Colin Firths kläder

Har du vägarna förbi Göteborg och Kungsbacka i sommar så varför inte ta vägen om Tjolöholms slott. Det gamla arts and crafts-slottet i Tudorstil påbörjat på 1890-talet är något av det mest brittiska jag vet i Sverige och har dessutom just nu en utställning om Jane Austen. Här hittar du bland annat kläder som burits av till exempel självaste Colin Firth men också flera andra skådespelare under film- och TV-inspelningar av hennes böcker. Det finns också tre datum för temavisningar kvar då du kan boka specialrundvisning på temat Jane Austens författarskap och periodens klädmode istället för de vanliga visningarna av själva slottet. En buffé i brittisk 1800-talsstil serveras i Storstugan.

Häromdagen var det Internationella Picknickdagen och då samlades många och hade picknick i engelsk stil i slottsparken, gärna i kläder från Austens tid. Min bloggkollega Maria som driver den roliga bloggen Fantasy Dining om i huvudsak  temarestauranger var faktiskt där och du kan se hennes bilder här och här samt sista inlägget här.

Foto: Tjolöholm, Wikipedia

Foto: Tjolöholm, Wikipedia

Jane Austen-utställningen pågår ända till 25 september men utöver den är själva slottet såklart också sevärt för en anglofil. Det är ritat av Lars Israel Wahlman som med sitt bidrag ”Hobgoblin” kom tvåa i den tävling där man efterfrågade en ett elisabetanskt slott och jag vet faktiskt inte varför vinnaren inte fick uppdraget men det får du nog veta på en slottsvisning. Den i Göteborg välkända affärsfamiljen Dickson med sina skotska anor var de som lät bygga det och vet du det blir du inte förvånad av hur skotskt allt är, från kyrkan till lekplatsen som fått namnet Montrose.

Annons

4 kommentarer

 1. Ingmarie · · Svara

  hihi…tänk att jag får reda på här vad som pågår bara några mil från mitt hem….. Jane Austen måste jag besöka på semstern..Tack!

  Gillad av 1 person

  1. Har de inte annonserat?
   Jag hade mer koll på Göteborgstrakten när jag bodde där som liten så jag missar nog mycket själv nu.

   Gilla

 2. Ingmarie · · Svara

  De har säkert annonserat men jag har missat det. Förut hade jag GP i pappersform och då hade jag mer koll på den här typen av nyheter för då satt och bläddrade på frukosten på helgen…..skall bättra mig…. funderar faktiskt på att se om det finns någon provprenumeration för att se hur den är nu… jag slutade för ganska många år sedan för jag tyckte den blev lite kvällsblaskeakting.

  Gilla

  1. Ja jag har heller ingen tidning hemma längre utan läser online och man märker att det är just annonserna man missar. GP har verkligen gått ner sig sedan jag bodde i Göteborg upp till mitten av 90-talet. Här nere har jag nu Sydsvenskan som ofta är riktigt bra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: