Mäktiga skorstenar

Visst är det något speciellt med brittiska skorstenar? Nu menar jag inte alla gigantiska fabriksskorstenar uppe i norr, sådana som den berömde skorstensmannen Fred Dibnah fick det att se så enkelt ut när han rev. Nej jag menar de där rikt utsmyckade på helt vanliga hus. Från små landsortsstugor till ståtliga palats som till exempel Burghley House och Hampton Court kan ha både höga och inte minst rikt dekorerade skorstenar där man förundras över hur arkitekterna prioriterat även skorstenarnas skönhet och inte bara deras funktionalitet.

Sydöstra England har nog flest och där liksom smälter de in i de gamla röda tegelbyggnader med en massa gavlar som landskapet är fullt av. Kör runt på småvägar bland byarna och du kommer hitta många men det finns en by som kanske är mer känd än andra för just skorstenar och det är lilla Albury, vid de grönskande Surrey Hills några kilometer utanför Guildford.

Pugin-skorstenar i Albury. Foto: Colin Smith (geographer.co.uk)

Pugin-skorstenar i Albury. Foto: Colin Smith (geographer.co.uk)

Albury Park Mansion nämns redan i Domedagsboken liksom dess gamla saxiska stenkyrka som fortfarande används runt midsommar men är för gammal och skröplig för mer regelbundna gudstjänster. Herresätet har idag främst jakobitiska anor och låg tidigare omgiven av själva byn. På 1780-talet ville dock den dåvarande ägaren anlägga en park och närmast mobbade bort byborna så att själva byn så sakta flyttades en dryg kilometer österut till den mindre byn Weston Street och idag finns bara tre byhus kvar i husets park. År 1819 köptes Albury Park så av den skotske bankiren och parlamentsledamoten Henry Drummond som hade en helt annan inställning till lokalt liv. Han hjälpte byborna genom att bygga saker som behövdes i det nya Albury men också en ny kyrka till sin katolska apostoliska kyrka (Irvingisterna). Drummond lät också bygga om Albury Park och det var då huset fick de skorstenar det har idag genom arkitekten Augustus Pugin som kanske är mest känd för att ha ritat delar av Houses of Parliament (lite roligt att en man med fransk far gjort detta). Albury Park har senare använts till både ålderdomshem och privatboende och bland annat varit med i Country House Rescue som du kunnat se på TV8. Det går inte att besöka själva huset just nu men oroa dig inte för byn har de finaste skorstenarna.

Albury Park Mansion. Foto: Humphrey Bolton (Wikipedia)

Albury Park Mansion. Foto: Humphrey Bolton (Wikipedia)

 

Albury Foto: Ben Gamble (Wikipedia)

Albury Foto: Ben Gamble (Wikipedia)

Genom ett äktenskap mellan Drummonds dotter och sonen till Hertigen av Northumberland på 1890-talet ägs marken Albury Estate nu av just hertigdömet. De av er som kan er engelska medeltidshistoria blir därför inte förvånade att höra att grannbyn Chilworth ett par kilometer bort (och med närmaste järnvägsstation) har en pub med namnet Percy Arms. I Albury heter puben istället The Drummond Arms och erbjuder rum till de av er som vill göra en weekendresa hit för jo, det är enkelt att ta tåget till Guildford från Gatwicks flygplats och eventuellt byta till Chilworth om man inte tar taxi (eller för den delen hyr en bil). Från London kan du också enkelt göra en dagsutflykt hit eftersom det bara tar en timme med tåg till Guildford från Waterloo Station. Utöver att titta på skorstenar och njuta av det gamla postkontoret och annan byarkitektur i största allmänhet kan man flugfiska, vandra i Surrey Hills och såklart besöka Guildford och andra fina historiska städer i närheten.

 

7 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  Vilken fin by – kan få vilken anglofil som helst att go bananas.. Herresätet har jag sett i ”Country house rescue” – en rolig serie, vissa ägare ruskade man bara på huvudet åt..

  Gilla

  1. Ja visst gjorde man. Vissa lever i en drömvärld och andra undrar man helt enkelt hur de vågar ge sig på byggnadsminnen utan att blinka och tänker att de ofta riskerar sina äktenskap i de här projekten.

   Gilla

 2. Om någon reser till Suffolk ,närmare bestämt Framlingham Castle så finns det fina exempel på dessa vackra skorstenar. Älskade programmen med Fred Dibnah, ett riktigt orginal.

  Gilla

  1. Ja Fred var en riktig ”northerner” så för oss är han en hjälte. Tack för tipset om Framlingham som stått på listan sedan något TV-program (kan ha varit ett av husköparprogrammen där de hade med slottet i pausbesöket) men jag har aldrig tagit mig dit eller tänkt på just skorstenarna.

   Gilla

  2. Yvonne om du vill gästblogga om något i Suffolk/Norfolk så skriv en rad i mejlen. Du har ju massor som skulle vara roligt därifrån om du har tid och lust.

   Gilla

 3. Ja det finns mycket fint att skriva om både från East Anglia och Yorkshire. Alltid intressant att läsa din blogg och tack för alla fina tips.

  Gilla

  1. Tack själv för uppskattningen. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: