Sött eller friterat?

Tänk att så fort jag ska skriva om skvaller så handlar det om matlagningskändisar. Det blir bara så i min värld. Ni som älskar att baka och har rätta TV-abonnemangen eller FilmOn har säkert full koll på att The Great British Bake Off just har kört igång en ny säsong. Mary Berry och Paul Hollywood verkar inte kunna få nog av att hitta nya bagartalanger.

Har ni sett TV-serien Storbritanniens mästerkock – Masterchef? Då har ni kanske sett att en av domarna heter Gregg Wallace. När jag bodde i England och Belgien (där BBC också ingår i standardutbudet) så ledde han en del av ett helgmagasin på TV om just mat, i egenskap av frukt- och grönsakshandlare. Det hette Saturday Kitchen och finns kvar i helt annan stil idag. Jag brukade tycka att den skallige Gregg var ganska rolig med sitt kaxiga cockneymanér. Han var verkligen den där torghandlartypen på alla sätt och vis och bjöd på sig själv. Senare blev han alltså, tillsammans med australiensaren John Torode, domare i Masterchef och mer känd utanför sitt hemland.

Judges

John och Gregg i Masterchef. Foto: Richard Gillin

Nu har Gregg gått igång på Mary Berry i pressen. Han skriver visserligen att han fortfarande tycker om henne men oj så upprörd han är över att hon i tidskriften Good Housekeeping har sagt att hon tycker att fritöser borde förbjudas i brittiska hushåll. Var han skriver detta? I sin kolumn som han skriver för The Sun och det säger allt för mig. Denna urusla tidning är vad han valt att synas i – jag kunde inte vara mer besviken. Han är gammal arbetarklass och jag vill inte förakta hans gamla barndomsminnen från en tid där varje hem i kvarteren stank av frityrolja men det är just denna sentimentalitet kring allt gammalt oavsett om det är bra eller inte som har gett den situation vi har i England idag där allt gammalt ska omhuldas till varje pris.

Wallace menar att Mary Berrys sockrade bakverk är minst lika onyttiga som friterad mat och det kan han ju ha rätt i men han verkar tro att de lägre klasserna äter väldigt lite pommes och annan friterad mat till vardags jämfört med hur ofta de doppar kex i teet och liknande. Jag har såklart ingen statistik på hemmafriterandet och jag vet att arbetarklassen alltid har kex hemma att doppa i teet och att det bakas till välgörenhet i massor men också att det äts väldigt mycket pommes – det är bara att titta på jättedunkarna med olja i snabbköpen. Han fäster sig alltså vid detta istället för att se vad hon säger om friterad mat och faktiskt också om bakverk. Man ska inte ha en fritös att göra donuts i hemma så fort man blir sugen enligt Berry, utan istället gå ut och unna sig några få donuts ibland om andan faller på. Lätt för henne att säga…

Att kasta ut fritösen vore en attack på den brittiska livsstilen säger Wallace. Hur vore det om han kikade på vad som åts innan världskrigen? För mig blir det hädanefter annorlunda att se honom döma mästerkockar. Det är också intressant att  han hakar upp sig på att spara en bit livsstil som han vet gör en fet. Han som var frontfiguren för brittiska Viktväktarnas annonskampanj för några år sedan och faktiskt gick ner rätt rejält i vikt i den vevan.  Jag antar att det helt enkelt bara är jättesvårt för honom att se detta barndomsminne försvinna. Vem har inte svårt att släppa sådana ibland.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: