Håll ångan uppe

Jag som kulturgeograf älskar att få aha-upplevelser om hur saker hänger ihop. Har du någonsin tänkt på varför just ugnsstek med grönsaker blivit så populärt i det brittiska köket? Vet du att kvinnorna fastnade i hemmet när kolet kom? Hur det blev så får du reda på i den ganska nya dokumentärserien Full Steam Ahead från BBC.

Som namnet avslöjar handlar serien om järnvägens utveckling och inte minst ångloken och vad de gjort för och med nationen men den är alltså packad med en hel massa intressant information inte bara om loken utan om hur dessa förändrade samhället även om loken definitivt också får plats och vi får följa med på sträckan med Englands största lutning och på det kända smalspåret från Blaenau-Ffestiniog.

De av er som varit i Wales vet hur landskapet där ofta är fullt av skifferslagg från de gamla skiffergruvorna och om detta får vi veta mycket i första avsnittet. Just på hemmaplan i Wales men också i Cornwall är det vanligt med skiffer inte bara på taken utan lite överallt och det är verkligen ett bra material i det fuktigare klimatet västerut men har ni tänkt på att det finns skiffertak lite varstans i landet? Detta är på grund av järnvägen som gjort det möjligt att transportera det härdiga men tunga materialet och gjort att skiffret fått ta över där man tidigare använde andra material. Nu är det mest i byar på landet du ser halmtak och äldre småhusarkitektur eller hur? Stugor i radhusformat till alla arbetare som behövdes runt om i landet började produceras i den nya stilen och det här ledde såklart till att husen började se mer lika ut – jätteintressant tycker jag som tycker att vi nu har en så likriktad värld med samma produkter i varje land. Detta är alltså inget nytt i samhället utan först likriktades helt enkelt nationer en hel del jämfört med hur det var förr.

bostea

Skifferhus

Skiffret spelar alltså stor roll i det första avsnittet och bland annat får vi följa med ner i en gruva och se mer av hur det är så vasst att man inte kunde klättra på gruvväggarna med rep utan var tvungna att använda kedjor. Jobbade gjorde man för tre pence i den livsfarliga miljön. Kanske kändes det bättre att vara järnvägsarbetare. Då kunde man istället vara ovan jord och transportera det hela men man slet i alla väder på tunga tåg. Serien är värd att se bara för de minuter då ett gäng människor inklusive programledarna sitter uppslängda på skiffer i öppna vagnar i nerförsbacke. Läskigt! Du kommer heller inte se Londons St Pancras Station på samma sätt när du sett klart.

10 kommentarer

 1. Intressant!

  Gilla

  1. Ja otroligt lärorikt och mycket spreds ju till Sverige och andra länder när det gäller själva samhällsomvälvningen.

   Gilla

 2. Bra program och mycket lärorikt. BBC gör så bra program.

  Gilla

  1. Ja de gör ju det. Synd man inte kan titta hela dagarna mellan några långpromenader.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Åh – det är ju mina favoriter Ruth, Peter och Alex från ”Den viktorianska farmen”, ”Den edwardianska farmen”, ”Krigstidsfarmen” och allt vad de hette, alla lika roliga och intressanta. Viasat History har sänt dem alla, i den senaste var de med och byggde ett medeltida slott i Frankrike. De tre i kombination med ånglok gör att jag får höga förväntningar! Nej, nu måste jag återvända till länken och se programmet!

  Gilla

  1. Hihi, ja gör det. Jag fastnade aldrig för deras slottsbygge i Frankrike även om det egentligen var intressant men deras farmserier har ju varit spännande och det här är verkligen kul.

   Gilla

 4. Åsa F M · · Svara

  Nej, håller med om Frankrike – farmserien var mkt bättre! Första avsnittet av Full steam ahead var bra! och jag håller med – jag skulle aldrig satt mig och åkt ner på de där vagnarna.. Nu återstår bara att kolla in de övriga avsnitten på Youtube och kolla upp var den där restaurerade/återuppbyggda gruvarbetarbyn från 1900 är och lägga in den på ”måste se-listan”!

  Gilla

  1. Ja det får vi väl kolla upp. Jag satt med google maps och letade efter en del sådant som nämndes. Vattenkvarnen var i Norfolk t.ex.

   Gilla

 5. Åsa F M · · Svara

  Nu har jag hittat det! Beamish Open Air Museum, i närheten av staden Stanley, County Durham. Verkar sevärt, visar livet i norra England på 1820-, 1900- och 1940-talet. Har inte hunnit titta på fler avsnitt ännu, glömde kommentera att det var ju även en av mina favoritskådespelare som var berättare – Philip Glenister.

  Gilla

  1. Jaha DET menade du! Ja det var Beamish och det är mycket från det i flera avsnitt. Jag kom aldrig dit när jag var i Durham men min man har varit där och berättar alltid om hur bra det är.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: