Transfer från Gatwick till London

Jag får många frågor om hur man bäst tar sig från Londons flygplatser in till de centrala delarna och på det finns det inget enhetligt svar utan allt beror på var du bokat boende och det är egentligen det du bör göra först för det kan vara en djungel att hitta prisvärt boende i London medan flyg är ganska enkelt att hitta med dagens konkurrens. Dock kan det såklart vara så att du har bättre förbindelser från din hemflygplats till en specifik Londonflygplats än till de andra beroende på vilka bolag som flyger dit. Jag kommer därför att skriva några inlägg om de olika flygplatserna och först ut är Gatwick dit jag oftast flyger själv eftersom vi har både Norwegian och easyJet dit från Kastrup och en enkel transport till Kings Cross järnvägsstation med bagage när vi ska vidare till släkten.

Tåg

På resesidor på internet skrivs det mycket om Gatwick Express till Victoria Station och den är den snabbaste förbindelsen in till centrala London (en halvtimme) men också den dyraste (runt tjugo pund). Egentligen är den mest bekväm om du ska hålla dig till hotellen runt Victoria och South Kensington. Ska du vidare till andra områden får du ändå byta till tunnelbana här men det är även då ett bra alternativ om du ska till de stora hotelldistrikten Earl’s Court och Bayswater, till Hammersmith eller för den delen de västra delarna av City nära St Paul’s (District och Circle line). Till Fitzrovia bortom Oxford Street samt till vissa delar av West End och Bloomsbury fungerar det också och likaså till Euston och Kings Cross (Victoria line). Om du bara vill betala runt femton pund så tar Southern Railway tio minuter längre.

Ska du bo i Shoreditch, Hoxton och de östra delarna av London är det bättre att ta det billigare (från åtta pund och uppåt) och långsammare Thameslink-tåget mellan Brighton och Luton/Bedford som stannar på Gatwick. Detta tar dig på 50 minuter till stationen Blackfriars som är perfekt om du valt hotell i Southwark nära Shakespeare’s Globe och Borough Market. Det passar också perfekt om du bokat hotell just vid Blackfriars såklart (de blir fler och fler) och likaså i City och bort mot Towern. Det här tåget stannar sedan också på Kings Cross så det är bra också för den som ska dit och till Euston och delar av Bloomsbury också. Från Kings Cross är det enkelt att bara gå över gatan så är man på St Pancras och det är bara en kort promenad till Euston.

blackfriars

Utsikten från perrongerna på Blackfriars Station är härlig.

Jag tänker oftast bekvämlighet före tid om jag har mer än bara handbagage. De gånger jag rest med barnsulky och annat och svurit i tunnelbanegångar med tusen trappor och inga hissar är allt för många för att jag ska hålla på med sådant längre. Även om de större stationerna har fått hissar på senare år så tar jag ofta ett lite söligare tåg om det innebär att jag slipper böka i tunnelbanan.

Ska du till hotellen vid Waterloo och London Eye så kan du även då satsa på de långsamma tågen fast mot Victoria. Då får du visserligen byta i Clapham Junction men det är enklare än att snurra runt i tunnelbanan tycker jag personligen, även om just Westminster där man byter linje om man kommer från Victoria faktiskt har hiss.

Från Gatwick kan du använda dig av båda typerna av Oyster Card om du tänkt göra det under din Londonvistelse eller köpa vanliga tågbiljetter på plats eller på förhand på bolagens hemsidor. Oyster ger däremot ingen jätterabatt just på Gatwick Express jämfört med de andra tågen. Köper du bara tågbiljetter så skriver du ut dem hemma och tar med eller hämtar ut biljetterna i automaterna på Gatwick (med samma bankkort som du betalade dem med). Det krävs inga platsreservationer. Det brukar vara kö vid automaterna på flygplatsen men den går fort och där finns personal som hjälper den som kör fast.

Läs gärna på bolagens hemsidor i förväg om det planeras banarbete (vanligt vid påsk till exempel, när pendlare har ledigt och budgeten ska användas) och likaså har just Southern och de andra bolagen som trafikerar områdena söder om London ofta strejker och inställda tåg i skrivande stund – mer om det i ett eget inlägg. Det är på grund av detta jag har länkat separat till de olika tågbolagen istället för samlingssidor för tågbiljetter även om de också brukar uppdatera bra.

National Express långfärdsbussar

National Express långfärdsbussar

Buss

Jodå, det går att åka buss också men mest till specifika områden. Flygbolaget easyJet driver easyBus som för 8-9 pund tar dig in till centrum men då till Vauxhall, den stora busstationen Victoria Coach Station och Earl’s Court. De som provat dessa bussar varnar dock för att detta är ett budgetbolag ut i fingerspetsarna och att chaufförerna därför gör pappersarbete medan de kör. Jag har aldrig provat deras bussar så jag vet inte.

Det stora långfärdsbolaget National Express kör på 1 timme och fem minuter för från fem pund. Du hittar deras tider och priser på hemsidan. De kör dessutom mellan alla Londonflygplatser. Det här är ett bolag jag använt massor och alltid varit nöjd med. Även här är det Vauxhall och Victoria Coach Station (smidigt om du ska vidare ut i landet med deras bussar) som trafikeras i centrala London.

Annonser

8 kommentarer

 1. Annica Andersson · · Svara

  Går alldeles utmärkt att använda ett ”vanligt” oyster card för resan till och från Gatwick, kostar 8 GBP off peak och 14 GBP peak, betydligt dyrare med Gatwick express (19.80 GBP).

  Gilla

  1. Tack en vän påpekade också att det går med alla kort nuförtiden. Jag hade helt klart inte uppdaterat mig där men nu har jag ändrat i texten också. 🙂

   Gilla

 2. Vilken tur man har! Ska åka till London på fredag – till Gatwick och ska bo på Bankside (mitt favoritområde). Så ser jag att man kan åka till Blackfriars. Bra! En fråga – går man över på Blackfriars Bridge eller tar man Millennium Bridge? That’s the question. Tack för en trevlig blogg!

  Liked by 1 person

  1. Tack så mycket!
   Ja jag har också bott där ett par gånger för att det är så bekvämt läge. Du går ut från perrongen på Blackfriars, i ditt fall norrut och då hamnar du i tunnelbanehallen så det kan inte bli smidigare. Trevlig resa och som du ser i min uppdaterade text så kan du nu använda även vanligt Oyster Card. 🙂

   Gilla

 3. Tack! Och så en intressant fråga till – vilket är, enligt din uppfattning, bästa och smidigaste sättet att åka till Windsor? Om man nu bor på Bankside.

  Gilla

  1. Jag skulle tro att tåget från Paddington är snabbare än de bussar som går, trots att du får byta i Slough på vägen. Det är en del förseningar på den hårt trafikerade tågsträckan mot Reading men bussarna sitter ju så gott som alltid fast i trafiken och är redan långsammare än tåg.

   Gilla

 4. Att det funkar med oystercard, innebär det att man kan köpa oystercard på Gatwick och sedan åka på det, dvs inte förboka?

  Gilla

  1. Jag tror inte det eftersom man köper det på tunnelbanestationer och Gatwick inte har någon sådan. Rätta mig om jag har fel den som vet. Däremot kan du förköpa hos Visit Britain i Sverige.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

cornishbirdblog

Little Local Adventures

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: