Har du drömt om att bli arkeolog?

Jag växte upp med teaterföräldrar och läste ofta i deras tidningar om Svenska Institutet och kulturpersoner som gjorde resor till främst Italien och Grekland för att inspireras och få skriva eller göra annat kulturellt i deras hus där. Pappa åkte själv till huset i Grekland en sommar och skrev så därför blev det extra trist att läsa om hur dessa så kallade Medelhavsinstitut hotades av indragen finansiering av den nya regeringen innan det blev klart att de fick vidare stöd. Jag läste också då att detta skulle ha inneburit slutet på svenska arkeologiska utgrävningar i medelhavsområdet och just den biten tror jag kanske överdrevs lite även om det inte vore lika enkelt och samordnat utan institutet. Utan att känna till så jättemycket om arkeologi och framför allt i medelhavsområdet så vågar jag ändå påstå att det alltid behövs kunniga och passionerade människor till detta världen runt och att även svenskar i framtiden kommer att kunna hålla koll på hur de kan vara med i utgrävningar.

Hela den här diskussionen fick mig hur som helst att tänka på York där inte bara arkeologistudenter utan vem som helst kan vara med och hjälpa till att gräva ut mer av den historiska staden. Det är inte så att du som ren amatör får gräva efter det största fyndet utan oftast lite vid sidan om huvudgropen men du får en bra insikt i vad arkeologi innebär och du kommer att vara med om att hitta bitar av vår historia. Du får träffa människor som också de har ett historiskt intresse och du får lära dig se skillnad på olika typer av sten och keramik och vad det innebär för platsen du är på.

När min man var liten i början av 70-talet åkte han skolbuss förbi utgrävningarna av det som idag är Coppergate i centrala York, med en massa butiker och Jorvik Viking Centre (öppnar igen våren 2017 efter översvämningar). Där satt han högt upp i en dubbeldäckare och tittade ner på de stora utgrävningarna som gav staden just dess vikingacenter eftersom man lärde sig så mycket om vikingarna av alla fynd. Jag är riktigt avundsjuk på honom men under min tid i staden var jag iallafall ibland i den gamla kyrkan St Saviour’s som idag huserar Dig York där den som vill kan lära sig mer om arkeologi och få kontakter. York har inte bara vikingafynd utan här finns massor inte minst från romar- och medeltid också eftersom båda är viktiga i stadens historia.

coppergate_helmet_yorcm_ca665-1

Tänk att vara den som hittade den anglosaxiska Coppergatehjälmen. Foto: York Museums Trust

Är du bara i York med barnen så passar det också bra att gå till Dig för det är faktiskt en familjeattraktion också. Barn och vuxna får lära sig allt möjligt om hur man skiljer på olika material och tidsbestämmer dem och den entusiastiska personalen visar med tydlighet hur du ser hack och färgnyanser i gamla skärvor som därmed berättar en historia för dig. Du får veta mer om hur en klump jord kan rymma massor om man är försiktig med den och prova på några av redskapen. Känner du sedan att du vill stanna i York ett tag och lära dig mer så kan du se om Dig har några frivilligaktiviteter på gång eller kontakta deras samarbetspartner, välgörenhetsorganisationen York Archaeology Trust (som driver just Jorvikcentret) som titt som tätt letar efter volontärarbetare inte bara till sin administration utan också ute på fältet och då får du extra träning. Jag kan inte tänka mig en bättre stad i England att gräva i.

2 kommentarer

  1. Ingmarie · · Svara

    Nu är det verkligen som om Bara Brittiskt skriver rakt till mitt hjärta hihi…. Jag skall faktiskt försöka höra mig för lite med dem Du nämner gällande vad för slags uppgift en medelålders kvinna utan fackkunskaper men med genuint intresse skulle kunna få…. Om det inte finns något så vore det fantastiskt att bara få komma så nära som möjligt och titta på när arkeologer arbetar på en riktig fyndplats i York eller dess omnejd…

    Gilla

    1. Åh så roligt. 🙂 Ja York är en perfekt plats om man gillar arkeologi.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: