Tågstrejker i jultrafiken

Ska du till London i jul eller nyår? Då kan det vara läge att förbereda dig på visst transportkaos om du flyger till Gatwick. Jag har skrivit ett tidigare inlägg om hur du tar dig in till centrala London från just Gatwick och nu kan du behöva se upp med tågen mot Blackfriars Station och vidare till St Pancras samt ner till Brighton för längs de södra delarna av sträckan hotar strejk. De flesta tåg som går norröver upp till London körs av Thameslink men där blir garanterat mer trängsel när människor byter resvanor. Har du bokat boende i de östra delarna av staden och tänkt ta dessa tåg så kan det nu vara läge att dubbelkolla alternativ och hänga med i vad som händer. Är det kaos även på Thameslinks tåg på Gatwick på grund av trängsel så kan du tvingas ta Gatwick Express till Victoria istället om du inte kan vänta.

De tågbolag som kör den här sträckan är Southern Railway och Thameslink och det är personalen på de förstnämnda som strejkar fast de delvis ägs av de sistnämnda så vem vet hur även dessa kommer att påverkas. I skrivande stund finns det inte så mycket uppdaterad reseinformation för julhelgerna eftersom de ingen har ännu men de kommer säkert att uppdatera informationssidan framöver och den hittar du här. Gatwick Express är eget men Victoria Station i övrigt är mycket trafikerat av Southern vilket också kan påverka reseströmmarna under strejken. Tåg kan läggas om, bytas ut eller bara ställas in och människor hoppa på ditt tåg fast de normalt inte hade behövt det.

För mig är det inte alls klart om alla tåg ställs in eller om det bara blir reducerad service men samtliga tågbolag inklusive Gatwick Express kommer att acceptera varandras biljetter vilket är bra om du redan förbokat.

Southern Foto: Matt Buck (Wikipedia)

Southern. Foto: Matt Buck (Wikipedia)

Det är den stora transportfackföreningen RMT som tar ut sina medlemmar i strejk och det har de gjort ganska länge till och från nu på sträckorna söder om London som trafikeras av Southern. Detta tillsammans med tåg inne på översyn har gjort att de i flera månader ofta legat på endast 60% av ordinarie tidtabell. Jag som själv tågpendlar i gränskontrollskaos just nu tycker synd om pendlarna här vilka redan lider av överfulla tåg och köer in till underdimensionerade stationer vilket man märker framför allt de gånger man råkar behöva ta sig från London till Gatwick för ett kvällsflyg mitt i eftermiddagsrusningen.

Vad det strejkas om? Att Southern vill ta bort konduktörerna och ersätta dem med speciell ombordpersonal som skulle göra lite av varje. Detta innebär att den som låser upp och låser dörrarna på varje station i framtiden endast skulle vara föraren och facket menar att vissa tåg skulle lämnas utan personal vilket skulle vara en säkerhetsrisk vid evakuering och om någon passagerare skulle bli sjuk eller annat. Southern å sin sida menar att det visst kommer att vara personal på tågen framöver, till och med mer än idag men RMT är inte övertygade. Jag själv som passagerare vill jättegärna ha personal som evakuerar mig i en miljö full av elektrisk spänning och trafik så jag är med de som oroas över detta. Samtidigt vet jag inte riktigt hur Southern har tänkt sig det hela. Det kan ju faktiskt bli helt acceptabelt men jag som åkt tåg hela livet vet att det mesta blivit försämrat. Dock tycker jag julen är en förfärlig tid att lägga en strejk.

Datumen det ska strejkas är 22-24 december samt 31 december till 2 januari. Läge att vara ute i god tid om du ska hem från nyårsfirandet speciellt alltså. Även om du kanske inte alls tänkt använda Southern-tåg så kommer du påverkas av att många andra flyttar över till Gatwick Express och det kommer bli trängsel.

Annons

4 kommentarer

 1. Ingmarie · · Svara

  Vet Du om det finns risk att det kommer strejkas i december på tågen mellan Manchester och York också ?

  Gilla

  1. Nej det tror jag inte. Det är ett helt annat bolag: https://www.tpexpress.co.uk/

   Gilla

 2. Annica Anfersson · · Svara

  Fast det är ju Thameslink som går till St Pancras och ingen strejk där utan istället Southern som strejkar dvs tågen till och från Victoria Station.

  Gilla

  1. Jag har åkt med båda delarna till Blackfriars men det kan ju hända att det bara är för att de lånar in varandras fordon – det är ju vanligt även i Sverige att man hyr av varandra när det är vagnsbrist och borde ju vara ännu lättare där när det är samma bolag som äger båda. Ska kika lite på texten sedan tack. Det ska definitivt in ett tillägg om Victoria.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: