Från Manchesters förorter till Buckingham Palace

Dokumentärfilmaren och äventyraren Mikael Strandberg har ni kanske sett eller läst något av genom åren. Han har vandrat genom öknar och snölandskap och pratat med allehanda exotiska nationaliteter i sina filmer om världen som alltid går ut på att han tar sig fram just vandrande eftersom han möter människor så bra då.

Nu har han gift sig och fått barn och detta har tagit honom till Manchester där hustrun studerar och vips så har det blivit ännu en film – Mannen med barnvagnen. Den visades på SVT i augusti men jag har glömt att blogga om den tills nu.

Familjen bor i stadsdelen Moss Side. Raka rader av de röda tegelhus som är så typiska i Midlands och nordvästra England och inte ett träd någonstans. Här snålar de med värmen eftersom gasen är dyr men till slut laddar Strandberg deras gaskort på nytt i kvartersbutiken medan han berättar att deras granne snålar ännu mer. Familjen går alltid omkring i tjocka kläder inomhus och trots att han är från Dalarna och har vandrat i minus femtio genom Sibirien har han aldrig tidigare frusit som här. Det känns igen för alla oss som bott i Storbritannien som studenter men själv är han chockad.

Förskola är inte att tänka på. Det kostar tiotusen i månaden – återigen något som förvånat honom. Medan äldsta dottern går i skolan får Dana, den yngsta, helt enkelt följa med honom och detta till och med när han bestämmer sig för att vandra igen – genom England. På sina tidigare resor runt världen har han ĺärt känna andra äventyrare och knutit kontakter och några av dem har varit britter. Nu kommer han till insikt att samtliga tillhör övre medelklass eller rentav överklass vilket han tidigare inte alls reflekterat över. De övernattar hos en av dem på sin väg som går mellan just Moss Side och Buckingham Palace som blir vandringens slut. Med sig har han förutom Dana i sin vagn den engelska läraren Georgia Villalobos som hjälper till att filma det han ser. De tre får hoppas på att de varje kväll hittar någon som låter de övernatta i deras trädgård men ibland tvingas de tjuvtälta på något fält och Strandberg skakar på huvudet åt detta och drömmer sig hem till allemansrätten. De filmar alla möjliga människor de möter och för mig dröjer sig en 91-årig jordbrukare i gränslandet mellan South Yorkshire och Derbyshire kvar på näthinnan. Han bjuder på sig själv och ger sin syn på vad det innebär att vara engelsk. Andra är inte lika tillmötesgående och Strandberg konstaterar sorgset att ”Det finns så mycket rädsla här. Mer än i Sverige till och med.”

Låter det deppigt? Det är det inte men det är en dokumentär över dagens verklighet. En riktigt bra film för alla som tror att England är ett välmående land fullt av Miss Marples som dricker afternoon tea i gulliga stugor. Jag har faktiskt vänner som trott det tills jag berättat att det inte är så överallt. Vi som vistats i England i åratal och upplevt annat än centrala London ser filmen med igenkännandets ögon och förvånas över att Strandberg är nästan naiv i sin förvåning men han har ju fokuserat på betydligt mer exotiska destinationer tidigare och inte skänkt en tanke på att en av västvärldens stora industrinationer skulle kunna ha dessa klyftor. På det där speciella, rättframma sättet som människor från Dalarna ofta har beskriver han vad han ser medan han skakar på huvudet. Samtidigt är detta hans första stora resa med lilla Dana vilket han piggas upp otroligt av, trots alla punkteringar på barnvagnen.

 

9 kommentarer

 1. Väldigt spännande. Ska kolla!

  Gilla

  1. Ja gör det. Han tar upp bra saker.

   Gilla

  1. Visst har han bra poänger. Självklara för den som bott i England men många får en helt ny bild.

   Gilla

 2. Carina Moody · · Svara

  Underbar film. Just så upplevde jag England på 70-talet när jag flyttade dit, klasskillnaderna som jag inte förstod, den ständiga påminnelsen om det brittiska imperiet i det förflutna, arbetarklassens stolthet, skillnaden på boendestandard jämfört med Sverige. Det verkar inte som mycket förändrats. Och ändå så finns det så mycket gott i det landet, och det är bl a människorna man träffar som gör det, trots allt. Åtminstone de som jag träffat hittills. Vi får se vad som händer i framtiden.

  Gilla

  1. Precis. Framtiden ser svår ut just nu. Instämmer i att det ju finns så mycket underbart i landet också. Däremot har nog arbetarklassen som du mötte den på 70-talet försvunnit och ersatts av en underklass.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Jag har sett den och håller med om dina kommentarer.

  Gilla

 4. Ja jag såg den och det är intressant hur en svensk och engelsman resonerar. Sedan detta med den fuktiga dimmiga engelska benmärgskylan och ve så jag frös!! Klarar minus 20 men detta ,icke!

  Gilla

  1. Nej det är galet så man kan frysa! Jag har inga problem med-25 i Kiruna. Min svärmor pratade med oss på telefon en jul där vi satt i stugan i Småland och blev jättenervös när hon hörde att vi hade -18. Hon förstod inte alls att vi satt i ett isolerat trähus med öppen eld. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: