Juldrycker med brittisk twist

Jag firar traditionell svensk jul i år och det innebär att vi önskar varandra god jul med glögg och därefter blir det en liten god julöl till smörgåsbordet och någon julkryddad snaps. På kvällen kan det bli ett glas port till en bit stiltonost, en tradition jag fått av min yngsta moster och som ger en brittisk touch. Juldagen och annandagen är dagar med traditionella middagar men vad jag dricker till är inte lika förutbestämt. De av oss som alls inte dricker alkohol njuter såklart av julmust och på kvällen kanske ett julkryddat te eller indiskt chai.

Britterna äter ju gärna kalkon på juldagen och då blir det ofta rött vin. Man väljer vin efter de tillbehör man ska ha till kalkonen om man är genuint matintresserad och inte bara lagar den av tradition. Örtiga fyllningar och söta bärsåser är vanliga tillbehör och därför är tidningarna så här års fulla av vintips som inte bara passar själva fågeln vilket är det enklaste i sammanhanget. Som välkomstdrink är Prosecco och olika typer av champagne vanliga och bland de som kostar på sig lite mer finns det nu härligt brittiskt bubbel i butikerna. När det sedan ska ätas Christmas pudding och mince pies kan det bland annat bli söt sherry, port eller kanske den brittiska versionen av glögg – mulled wine eller cider. Apropå cider så är det alltså den starka, brittiska som avses och vill man inte ha alkohol så är just smaksatta äppeldrycker ett alternativ för de som inte bara serverar läsk rakt av. På annandagen är slånbärsgin populärt bland de som firar traditonell jaktjul ute på landet.

Varma drycker  Foto: Nik Frey (Wikipedia)

Varma drycker Foto: Nik Frey (Wikipedia)

Om man vill hitta på något nytt till julfirandet då? 

BBC Good Food har en hel samling drycker som kan vara roliga att bjuda på under julfirandet. Vad sägs om en citrusaktig kall ”glögg” på portvin (mulled port and lemon) eller en Mince pie martini för de av er som bor nära The English Shop eller andra platser där ni kan hitta mince meat (man kan visserligen göra det själv men det bör stå och dra ett par veckor så det är lite sent nu). Själv fastnade jag direkt för deras Gingerbread Bellini, jag som redan bloggat om en cocktail med ingefärskex. Vem vill inte byta ut cocktailbäret och citronskivan mot en pepparkaksgubbe på glaset?

I Skottland lärde sig drottning Victoria på sin tid att älska Atholl Brose och det är en klassisk nyårsdryck som också kan bli en dessert med hjälp av extra mycket grädde. Brose är det man får när man blandar havreflingor eller liknande grötflingor med vatten. Det finns flera sätt att göra detta men till drinken låter man 500 gram havre stå över natten med 700 ml whisky. Därefter blandar man i en ny skål 225 gram honung (ljung för den riktigt skotska smaken) med 1 dl kokhett vatten, rör ut honungen och tillsätter sedan 300 ml vanlig grädde. Havre- och whiskyblandningen silas sedan för att få bort havrefnas innan man blandar alltihopa och rör väl innan man kyler ner det hela, eventuellt i sterila flaskor med kork om man vill servera drycken i något fint. Skaka ordentligt innan servering.

Annonser

6 kommentarer

    1. Ja det var mycket som såg gott ut och jag vill nog prova den där bellinin iallafall.

      Gilla

  1. Tack för massa bra tips! Jag drömmer mig tillbaka till mulled wine på Borough market som är min absoluta favoritmarknad såhär års (eller egentligen alla årstider). Måste testa slånbärsgin även om jag inte firar jaktjul 😉

    Gilla

    1. Varsågod. 🙂 Ja sloe gin är gott året runt och finns i en och annan drink också. Borough Market är min favoritmarknad också. Trodde jag skulle bli mer imponerad av Barcelonas marknad men Borough håller toppen.

      Gilla

  2. Åsa F M · · Svara

    Här är en till som gillar Borough Market! Slånbärsgin tror jag inte ens jag smakat – antar att den finns på systembolaget? I år blir det kalkon i jul – på julafton (efter en liten förrättstallrik med sill) cranberrysauce smaksatt med portvin bunkrade jag i London i november. Julmarknad blev det i Berlin andra advent, glühwein i st för mulled wine..

    Gilla

    1. Mums! Här har vi kalkon på annandagen de jular vi firar på landet men i år blir det en mindre fågel hos mamma.
      Slånbärsgin brukar bara kallas det engelska namnet ”sloe gin” i barernas drinklistor. Det finns på typiska gin- och cocktailbarer (Sipsmith och tyska Monkey47 bland annat) men jag tror bara det är beställningsvarianter på Systembolaget.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

attresapodden.se

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

Ulf Perssons Blogg

Kultur och debatt!

%d bloggare gillar detta: