Solen skiner inte i Liverpool

Minns ni att jag skrev att Liverpool röstade för att stanna i EU? Sedan dess har jag varit extra sugen på ett återbesök och inte blev min längtan mindre när jag nyligen läste om hur lokalbefolkningen fortsätter att rata tidningen The Sun – den som varit delaktig i att det nyligen gick som det gick i folkomröstningen.

Denna tabloid som funnits sedan mitten av 60-talet är som många av er nog vet ökänd för sin sensationsjournalistik (om man alls kan kalla det journalistik) och för sina ”Page 3 girls” i form av lättklädda kvinnor. Den togs redan 1969 över av mediemagnaten Murdoch och kör sin egen agenda. Den har länge hyllat konservativa politiker fastän dess läsare är lågutbildade och lika ofta laboursympatisörer och inte minst män som gillat de där lättklädda kvinnorna. I samband med den stora avlyssningsskandalen i brittisk kvällspress 2011-12 gjordes tidningen om en del och tonades ner något och det är kanske därför även jag själv vet ett fåtal (nu kvinnor) som fortfarande läser den och tyvärr tror på en hel del i den som visat sig vara rejält överdrivet eller rena spekulationer. Även Buckingham Palace har protesterat mot tidningen efter att den 2016 påstod att drottningen skulle rösta för Brexit på grund av ett uttalande hon gjorde på en middag med liberaldemokraten Clegg där hon just då uttryckte missnöje med EU.

Alltid med sensationella rubriker.   Foto: Wikipedia

Alltid med sensationella rubriker. Foto: Wikipedia

I Liverpool och övriga Merseyside har faktiskt man länge bojkottat The Sun efter tidningens usla rapporteringar om Hillsborough-katastrofen 1989 då 96 Liverpoolsupportrar miste livet under en match mot Nottingham Forest på grund av en dålig ståplatsläktare och poliser som reagerade fel. Tidningen hörde till de som anklagade Liverpoolfansen själva för att ha orsakat olyckan trots att det i en utredning 2012 kom fram att polis och andra säkerhetsansvariga mörkat diverse misstag som gjordes i samband med händelserna (bland annat hjälpte poliserna inte människor ut eftersom de menade att huliganer stormade planen så de hölls kvar inne på läktaren istället och många klämdes då ihjäl). Det anordnas demonstrationer runt om vid snabbköp i Merseyside och flera samordnade aktioner kan du läsa mer om bland annat i Facebookgruppen Total Eclipse of The S*n. Här snackar vi upprörd lokalbefolkning men det är faktiskt inte bara i Liverpool man upprörts utan det finns många över hela landet som vägrat ta emot gratisutgåvor av tidningen och brevbärare har fått göra undantag från att bära ut gratisutgåvor om de är i områden där de ser det som en arbetsrisk. I Liverpool Echo kan man nu läsa att över hundra snabbköp och stormarknader tros ha slutat sälja tidningen, många med argumentet att den nu inte säljer så bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

20 pund i London

Upptäck London på budget

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

A Blog about Cornwall's Hidden Places & Untold Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

%d bloggare gillar detta: