ett företag som heter ESL och ett upplägg som de kallar ”hemma hos läraren”. Det innebär att man både bor och studerar hemma hos läraren. Man väljer ett land/världsdel och ett valbart antal veckor och valbart antal lektioner varje vardag. Sedan så letade ESL genom att samarbeta med en firma/agent i landet man önskar komma till.
  Tyvärr vill/vågar jag inte lämna ut fler detaljer här på nätet om den familj som just jag hade turen och glädjen komma till, allting skall gå genom de här företagen. Jag är så exalterad över upplevelsen så det blev att det slank ur mig här namnet på byn jag var i.

  Jag kan verkligen varmt rekommendera detta för vuxna, en rolig blandning av semester och språk/kultur- och personlig utveckling.

  MVH
  Ingmarie

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad - Reseblogg

Reseberättelser, resetips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: