Brexit eller Bremain tar paus

Brexit var ämnet för dagen men försenad hem från jobbet på grund av en nedriven kontaktledning på bron fick jag istället sätta mig och skriva om för vad annat kunde jag göra när det ofattbara inträffar igen. Ännu en politiker mördad och det var en kvinna och socialdemokrat igen och det hände i  en folkomröstning om något EU-relaterat igen. Jo Cox lämnar efter sig man och två barn och det är oerhört sorgligt utöver att det är helt vansinnigt att man inte ska kunna engagera sig politiskt utan risk för livet.

Gärningsmannen lär ha skrikit en fras du kan hitta i både svensk och brittisk press och som jag inte vill skriva ut här och göra bloggen sårbar men det är namnet på en nationalistisk organisation vilket SVT inte verkade ha läst på om i kvällens inslag om saken alls utan de nämnde bara att uttrycket används av nejsidan. Kanske ville de bara undvika att öppna för spekulationer om dådet. Aftonbladet har däremot gjort kopplingen i den här artikeln.

Idag och imorgon har kampanjandet på båda sidor avstannat och tappar naturligtvis momentum och väljare kan mycket väl påverkas på olika sätt. Som jag redan märkt i min egen engelska familj så är åsikterna delade rakt av och både Margot Wallström i SVT och diverse press beskriver nu också just detta – samhället är oerhört splittrat inte bara i partierna utan även bland vänner och familjemedlemmar och känslor har helt fått ta över i denna så viktiga fråga.

Jag hade tänkt att i dagens inlägg länka till ett gäng artiklar jag tycker har tagit upp folkomröstningen på ett bra sätt eftersom det för några veckor sedan inte alls fanns lika mycket skrivet i svensk media. Nu nöjer jag mig med att nämna några stycken. För det första tycker jag du ska läsa på hos Dagens Industri om du inte redan gjort det. Jag länkar till dagens artikel så kan du ta dig vidare genom att se de relaterade artiklarna vid sidan om. Där finns massor som inte helt förvånande har ekonomiskt tema men är skrivet på ett sätt som vem som helst kan förstå. Även andra artiklar om Brexit får plats och inkluderar en topplista med kända låtar som används i kampanjen för att texterna passar bra – lite roligt måste man få ha för att lätta på trycket och det finns faktiskt liknande saker i annan press, inte minst den inhemska brittiska såklart. En favorit just nu är The Guardians A Brexit Survival Guide som bland annat skriver att du måste skynda dig att fixa tid med rörmokaren innan han försvinner hem till Poznan och råder dig att kolla upp din släkthistoria för att se om du har några irländska släktingar som kan ge dig en väg tillbaka in i EU.

Mer allvarsamma artiklar dominerar naturligtvis och en mycket uppmärksammad sådan är den holländske journalisten Joris Luyendijks som bott i London i fem år och följt bankvärlden. Hans Brexit, please! har översatts av Dagens Nyheter och är läsvärd eftersom den tar upp att visst har EU problem men Storbritannien stjälper snarare än hjälper de reformer som behövs genom sin översittarattityd och sin ovilja att ta ansvar.

Undrar du över var i Storbritannien människor är som mest eller minst EU-positiva? Då ska du läsa den här DN-artikeln om hur det är en geografisk fråga och som bland annat tar upp just Boston i Lincolnshire som jag skrivit om tidigare. Lincolnshire där jag spenderar mycket tid är ett av de allra mest EU-fientliga och det är komplext. Som stor jordbruksbygd får de billig arbetskraft genom EU-migranterna men samtidigt förändrar dessa stadsmiljöerna totalt vilket jag kan intyga hänt även i Lincoln där hela stadsdelar nu är polska. Brittiska miljödepartementet DEFRA har kommit ut med information om hur just jordbruksbygder skulle förlora oerhört på Brexit men det biter inte på lokalbefolkningen tror jag. I DN kan du också se att västra Wales är oerhört EU-vänligt och jag blir lite sugen på att åka till Aberystwyth faktiskt för jag har aldrig varit där. Att Skottland vill stanna i EU är redan känt men nu är det också prat om just Wales och faktiskt också Nordirland. Kommer nordirländarna att reagera om grannen Irland är kvar i EU och deras lilla del inte är det? Förmodligen. De har däremot ofta redan irländska pass. Det blir ett ämne för ett senare inlägg för här blir det ju riktigt komplext som ni kan ana.

Brexit-sidan leder just nu med viss marginal även om nio procent ännu inte alls bestämt sig och på sistone har min panik lagt sig och istället känner jag att ”visst, stick”. Jag har blivit nyfiken på hur de som är för Brexit skulle tänkas reagera om saker inte går deras väg i ett nytt sorts Storbritannien. Vem de tänker skylla på när stränderna blir smutsigare och sjukhusen får sköterskebrist. Jag tänker också rent egoistiskt att om man har tur sänks huspriserna så man kan köpa sig något litet en dag om nu inte landet blir fullt av en massa jobbiga spänningar framöver efter denna pärs.

Igår var det stor aktivitet på Themsen när UKIP:s partiledare Nigel Farage drog runt i båt för Brexit-sidan tillsammans med en del av den skotska fiskeflottan vilket ni kanske sett i tidningarna. Många av de mer konservativa ser EU:s fiskekvoter som ett hinder för nationen och ett av de riktigt stora problemen med EU (ändå är britternas kvot stor jämfört med andra). Han möttes av popstjärnan Bob Geldof i en annan båt och Geldof skrek ”You’re no fisherman’s friend!” till Farage medan han kom med informationen att den sistnämnde knappt satt sin fot i EU-parlamentets fiskeriutskott där han var medlem så så viktig var nog inte fiskefrågan för honom trots allt. Ingen av herrarna anade nog hur löjligt hela evenemanget tedde sig för övriga européer. Vi vill inte ha ett spektakel. Vi vill att ni tar det här på allvar! DN har förövrigt ytterligare en artikel som bland annat tar upp hur UKIP:s grundare faktiskt avskyr Farage vilket nog inte är så känt i Sverige.

Så här såg det ut på Themsen igår:

 

Annonser

4 kommentarer

 1. Ja du!! Det där med referendum tjatas om här i det oändliga. Tror att inställningen till EU också är en klassfråga, som det mesta här. Men även geografiskt.
  Tråkigt med den mördade politikern. Men sådant har ju också hänt i Sverige. Hat och galenskap!
  Aberystwyth är väl värt ett besök.

  Gilla

  1. Lite är det en klassfråga men både outbildade och konservativa vill ju lämna EU.
   Ja att vi haft politikermord i Sverige gör det inte bättre. Fruktansvärt. Snart har vi inga som vågar engagera sig.

   Gilla

 2. Ingmarie · · Svara

  Vad praktiskt det är att bara kunna gå in här och läsa så allomfattande om folkomröstningen. Jag nästan visste i förväg att här står det viktigaste och på ett sätt som jag begriper…

  Gilla

  1. Tack igen! Det känns bra att läsa sådant här när man undrar vad man ska skriva om härnäst och tvivlar på att man är bra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, restips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The cornish bird

Cornwall's Hidden Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

Round the Island

Walking round the coast of Mainland Britain

Diary of a Northern Teaist

Tea is a journey. This is my travelogue.

Storartad Förlag & Marknadsföring

Bloggen om England och övriga Storbritannien

En vandrares tankar

"Jag låter tankarna fara medan fötterna går"

%d bloggare gillar detta: