Här är gudagott att leva

Rightmove är Storbritanniens svar på Hemnet och de har just gjort en undersökning bland sina användare om var dessa helst vill bo. Det blev ett riktigt spännande men inte helt förvånande resultat.

I topp av platser kom den dramatiska ön Skye i skotska Hebriderna, en ö jag själv nog hade placerat högt.

799px-portree_isle_of_skye


Portree på Isle of Skye. Foto: Markus Bernet (Wikipedia)

Det förvånar mig att Skottland inte hade någon mer plats med på listan. Även Wales hade bara en och det var sexan Pembroke nere i sydväst. Kanske inte den vackraste staden men omgiven av nationalparken Pembrokeshire Coast med sin vilda natur och stora, långa stränder.

På listans andraplats hittar man Woolacombe i Devon med sin berömda strand. Det förvånade mig lite för det är trots allt en väldigt liten by så man tvingas till större småstäder för all service. Näst vackrast av platserna på listan tycker jag heller inte att den är. Däremot hade jag gärna köpt något i staden Ilfracombe i närheten där man får mycket hus vid kusten för pengarna och jag tror att det är detta som placerat även Woolacombe högt. Detta är i ett hörn av Devon som inte är lika lätt att nå som den mer välbesökta sydkusten. Där hittar vi istället fashionabla Salcombe med de klart högsta huspriserna på listan. Faktiskt nästan lika höga som i London.

Salcombe from Overbecks

Salcombe from Overbecks

Cornwall har inte helt förvånande flera städer på listan. Callington som jag tidigare inte haft en tanke på att besöka seglade in som nummer tre så nu får jag vackert undersöka vad som är så trevligt där. Mitt kära St Ives hamnade som fyra och jag vet ju att jag inte är ensam om att ha drömt om att flytta dit. Sjua kom trevliga Padstow och tia Newquay som jag själv inte alls är lika förtjust i.

Mellan dessa var det Lake District som gällde med trevliga Keswick som femma och pittoreska Ambleside som nia.

I Keswick har du nära till Derwent Water. Foto: Diliff (Wikipedia)

I Keswick har du nära till Derwent Water. Foto: Diliff (Wikipedia)

Det här är en lista som helt klart uteslutande handlar om att människor vill tillbaka till lugn och ro och vacker natur. Samtliga orter ligger i bergen eller vid havet utom trean. Så eftertraktat verkar dessa attribut vara att inte ens vackra Cotswolds eller de fina byarna i västra Midlands fått vara med. Det är helt enkelt närmare det vilda folk vill vara.

Hur ser din lista ut? Min skulle kunna se ut något sådant här:

 1. St Ives
 2. Edinburgh
 3. Middleham
 4. Polruan
 5. Whitby
 6. Richmond, Yorkshire
 7. Pitlochry
 8. Combe Martin
 9. Helmsley
 10. Ambleside

11 kommentarer

 1. Vilka härliga bilder! De andas verkligen lugn och ro och jag kan förstå önskan om flytt till något sådant.

  Gilla

  1. Ja det är synd att jag inte tagit dem själv men ja, jaf försökte verkligen hitta bilder som visade platsernas bästa sidor.

   Gilla

 2. Har varit på Skye flera gånger och visst är det vackert, men skulle inte vilja bo där!
  Min lista är:
  1- 10, Monmouth, Wales
  Ha en bra helg!

  Gilla

 3. Ingmarie · · Svara

  Jag gillar när Du länkar till Dina tidigare inlägg. Jag ser att Du har Whitby som nr 5 på Din lista. Förtrollande plats. På min resa i våras gick jag runt där alldeles ensam i några timmar, april, strålande sol, klarblå himmel och det speciella ljuset från havet, de trånga gränderna, en del människor gick runt klädda i Draculas anda… Jag vet inte om det kanske var någon festival för Draculaintresserade… Jag gick alla trapporna upp till klostret och var på James Cook museum. Oförglömlig känsla. Förresten, vad tror Du innevånarna i Whitby livnär sig på ? bor där konst- och kulturpersonligheter?

  Gilla

  1. Ja Whitby åkte vi ofta till från York så det är en väldigt speciell plats för min man och mig. Vi tar foto på samma plats vart tionde år som vi gjorde under vårt första gemensamma besök. 😀

   Det finns både Goth-festival, Bram Stoker-dagar och skräckfilmsfestivaler i denna lilla stad. Det finns en del konstnärer i Whitby och så är det turism, lite fiske och en del jordbruk i inlandet med sina ”hill farms” med får och sådant. En del pendlar ner till administration i Scarborough och upp till industrier i Middlesborough också.

   Gilla

 4. Åsa F M · · Svara

  Svårt att svara på eftersom man inte tillbringat så långt tid på platser man besökt och tyckt om, därför kan jag i a f inte prestera 10 ställen.. Men rent spontant skulle jag kunna säga att jag tror att jag kanske skulle kunna bo i t ex Robin Hoods Bay, Penzance, någon fin by i Yorkshire dales, York, trakten runt Hastings, på Skye, någonstans i Pembrokshire i Wales och i någon trevlig del av London, t ex runt Hampstead Heath.

  Gilla

  1. Hampstead Heath vore något det! Ja hela Yorkshire Dales skulle kunnat stå på min lista men jag valde Richmond för kulturen och slottet.

   Gilla

 5. Åsa F M · · Svara

  Ja det förstår jag – Richmond är vackert och slottet är väldigt imponerande fast det inte är så mycket kvar av det. Utsikten från det är fantastisk! Jag är svag för Thirsk också eftersom ”I vår herres hage” lämnade ett outplånligt intryck. Kanske dags att läsa om James Herriots böcker?.. Tänk om dygnet hade sisådär 50 timmar i stället för 24!
  Corfe ska ha stått modell för byn som George bodde i i Enid Blytons fem-böcker – var det Kirrin den hette i böckerna? Eftersom jag slukade dem när jag var i 12-års åldern och drömde om att bo där kanske den också skulle stå med på min lista fast jag aldrig besökt Corfe.

  Gilla

  1. Corfe har jag bloggat om. Väldigt trevligt men lite för tillrättalagt (fast slottsruinen är underbar). Grannbyn Worth Matravers är mer min stil för den är Yorkshire-grå och har en fantastisk pub.
   Thirsk är ju verkligen Herriot men det ligger så mitt i det där platta våtlandskapet som gett staden sitt namn. Då är jag mer förtjust i Helmsley. 🙂 Underbar diskussion det här.

   Gilla

 6. Åsa F M · · Svara

  Ja, Helmsley – underbart!

  Gilla

  1. Där skulle jag absolut kunna slå mig ner ett tag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: