Familjer flyr storstaden

Nej det handlar inte om något plötsligt virus eller någon våg av gräshoppor. Det handlar om bostadspriser och det är London som drabbas. På senare tid har många fler i 30-årsåldern flyttat till andra brittiska städer än det har flyttat in folk i samma ålder till huvudstaden. Skillnaden mellan in- och utflyttning är nu så stor att London 2015 tappat 30-åringar motsvarande en stad av Windsors storlek och antalet fortsätter att öka i rask takt i år.

Det här beror naturligtvis på att bostadspriserna skjutit i höjden något kolossalt. Medan Berlin förstår att ta vara på låga hyror och jobbar hårt med bostadspolitik så att befolkningen ska ha råd oavsett inkomst så har London valt helt motsatt väg. Det har fungerat för människor upp till trettio eftersom de då kanske varit singlar eller bott i kollektiv som man ofta gör där men när man börjar vilja skaffa barn och familj vill man såklart ha något annat och har man då inte ens råd med en liten bakgård, ja då flyttar man. Statistiken är hög även för utflyttande barn så en del familjer har redan skaffat barn när de insett att de borde ge sig av för att få livskvalitet. En tråkig utveckling och en lite jobbig för de familjer som flyttat tillräckligt nära London för att fortsätta pendla för pendling är inte kul.

Orkar de pendla? Här Kings Cross

Orkar de pendla? Här Kings Cross

Kommunerna Greenwich med området Blackheath och Wandsworth med området Clapham tappar flest 30-åringar eftersom gapet mellan vad de får för gamla huset och att köpa nytt är extra hög just där. Båda är gröna områden som passar familjer och de har nu alltså inte en chans att byta upp sig.

Vart de flyttar? Runt 65 procent tar sig ner till Sydöstra England och Londons östra närområden i till exempel Essex. Kanske just för att de då kan pendla och behålla jobben. Husen är definitivt billigare där än i områdena väster om London. En del väljer att helt släppa bandet till London och tolv procent hamnar i Midlands medan elva flyttar till Nordengland där det är helt andra bostadspriser i de flesta områden. Bara nio procent flyttar till Sydväst vilket kan förvåna men jag tror det beror på att infrastrukturen är relativt dålig och jobben ofta sämre betalda än någon annanstans i England. Jag hoppas verkligen Londonpolitikerna tar sig en funderare och gör något men tyvärr tror jag inte det.

 

Annonser

4 kommentarer

 1. Det har talast i media en del om detta på det senaste här i UK.
  Situationen med boende i London är inte lätt.
  Att kommuniktionerna är så dåliga tror jag är en viktig anledning att man inte kan flytta. Det borde satsas mer på detta och bättre vägnät, men det kostar pengar och mer skatt vill man inte betala här, så det är som det är!
  Ha en trevlig söndag!

  Gilla

  1. Ja precis. Sedan är det också platsbrist. Det finns inte hur mycket plats som helst till vägar på den tätbefolkade ön. Fast så dåliga är kommunikationerna heller inte överallt men till Sydväst och Wales, definitivt. Det har alltid varit lättare med norr-söder än väster-öster.

   Gilla

 2. Så blir det när man tillåter utländska investerare att köpa upp fastgightere som det sedan inte finns någon reglering över hur mycket man kan hyra ut för! Galet läge, och jag vet faktiskt inte hur politikerna ska kunna lösa det? Några städer i Kanada, tror det är Vancouver, har lagt på en skatt på utländska köpare av hus, för de har haft en våg av kinesiska köpare som köpt upp fastigheter och drivit upp priserna så att lokalinvånarna inte har råd att köpa hus. Kanske vore en läsning i London också? Vet inte vad annat de kan göra! Är så glad att vi inte bor söderöver!

  Gilla

  1. Ja så har det börjat bli lokalt i Cornwall också. Senast i St Ives röstade de för förändringar för köp av fastigheter för den som inte bor i staden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: