Spänningen stiger i Westminster

Jag lovade ju att ta Brexit-paus efter gårdagens inlägg men i förmiddags hände något jag inte trodde skulle gå så snabbt – Boris Johnson meddelade en förvånad samling att han inte ställer upp som partiledarkandidat för de konservativa och jag kände för att likt Tyko Jonsson på julafton högt utbrista ”det var ju en herrans nåd att inte han blev partiledare…”. Det har dessutom hänt ett par andra saker värda att notera så ni får vänta till imorgon på något reserelaterat men då blir det ett sedan länge klart inlägg att bita i.

Konservativt krig

För att återgå till BoJo som Johnson kallas, så började det egentligen redan i hans regelbundna krönika i The Telegraph för några dagar sedan då han plötsligt känslosamt skrev hur Storbritannien hör till Europa och alltid kommer att göra i fortsättningen också. Han fortsatte med att bygga broar till de som röstat att vara kvar och så långt kanske allt väl för vill man bli partiledare och kanske framtida premiärminister vill det nog till att man kan överbrygga konflikter men sedan kom han med en lång radda saker han minsann visste skulle lösa sig snart. Britter skulle få ”jobba i Europa, bo, resa, studera, köpa bostad och slå sig ner”. Hur tusan kunde han lova det i andra länders namn? Utan så mycket som en förhandling? Det fortsatte med en massa fina ord om hur allt skulle bli till det bästa till slut trots att landet röstat för att gå ur EU och här någonstans började de som inte gjort det redan förstå varför han sett så handfallen ut sedan fredagen och inte haft någon som helst plan. Han vill egentligen stanna i EU själv. Som jag skrev häromdagen så har man kunnat se detta bara av hans bakgrund som borgmästare i London men han var tvungen att välja sida i en kamp där Cameron sagt stanna.

En av de som efter detta undrade om Johnson verkligen var rätt man var Michael Gove som jag också nämnde häromdagen men då som en som inte ville kandidera till partiledarposten själv utan stödja Johnson. Nu har han gjort en kovändning och tänker ställa upp själv istället och detta meddelades inte lugnt och ordnat vid en presskonferens utan genom ett läckt mail från hans hustru Sarah Vine. DN:s Pia Gripenberg kallade det passande för Shakespearedrama och sammanfattade det väl. Vad hon inte nämnde är att Vine är krönikör på Daily Mail. Inte undra på att hon vet allt om hur man läcker dokument och att hon kan yttra sig om vad de stora tidningsägarna tycker. Det framgick nämligen även av mailet att till exempel tidningsmagnaten Rupert Murdoch inte litade på att Johnson skulle kunna leda nationen ut ur EU. Ganska saftigt mail att läcka, tycker ni inte? Och ganska otrevligt att få ännu mer bevis på hur kvällspressen arbetar i Storbritannien coh hur de trissat upp hat. Tack och lov har detta också lett till att just den saken nu diskuteras mer öppet.

Du kan läsa vad Vine i lite översittande ton skrev till sin man här och mer om läckan här. Man undrar hur paret har det hemma och vem som styr bakom. Det påminner som The Guardian skriver lite om en roman av Joanna Trollope och själv får jag vibbar till paret Blair. Jag var på kurs för jobbet i London en gång på Tony Blairs tid och med på kursen var också en tjej som jobbat med hustrun Cherie och som var den som först berättade för mig vad jag senare hörde av flera – Cherie var den som styrde det mesta men i bakgrunden.

Gove och Theresa May är alltså de stora kandidaterna nu och som DN skriver är en av dem en kandidat som från början inte ville medan den andra hör till stanna-sidan i folkomröstningen så det kan bli knepigt men jag har ju nämnt några övriga kanditater också. En jag inte tror jag tagit upp är Stephen Crabb som har fördelen att han vuxit upp under enkla förhållanden och inte hör till eliten men nackdelen att ha varit engagerad i CARE som är en kristen organisation där man tror att homosexualitet är en sjukdom som kan botas…

Här kommer en intervju med Gove där man anar just hur orubblig han är i EU-frågan. Han ska ta landet ut i världen. Hur tänker han sig det utan Europa undrar man? Om man får tro The Guardian är även Obama betydligt mer intresserad av Tyskland än Storbritannien i samarbetsfrågor för där får han fortsatt ut något av EU.

Är Brexit laglig?

Svensk TV har visat hur nu även Cameron bett Labourledaren Corbyn att avgå liksom flera av dennes egna Labourledamöter. När det gäller ledamöterna är de nu så få att skotska SNP nu är större och vill kalla sig oppositionsparti. Hänger ni med så här långt? När det gäller Corbyn tycker många att det blir synd att se honom gå för visserligen har han haft en del udda åsikter och många tycker alltså att han drev stanna-kampanjen uruselt och själv kanske inte ens vill stanna men å andra sidan är han av den gamla vänstertypen som kanske kunnat ena just den tveksamma arbetarklassen som försvunnit från Blairs tid och framåt. Det är tveksamt om nästa Labourledare blir lika röd utan snarare blir det nog en tillbakagång till det centrala och ganska elitistiska Labour vi sett de senaste åren och då leder det nog tyvärr mest till att UKIP växer i nästa val tills Labour eventuellt samlat ihop sig ännu senare är mina tankar. Hoppas jag har fel.

Mitt i detta låter det från House of Lords där ett utträde ur EU inte är populärt och där flera medlemmar redan innan folkomröstningen menat att det inte finns en chans att landet går ur oavsett resultat. Som sagt tidigare är folkomröstningen bara rådgivande och i samband med att EU vägrar samtal om framtida villkor för Storbritannien så länge de inte formellt begärt utträde (Artikel 50) så har man på flera håll börjat ifrågasätta om det verkligen är lagligt att gå ur EU och bryta människors europeiska medborgarskap (som de har genom EU medlemskapet) och om det alls går för parlamentet att rösta ja i en sådan fråga. Samtidigt sitter politikerna alltså i underhuset och vet att de inte kan gå emot de väljare som röstat för Brexit. Det kommer bli knivigt att följa turerna i detta, till och med för jurister.

 

 

6 kommentarer

 1. Ingmarie · · Svara

  Tack för läsningen! man verkligen en känsla av hur komplicerat alltihop är på massor med sätt och rävspel och egna behov på låg nivå bland ledarfigurer med fruar och allt möjligt. Man kan ju undra om ledarfigurerna som vill ta plats själva förstår vidden av eu´s roll…. något de experimentera med för att få uppmärksamhet……. det är ju ett helt land som står på spel….. det börjar nästan kännas som om det borde komma någon vettig faderlig utifrån och ta över och hjälpa folket……

  Gilla

  1. Ja jag hade kunnat skriva mer idag och imorgon men nu börjar svensk media iallafall rapportera mer blandat och jag måste få komma tillbaka till allt det fina med denna ö nu. Men jodå, allt används för personlig vinning känns det som även om man kan tycka att fler länder saknar politiker med vision just nu och ingenstans pratas det egentligen så värst mycket om EU så inte undra på att medborgarna inte ser allt bra som också görs utan bara tänker på raka gurkor och snusförbud.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Man blir så häpen över Boris Johnson att man inte vet vad man ska säga.. Man borde inte bli häpen men ändå.. han överträffar ju sig själv..
  Idag har jag dock lämnat diskussionerna om Brexit och ägnat mig år att det är 100 år sedan första dagen av slaget vid Somme, 19 240 brittiska soldater miste livet första dagen och dubbelt så många sårades, nästan ingenting i svenska medier men mycket i brittiska har jag sett.

  Gilla

  1. Precis. Jag delade en film från Somme på Twitter imorse. Har inte delat något här än men nu spelar Belgien fotboll och får mig att tänka på Ieper så det borde jag faktiskt. Speciellt med tanke på hur läget är just nu känner jag.

   Gilla

 3. Ingmarie · · Svara

  Ja det saknas verkligen politiker med vision i fler länder och då hjälper inte raka gurkor.. Själv funderar jag på att åka till York igen i början av nästa år eftersom det var flera av utställningarna/museerna med fokus på vikingar som hade stängt när jag var där i april(översvämningarna)… jag tycker det är så intressant med vikingatiden.

  Gilla

  1. Ja det var ju extremt översvämmat i år. Jorvik har normalt en jättebra utställning så åk du tillbaka.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: