Brittiska dagsvandringar

Tycker du om långpromenader eller sådana där vandringar som tar ett par timmar eller högst någon dag? Sådana du kan göra på din semester utan att det behöver vara en ren vandringssemester och där du ändå får se vackra landskap och historia på ditt resmål?

Ta då en titt på Andrew White och hans medarbetare som gjort några tjugominutersfilmer om olika utflyktsmål att promenera runt. Jag säger inte att du inte behöver bra skor för här och där är det lerigt och vissa vandringar tar trots allt upp mot en dag men du kan vara tämligen spontan i din planering. Vandringarna är två i varje avsnitt, en som White fokuserar lite mer på och en extra. Det är inte så många i Sydengland utan mer i Midlands, Nordengland och Skottland men visst förekommer till exempel Boscastle i Cornwall också. Ett par av dem äger rum på Isle of Man som Lena i Wales skrivit lite om nyligen och där finns också en från Brontësystrarnas Haworth.

White är en järnvägsentusiast och många av vandringarna är just leder skapade på nedlagda järnvägar. Många av er läsare gillar ju liksom jag pittoreska Bakewell i Peak District och i närheten passerar en led med bland annat flera tunnlar att ta sig igenom i berget. Han går också runt och under den imponerande Ribblehead Viaduct ute på hedarna vid Yorkshires högsta berg, längs järnvägslinjen Settle-Carlisle. Dragvägarna längs skotska Caledonian Canal är en annan plats han tar sig an och den ser väldigt lättvandrad ut där han följer båttrafiken vilket han också gör i Wolverhampton. Andra vandringar går längs havet eller i Lake District och varje vandring är utritad på en karta i början så du ser om den går i cirkel eller om den är rak så du måste ta dig dit och hem på olika sätt. Det berättas också hur lång varje vandring är och ungefär hur lång tid det tar att vandra eftersom lederna är av olika typ. Några av vandringarna har en del uppförsbackar men det är bara den upp till Great Orme i walesiska Llandudno som verkar riktigt jobbig och den kan du fuska med och ta kabelspårvagn (klicka på min länk så ser du). I andra omgången av serien tar han hjälp av Zoe Daws och under många av vandringarna går lokala administratörer av kanaler och leder med på vandringarna och berättar mer detaljerat medan White själv har mycket att säga om platsernas historia. Här kommer första delen av Walks around Britain.

Annons

9 kommentarer

 1. Ingmarie · · Svara

  Åh.. fint.. och detta går ju att kombinera med att hyra stuga.. själv tänker jag på stugorna i Wales eller Richmond vilka nämndes i inlägg här nyligen…. därutifrån borde ju gå att vandra korta coh långa turer..

  Gilla

  1. Hihi, ja den i Wales ligger nära Great Orme i Llandudno men den var jobbig med mycket uppför (fast där är den där spårvagnen fantastisk). Jag har inte sett alla delar och det finns någon mer med Wales. Stugan i Hebden Bridge är nära en han gör i Holmfirth.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Rena porren för en anglofil! Vi var i Fort Augustus förra hösten och gick faktiskt en sväng från slussarna och upp efter kanalen men inte lika långt som i programmet.

  Gilla

  1. Haha, visst är det. Även om introt är detsamma i alla delar. 😀 Det här är verkligen något för mig som gillar just sådana här halvdagsvandringar. Jag blev sugen på Caledonian Canal för jag har faktiskt bara sett Loch Ness och aldrig Fort Augustus utan bara funderat över det i några år. Gaaaah, vad grejer det finns att se bara på EN ö!

   Gilla

 3. Ingmarie · · Svara

  jag skall ju först genomföra min fjorton dagars språkresa ”hemma hos läraren” nu i december utanför York vilket jag ser otroligt mycket fram emot… men sedan… då jag gärna bokar utanför de klassiska semesterveckorna så hoppas jag på ledig stuga att hyra i april då även vikinga-/medeltids- museerna förhoppningsvis har öppnat igen efter översvämningarna förra året….

  Gilla

  1. Det tror jag de har. De verkar ha kommit en bra väg på sin renovering. Ser fram emot att höra om din språkresa förresten.

   Gilla

 4. Intressant!
  Har tittat på delar av filmen och tänker titta vidare.
  Helt klart är att vi har underbara vandringsståk i UK.
  Ha det bra!

  Gilla

  1. Tack detsamma! Ja visst är det fullt av fina vandringar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: