En bra och en dålig flygnyhet

Idag hade jag ett helt annat, julbetonat, inlägg färdigt men så kom igår en rolig nyhet följd av en lite tråkigare så ni får hålla er till lördag för mer jul.

Vi börjar med den tråkiga nyheten som är den att det vilar ett strejkhot över British Airways till och från Heathrow till jul. Fyratusen anställda som jobbat för företaget sedan 2010 är anställda under ett blandavtal som kallas ”Mixed Fleet. Jag vet inte hur BA har lagt upp sitt företagande (alla flygbolag hittar ju olika varianter för att överleva idag) men det hörs ju att det är osäkert vilken flygplansflotta de hör ihop med och de har alltså sämre villkor än de som anställts tidigare. Av de fyratusen anställda under Mixed Fleet är drygt hälften medlemmar i fackföreningen Unite och har just tackat nej till en tvåprocentig löneökning och röstat för strejk. Ingångslönen enligt Unite är endast 12 000 pund fast den annonserats som högre och flera anställda har ett andra jobb för att klara vardagen och flyger därför dessutom ganska trötta.

Det här innebär att femton procent av kabinpersonalen kan tas ut i strejk. Det är inte tvärsäkert att det strejkas just över jul men som det ser ut nu inleds strejken 21 december. Det är inte heller sagt om några speciella destinationer påverkas men som med all infrastruktur så ger ju ett fordon på fel plats ofta ringar på vattnet. Som sagt, jag vet att det är tufft för inte minst de gamla, traditonella flygbolagen just nu vilka inte hängt med i budgetbolagens förenklade resevarianter men det här känns ändå som en besvikelse att läsa om gamla fina British Airways. Häromdagen hade bolaget även halkat ner i rankingen hos konsumentmagasinet Which? och det spekulerades i om det var avsaknaden av varm mat ombord som var skälet (nu får man en sandwich från Marks & Spencer). Jag ser större problem än så.

Foto: Alan Wilson (Wikipedia)

Foto: Alan Wilson (Wikipedia)

easyJet från Stockholm

Nu till den lite roligare nyheten som är den att easyJet börjar flyga från Arlanda till London Luton i slutet av april. Ni som följt mig ett tag vet att jag flyger easyJet från Kastrup en hel del till olika brittiska flygplatser och att jag alltid undrat varför de bara flugit till Geneve från Stockholm. Nu verkar de storsatsa på huvudstaden och drar igång inte bara detta utan först kommer Lyon och Milano vilka redan finns från just Kastrup. Nu är just Luton en av de tristaste flygplatserna och i Köpenhamn kan jag välja Gatwick istället om jag vill men jag tror ändå att stockholmarna kommer att hitta till easyJet och till Luton brukar priserna vara så låga att man undrar hur det alls kan fungera.

Själv gläds jag annars åt att det inom EU nu i dagarna förts diskussioner om att göra tågresor billigare inom Europa och enklare att samordna. Man har insett hur tågresandet gått från 20% till ynka 11% i Europa och vill göra något åt det. Förhoppningsvis innebär detta inte att konkurrensen som också kommer att uppstå skapar kaos. Har vi tur investeras det även i själva infrastrukturen så att järnvägen verkligen fungerar. Har vi jättetur blir det här en sådan succé att bolagen börjar erbjuda nattåg igen. För visst vill vi alla åka tåg egentligen så fort vi har tid och råd?

4 kommentarer

 1. Svar på sista frågan: ja, helt klart!

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror vi blir bönhörda. Frågan är när.

   Gillad av 1 person

 2. Åsa F M · · Svara

  Ja, åka tåg är speciellt!
  Trist med BA – flyger alltid med dem om vi kan även om det betyder byta flyg på Heathrow när vi ska annanstans än till England. Bra priser och fantastisk service.

  Gilla

  1. Ja servicen i övrigt har alltid varit bra tycker jag. Bra priser tycker jag däremot det kan vara svårt att hitta men jag bokar sällan i jättegod tid.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: