Seglarstaden i sydväst

Precis som min farfar är jag förtjust i sjömanssånger, så kallade shanties – ni vet ju att jag gillar både folkmusik och maritim atmosfär. Det finns flera platser i Storbritannien som anordnar festivaler men ingen är nog mer känd än Falmouth International Sea Shanty Festival som just gått av stapeln för i år. Jag har länge velat uppleva den men reser ganska sällan till England i just juni. Under tiden har jag iallafall varit i Falmouth och sett vad staden har att erbjuda och det är mycket som kretsar kring just båtlivet. Faktum är att jag kom hit med båt för första gången när jag kom åkande på den breda floden Fal från Truro. En fantastisk tur i det lummiga och fascinerande landskapet och precis som New York känns det som om det är från vattnet man ska komma för att direkt greppa stadens själ för detta är en av världens erkänt bästa naturliga hamnar och populär bland de som korsar Atlanten.

Yacht

Falmouth

falmouthapp

Cornwalls största stad är ingen jätte med sina runt 27 000 invånare men den sjuder av liv sommartid eftersom den som gammal historisk hamnstad har utvecklat riktigt rolig shopping. Här hittar du inte särskilt många stora kedjor men desto fler udda och oberoende butiker. Jag har redan skrivit om den roliga butiken Bow med väskor, vandringsstavar och allt möjligt annat och här finns såklart flera butiker och gallerier för den som gillar maritima föremål eller vill ha något användbart till båten. Här och där kan du sticka in huvudet i någon av stadens små gränder med vyer ner över hamnen och nästan förnimma doften av rom och känslan av 1700-tal. I närheten av hamnen ligger stadsdelen The Moor med en litterär pub nere i det gamla utdikade området medan ytterligare en pub ligger 111 trappsteg uppför Jacob’s Ladder som skapades av handelsman Jacob som ville ha en genväg ner till sina affärer från huset i stadens högre delar.

1

Livet längs High Street

 

falseven

Jacob's Ladder och en bokpub mer humoristiskt namn.

Jacob’s Ladder och en bokpub med ett humoristiskt namn

 

2

Både vid High Street och Chapel Street ligger de små gränderna. En har ett bra frukostställe om du gillar engelska varianten.

 

falshopping

Längs Market Street och Church Street trängs butiker och gallerier

 

4

Maritimt i massor

All shopping är tyvärr inte fantastisk men det jag tänker på nu är Trago Mills. Cornwalls svar på Ullared har en filial nere i hamnen här och jag har alltid varit lite nyfiken på vad de erbjuder men här tappade jag helt lusten som ni kanske förstår när ni ser fotot som dessutom har ett par år på nacken.

faltrago

Nåväl, hamnen har många andra, roligare sevärdheter, inte minst det specialritade National Maritime Museum Cornwall med båthistoria och modeller i massor och speciella, varierande utställningar om vikingar, pirater, sjöräddningen eller vad det nu kan vara just under ditt besök. Här nere har Rick Stein en restaurang (men försök inte äta mellan lunch och middag – här är det italienska restaurangtider som gäller!) liksom en handfull kedjor men roligast är att äta på någon av de gamla maritima pubarna tycker jag. Annars kan du prova en färsk krabbsmörgås eller köpa med dig en hel krabba om du hyr stuga i till exempel Flushing eller Mylor inne i en gren av floden vid den historiska Pandora Inn.

National Maritime Museum Cornwall

National Maritime Museum Cornwall

 

falmouth1

falcornishcrab

Stränderna är inte de bästa här jämfört med Cornwalls dramatiska norra kust med sin surfkultur men Gyllyngvase är en helt godkänd strand en bit bort, förbi hamnen och järnvägsstationen. Den är den största och första i en serie stränder i skydd av Lizardhalvön. Utåt flodmynningen hittar man Henry VIII:s försvarsverk, Pendennis med utsikt mot fina St Mawes på andra sidan floden med sin tvillingfästning som ett lås. Dit går det små båtar i skytteltrafik och vill du se hur det ser ut så klicka på min länk om flodturen ovan.

Det är inte bara sjömanssånger som har sin egen festival. Redan 1837 började man med regattor i Falmouth och under Falmouth Week i augusti gäller det att boka boende tidigt eller vara beredd på att bo i grannstäderna. Under en vecka i augusti är det inte bara kappsegling utan också uppvisningar av allehanda slag och stor festivalstämning i staden. Väljer man oktober är det istället ostronfestival för det finns här också. Själv kan jag åka hit lite när som helst. Falmouth överraskade mig på många sätt även om jag var beredd på en seglarstad och jag gillar överraskningar.

Annons

10 kommentarer

 1. Det ser och låter som en urmysig stad! 🙂

  Gilla

  1. Ja den är speciell. Slitna delar varvat med nytt som överallt i Cornwall. Inga Storslagna stränder men massor av gränder med udda pubar med krabbsmörgås och båtar precis överallt.

   Gilla

  1. Ja det är det. Allra mest om man hyr stuga lite utanför och njuter av flodmiljön på kvällarna.

   Gilla

 2. Där har jag inte varit, men blir lite sugen nu. Tack för tipset!

  Gillad av 1 person

  1. Inte lika vackert som längre västerut men en rolig stad och flodmiljön är verkligen lite Mississippi.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Mysig stad, var där på ostronfestival och frossade!

  Gilla

  1. Tänkte nästan det. Den står kvar på min önskelista.

   Gilla

 4. Åsa F M · · Svara

  det går fortfarande inte att trycka gilla på dina svar…

  Gilla

  1. Synd. Jag får ju det från andra så det måste vara något med dina inställningar men tusan vet vad.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: