Skrällen i lokalvalet

Det var länge sedan jag skrev något om politik och det är verkligen inte för att det saknats något att skriva om utan för att jag som ni vet i första hand vill att det här ska vara en reseblogg. Det finns dock stunder när det inte går att låtsas att allt i Storbritannien är tedrickande i mysig stuga med halmtak. Den här känslan drabbar mig främst när det skrivs väldigt lite i svensk press om utvecklingen. Ja, jag vet att vi har massor att hålla ögonen på nu med stora inrikes angelägenheter, utvecklingen runt Östersjön, Trump och nu idag valet i Österrike (tack, kära österrikare för att ni inte lät en representant för det brunaste av bruna bli den första sådana statschefen i Europa sedan andra världskriget) men med dagens flexibla webbtidningsmakande måste det gå att lägga in fler viktiga nyheter om ett av svenskarnas favoritland och en av våra stora handelspartners. Ett land som dessutom i decennier varit ett av de mest pådrivande länderna inom EU även om invånarna själva tyvärr inte har en aning om detta utan tror att de helt styrs av Bryssel.

En nyhet som faktiskt fick vara med i svensk media men nästan bara hos Svenska Dagbladet och Omni (som tar in mycket genom internationellt trålande men inte har några djupanalyser av saker) var den att ett dokument läckt ut som visade att Mays regering inte har några som helst konkreta planer kring hur Brexit ska gå till i praktiken utan fortfarande tror att det ska gå att både äta kakan och ha den kvar, det vill säga fortsätta med EU:s handelsavtal men utan den fria rörlighet som är ett krav på detta. Ytterligare en uppmärksammad nyhet var den läckta inspelning av Mays tal hos Goldman Sachs en månad innan folkomröstningen där hon säger sig frukta en företagsflytt vid ett Brexit-resultat. Dessa läckor blev så upprörande att May nu hotar med direkt avsked för den som läcker till media. I Dagens Industri står det lite roligt om hur det läckts om även detta hot. Om detta och även om domslutet gällande att parlamentet måste rösta om Brexit och att detta nu överklagats har alltså stått att läsa härhemma.

En sak som däremot helt verkar ha ignorerats av svensk media (har du sett något?) är fyllnadsvalet i valkretsen Richmond Park utanför London som verkligen rört till det för Torypartiet nu i veckan. Allt började med Zac Goldsmith, MP för just Richmond Park sedan 2010. Goldsmith var också Torypartiets kontroversielle kandidat i Londons borgmästarval som nyligen vanns av Sadiq Khan och om detta, inklusive kritiken mot Goldsmith i detta (bland annat för rasism), kunde man läsa bland annat hos Dagens Nyheter.

Några svenska dagstidningar skrev också nyligen om hur Goldsmith avgick som MP och lämnade Torypartiet efter att arbetet med att få en tredje landningsbana på Heathrow fick grönt ljus att fortsätta. Goldsmith, själv uppvuxen i Ham i närheten är starkt emot en utbyggnad där valkretsen skulle drabbas av ökat buller eftersom Richmond ligger längs inflygningssträckan till flygplatsen. I detta har han faktiskt borgmästare Khan på sin sida eftersom ökad flygtrafik framöver kommer att betyda ökade luftföroreningar i hela London (Khan ville satsa på Gatwick istället). Goldsmith må vara konservativ miljonärsson och ha gått på Eton men han har jobbat som redaktör för sin mer filosofiske farbrors tidigare tidning The Ecologist (och hans ex-hustru med det fantastiska namnet Sheherazade är miljödebattör) och drev under sin borgmästarkampanj tanken på att göra London världens miljövänligaste stad. Han hade lovat sina väljare att avgå om flygplatsutbyggnaden fick vidare klartecken eftersom det i så fall dessutom skulle ske genom hans eget parti. Det enda han kunde göra efter beslutet var alltså att stå fast vid sitt ord och avgå som MP samt lämna Torypartiet.

En plats som MP i valkretsen Richmond Park stod alltså plötsligt till förfogande men Goldsmith hade inte tappat sugen på att representera sina gamla väljare utan ställde genast upp som oberoende kandidat. Som motkandidater hade han bland annat Sarah Olney från Liberal Democrats och Christian Wolmer från Labour (som fick ge vika för Khan som Labours kandidat till borgmästartiteln). Just Wolmer har jag faktiskt en bok av i bokhyllan: Fire And Steam: A New History of the Railways in Britain. Kuriosa just för oss här är att hans mamma är svensk.

Sarah Olney Foto: Liberaljon (Wikipedia)

Sarah Olney Foto: Liberaljon (Wikipedia)

Det blev naturligtvis inte mycket tid till kampanjer eftersom valet berodde på ett avhopp och platsen snabbt måste fyllas. Torypartiet sade sig hedra Goldsmith genom att inte alls ställa upp med någon kandidat men vem hade kunnat vinna Richmond efter att samma parti sagt ja till Heathrow? Goldsmith själv tänkte nog att Richmondborna kände till honom väl vid det här laget och fortsatte prata Heathrow och lova att kämpa mot utbyggnaden. Här är det oklart för mig hur mycket han fortsatt påverkats av rådgivare som sin spin doctor Lynton Crosby och hur mycket han själv tänkt på strategierna i allt detta. Han lär till exempel ha nämnt att han senare kanske skulle återgå till Torypartiet vilket inte känns som något vidare skärpt uttalande för mig. Dessutom hade han öppet stöd av UKIP vilket säkert inte hjälpte honom. Hur det nu är med det hela så hade väljarna i Richmond Park inte alls Heathrow i tankarna när de väl gick och röstade för så gott som alla kandidater var emot utbyggnaden. Istället hade Brexit seglat upp som den stora frågan och när valet var avgjort stod det klart att Lib Dems vunnit. Richmonds invånare hade helt enkelt tagit chansen och gjort rikspolitik av sitt lokalval.

Följer ni alls brittisk politik så vet ni att Liberaldemokraterna, Lib Dems, så gott som raderats ut ur politiken efter att partiledaren Nick Clegg helt släppt partiets krav på sänkta studieavgifter och andra kärnfrågor i sin iver att samregera med de konservativa och Cameron under sin tid som vice premiärminister. Väljarna straffade partiet stenhårt och Clegg har varit en av ynka åtta som suttit kvar i parlamentet och nu alltså blivit nio. Det börjar så sakta gry en sorts återkomst för Lib Dems eftersom de står fast i att stanna i EU och detta har blivit en sådan jättefråga. Väljare som vill vara kvar i EU hittar ingen plats i varken Labour eller Tories där halva partierna är för och halva emot. I välmående Richmond Park som nog aldrig skulle valt en allt för röd kandidat vann Sarah Olney trots att hon är ganska ny i politiken, lanserades som partiets valkandidat dagen innan valet och egentligen mest gick med i partiet för att hon som liberal var besviken vid förra valets kollaps. Så irriterade är EU-vänner på det kaos som nu råder efter Brexit och på att det uppstått ur en mängd felaktig information och missnöjet med nationell politik. Till och med miljöpartiet, The Green Party, lade ner sin kandidatur för att stödja Olney som de såg hade en bra chans.

Goldsmith var skakad efter resultatet och det känns som att han just gjort sig själv osynlig politiskt för lång tid framöver. Vad som händer nu är oklart. Några fruktar att liberaldemokratiska lorder i överhuset ska ha sniffat morgonuft och kommer att rösta mot Brexit. Det här var bara ett lokalval men det kommer bara några veckor efter att Camerons egen valkrets Witney i Oxfordshire haft ett lokalval sedan han  själv avgått. Där vann visserligen de konservativa igen men Lib Dems kom god tvåa så det är helt klart så att en rörelse har satts igång och Theresa May kommer att få fler hinder att övervinna. Det talades om nyval nästa år men valet i Richmond Park har nog gjort det än mindre sannolikt att det utlyses något sådant. Möjligen om regeringen återigen förlorar den nu överklagade domen om att parlamentet måste rösta om Brexit. Då kanske vi får se en kris som ger nyval men vem vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: