House of Lords hotas

Jag lovade ju att återkomma om de 293 parlamentsledamöterna som röstat ner motionen om fortsatta rättigheter till EU-medborgare som vill jobba i Storbritannien efter Brexit men så åkte jag till Cypern och hann aldrig med att läsa på. Det handlar om en motion initierad av skotska nationalistpartiet SNP och dess talesperson i juridiska och inrikes frågor, Joanna Cherry. SNP menade att EU-medborgare i Storbritannien bidragit med mycket till landet och att detta borde erkännas och dessa medborgare ges fortsatta rättigheter att stanna och jobba. Det här röstades alltså ner med siffrorna 293 mot 250 och du läser mer hos The Independent där du också kan se vilka ledamöter som röstade emot fast det tyvärr inte står vilken valkrets de representerar. Det var ingen bindande motion men ändå ett mycket tråkigt resultat för oss svenskar och alla andra icke britter såklart.

Som om det inte räcker med detta så har nu även överhuset fått höra ett och annat i samband med Brexit. Jag är inget fan av ärvda titlar och av att den som har mest pengar ska ha mest att säga till om men däremot tycker jag att om man nu väl har ett politiskt system som delvis bygger på detta så kan man inte bete sig hur som helst. Jag fascineras också som anglofil av hur det plötsligt går att tala till överklassen på det sätt som nu sker. Överhuset (där de konservativa idag förvånansvärt nog inte är i majoritet) har varnats för att inte försöka blockera Brexit. Kan ni tänka er?!

Överhuset (inklusive inte minst dess konservativa medlemmar) vill rösta om det förslag Theresa May vill lägga till Bryssel i samband med att samtal om Brexit inleds och detta . Får de inte det så har de hotat med att blockera arbetet med relevant lagstiftning framöver. Till svar har de fått att då kanske man måste adla andra, mer positiva medborgare!

Idag var stunden däremot äntligen inne för det domslut alla väntat på efter att en rättsprocess dragits igång av Gina Miller med hjälp av bland annat crowdfunding från företag och allmänhet, för att utröna om regeringen verkligen kan ansöka om utträde ur EU utan att det röstas om detta i parlamentet. Domstolen High Court har nu sagt sitt om saken och beslutat att det måste röstas om artikel 50 i parlamentet innan den kan skrivas under vilket naturligtvis är ett rejält bakslag för Theresa May och hennes regering. Domstolen menar att det är på tok för många ändringar i brittisk lagstiftning vid ett utträde för att endast regeringen ska kunna föra nationens talan.

Baron Thomas of Cwmgiedd var en av tre domare i fallet. Foto: Chensiyuan (Wikipedia)

Baron Thomas of Cwmgiedd var en av de tre domarna i fallet. Foto: Chensiyuan (Wikipedia)

Ska man då jubla över detta som en som vill se Storbritannien kvar i EU? Ja och nej. Naturligtvis överklagades beslutet omedelbart och om en månad får vi veta om resultatet står sig. Gör det det så är det fortfarande inte toppen för den som iallafall hade velat ha momentum i förhandlingarna och velat se att det rör på sig. Nu får EU-länderna kanske vänta ytterligare innan de vet hur de ska förhålla sig till britterna och innan hela EU:s ekonomi och arbete kan stabiliseras i och med att situationen lugnar sig. Samtidigt är det ju svårt att låẗa bli att känna sig lite hoppfull över den här förseningen. För det första är det skönt och gör mig lättad att ett beslut har kommit som landat i att Storbritannien fortfarande är en demokrati. Ett beslut som säger att det inte går att köra över demokratin i viktiga angelägenheter som detta utan att det demokratiskt valda parlamentet måste få säga sitt om sina stiftade lagar. Just det här har retat gallfeber på Nigel Farage och andra som hela tiden skrikit att EU är odemokratiskt och att britterna måste ta tillbaka sin demokrati. Nu när de fått den tillbaka slår den mot dem och de blir upprörda och kräver att domare ska kunna sparkas – sicken dubbelmoral.

För det andra är det trots allt ett försening som kan leda till allt möjligt. Labourledaren Jeremy Corbyn gjorde många besvikna idag när han sa att Labour kommer att ställa sig bakom Brexit eftersom detta är vad som röstats fram men samtidigt finns det som jag skrivit tidigare många inom Labour som avskyr Corbyn så vad som händer i detta splittrade parti när det väl kommer till att rösta vet man inte. Brittiska EU-vänner skriver nu brev till sina lokala parlamentsledamöter i hopp om bra resultat.

Theresa May står fast vid att inte ha något allmänt val förrän 2020 som planerat men återigen är detta något man inte kan vara tvärsäker på nu när det gått som det gjort. Även om det blir som hon säger så kan hela Brexit-processen stanna upp så länge att fler och fler Brexitanhängare byter sida för att de helt enkelt inte längre minns alla lögner och negativa saker om EU som de matades med. Inrikespolitiken har fortsatt med nedskärningar inom både sjukvården NHS och inte minst när det gäller bostadsbidrag för låginkomsttagare. Även de mer EU-negativa har därför börjat inse att allt inte kommer att bli toppen bara för att landet lämnar EU. Det finns verkligen massor att analysera i den här härvan som för mig ändå känns lite positiv. De som fortfarande vill ha Brexit har också de tid att bli mer accepterande kring en mjukare variant som kanske hjälper EU-medborgare i Storbritannien och den fria rörligheten. De kanske hinner se hur deras arbetsmarknad påverkas för nu har bland annat många polacker faktiskt börjat ge sig av i samband med att pundet nu står så lågt att de inte längre vinner så värst mycket på att stanna kvar och skicka hem pengar och vem ska då plocka potatis, köra varor och städa sjukhus?

10 kommentarer

 1. Lite förvirrande är det…

  Gilla

  1. Minst sagt. Idag fortsätter cirkusen. Nationen är delad i två större delar. 😦

   Gilla

 2. Ingmarie · · Svara

  Det väger nog ändå över åt det positiva hållet att det drar ut på tiden….. visst, övriga eu får svårt att stabilisera sig, men det är nog ändå bra på sikt…om inte annat så får andra EU-länders medborgare/väljare att hinna se lite konsekvenser för Storbritannien nu och höra nyheterna som lite sipprar ut… förhoppningsvis lär sig andra EU-länders medborgare/väljare något av det… eller man kan ju alltid hoppas i alla fall….. jag hinner inte lyssna så mycket på nyheterna just nu men vore det inte bra om det sändes mer i våra allra vanligaste svenska tv- och radiokanaler om detta ? Är det inte förhållandevis tyst här i Sverige?

  Gilla

  1. Jo det är otroligt tyst i Sverige och ändå är detta en av våra viktigaste handelspartners efter Tyskland och ett land dit nästan varenda svensk åker och känner någon som bor i. Dessutom ett land som rent politiskt ofta röstar som Sverige i EU. Otroligt hur svensk media behandlar detta.

   Gilla

 3. prekambrium bokblogg · · Svara

  Tack för intressanta inlägg kring det politiska läget. Är själv mycket besviken över Brexit och vi lär väl få se mer politisk turbulens framöver. Vår familj kommer fortsätta att bara semestra EU-vänligt så det ser ut att bli Skottland och Orkneyöarna även nästa sommar.

  Gilla

  1. Tack själv! 🙂 Jag jag är så otroligt ledsen. Inte så mycket bara över Brexit som över vad det har släppt lös. Även jag vill bara semestra där jag vet att jag är välkommen. Du kan lägga till Aberystwyth, Lake District, Liverpool, Salcombe i södra Devon och Brighton till din lista.

   Gillad av 1 person

 4. Ingmarie · · Svara

  Det är väl mer från amerikanska valet som sänds? Sändningarna i svensk media därifrån tycker jag inte heller är att hurra för. Jag tycker svenska journalister borde utnyttja och använda sin roll och ansvar som journalister mer, väga utnyttja bästa sändningstid till att vara lite grå, tråkiga och besvärliga och inte lägga sådant fokus det som mest gynnar de har stollarna till politiker och ledare och kittlar folks nerver, det kommersiella, spännande och skrattretande… jag skulle önska lite mer gammal hederlig folkbildning faktiskt…

  Gilla

  1. Ja USA-valet kan jag i och för sig förstå att de täcker mycket men jag instämmer i att även det inte är mycket att hurra för. Det är väldigt populistiskt och utan fakta alltsammans.

   Gilla

 5. En väldig röra är det. Skönt att demokratiska steg föjs, men nu vill vi i övriga EU ha lite lugn och ro från väster…. 😉
  Intressant att på youtube ta del av till telefonsamtal till James O’Brian, LBC Radio. En del som ringer in kan inte reda ut och förklara sina egna argument och det är några som rint in och sagt att de ångrar sig.

  Gilla

  1. Ja James O’Brian är underbar. Har helt glömt att jag ville blogga om honom. Människor kollras helt bort och kan inte svara.
   Just nu är det fler som vill stanna i EU men bara vill ha handeln och inte den fria rörligheten. Jag hoppas också på lite lugn och ro men nu säger de att Brexit kommer att ta ÄNNU längre än planerat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: