Brexit är visst brexit

Idag har Theresa May hållit tal på Torykonferensen i Birmingham och det vore ju ingen blogg om Storbritannien om jag inte nämnde detta eftersom ämnet var Brexit. Jag vet att hennes tal nämnts även i svensk media och att vi fått höra att Artikel 50 ska skrivas under i mars nästa år och inleda ett utträde ur EU men som vanligt är jag inte så imponerad av rapporteringen. Väntade med det här inlägget tills jag sett iallafall Rapport och suckade lite åt att det enda som visades var hur hon sa att det kommer att bli en Brexit för det har folket röstat för och att det inte finns något sådant som en ”mjuk” Brexit för det vore närmast detsamma som att stanna. I övrigt fick svenska tittare ingen mer analys av talet där man kunnat dra ut all möjlig annan information om hur hon tänker.

Vad är det då hon tänker? Bland annat sade hon att invandringsfrågan är viktigare än den inre marknaden och det är alltså genom detta hon uteslutit en mjuk Brexit. Storbritannien ska styra sig självt och ta tillbaka sin nation och detta är första prioritering. Handelsfrågorna kommer alltså att få anpassas efter detta när det gäller handel med EU-länderna även om hon såklart vill få till så bra avtal som möjligt. Jag vet inte om  hon själv tror att detta ska gå på de två år man har på sig. Det kommer att ta många fler att komma överens med de olika EU-länderna eftersom flera av dem har inrikespolitik som gör att EU-frågor måste debatteras nationellt innan man kan gå vidare. Däremot har hon pratat om en Great Repeal Bill, en lag som ska göra att EU-förordningar och direktiv skrivs över rakt av i brittisk lag (där många redan är införlivade) och så får man efter brexit gå igenom varje lag en efter en och ta bort det man inte längre vill tillämpa i Storbritannien. Inte heller det kommer att gå i ett nafs även om det kanske är lite av en genväg för att slippa många av småförhandlingarna. De stora EU-direktiven däremot blir en helt annan sak. Det är här jag personligen fasar för hur det ska gå med miljödirektiven med badvattenkvalitet och liknande.

Är hon lika glad om ett par år? Foto: UK Home Office

Är hon lika glad om ett par år? Foto: UK Home Office

Att kunna märka sina livsmedel precis som man vill anses också viktigt för Storbritannien enligt May framkom det idag. Något som säkert glädjer de jag själv känner som röstade för Brexit och har klagat över märkningskrav på hemmagjorda kakor till välgörenhetsbasarerna.

Hur det här med att ta kontroll över invandringen ska göras framkom inte och här har det idag också kommit ett underligt uttalande av hälsominister Jeremy Hunt som menar att utländska läkare kan ersättas av talangfulla britter. Ingen vet alltså än hur det ska gå för utlänningar i Storbritannien eller för den delen britter i EU och här hemma väntar vi fortfarande på besked om det sistnämnda såklart även om svenskt medborgarskap är ett alternativ för många britter i Sverige just nu och även om många är gifta eller har fast jobb och därmed permanent uppehållstillstånd (vilket också många svenskar i Storbritannien har). Frågan kvarstår ändå hur de tänkt sig detta inte minst när det gäller framtida EU-invandring. Under tiden har det fortsatt bubblat i Skottland varifrån vi säkert får höra mer framöver.

Annonser

4 kommentarer

 1. Det ska bli intressant att se hur det blir. Lite som att leva i limbo just nu. Orkar inte oroa mej utan vantar pa besked helt enkelt.

  Klassamhallet och de dyra universitetsavgifterna gor det nog svart for de duktiga britterna att ta over helt. Da ska det handa nat revolutinerande med hela samhallet …

  Gilla

  1. Ja det där med Jeremy Hunt och hans kommentar om läkare kunde jag egentligen ha skrivit mer om. Hur kan han tro att en massa bra brittiska studenter plötsligt ska få pengar till att läsa till läkare??? Det kostar ju multum. Det är knappast deras betyg som stoppar dem…
   Nej vad kan du göra annat än att vänta och se. Du behöver nog heller inte oroa dig du som bott där ett tag. Det är värre för de som vill flytta i framtiden tror jag.

   Gilla

 2. Det här är jättestort och inte bara för Storbrittanien. Jag missade hennes tal, undrar lite varför utträdesansökan inte ska lämnas förrän i mars. Det verkade ju så himla bråttom, i alla fall från utträdesivrarna. När det gäller avtal så läste jag nå’nstans att bara på handelsområdet är det massor av avtal som måste förhandlas fram. Handel utanför EU gör EU-länderna under gemensamma avtal. Nu måste UK förhandla fram egna avtal med varje handelspartner.
  Att rapporteringen var så mager i Sverige visste jag inte. Kanske beror på att flyktingsituationen i Sverige och EU överskuggar det mesta just nu.

  Gilla

  1. Svensk journalistik är väldigt dålig generellt just nu. Finsk och dansk är mycket bättre. Flyktingsituationen påverkas ju av att ett stort land vill gå ur och speciellt när det är p.g.a. just invandringen.
   Ja det är tusentals frågor att förhandla om och även EU i övrigt förlorar stora pengar på den ovisshet som nu råder.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: