Hur nationen konsumerar

Det blir mat idag också men på ett helt annat sätt. Som jag skrev när jag kom hem från England häromveckan så var en intressant grej som vanligt alla nya observationer. Nu var det kanske inte så roligt att se hur polisen går med automatgevär på Kings Cross men desto roligare att spana in nya trender och jag hade turen att Channel 4 dessutom just dragit igång en omgång av serien What Britain Buys som tar upp allt nationen konsumerar och beteenden kring detta.

Där fick jag reda på att det bara är 49% av brittiska familjer som fortfarande äter tillsammans vilket känns något mer än hemma i Sverige men inte alls som det var när jag själv var liten. En annan faktor var att mat nu lagas mycket mer för att se aptitlig ut inte bara för den som ska äta utan också på bild och att detta lett till att försäljningen av skålar ökat och nu är uppe i 40% av tallriks- och bestickförsäljningen medan just tallrikarna ligger på ynka 9%. Man skyller på matbloggare och trenden att lägga ut matbilder på till exempel Instagram. Det är helt enkelt snyggast att presentera det man äter i en snygg skål. Det här har i sin tur lett till att det man äter ändrats – nu gäller asiatiskt som nudlar och soppor men också annat exotiskt medan en Yorkshirepudding knappast gör sig i sådan design. En expert på vett och etikett menade i avsnittet jag såg att det är lite onaturligt med all denna presentation för man behöver se inte bara helhetsdesignen på bild utan framför allt lockas till maten för att hjärnan ska få munnen att börja producera saliv och ta hand om själva ätandet.

Alkohol var ett annat ämne. Idag vet vi att pubar har problem och får stänga men i dess ställe har det kommit en massa mikrobryggerier – hela 1400 faktiskt. Man köper inte längre sin öl på puben utan i snabbköpen och den här siffran ökar. Det finns nu 11000 så kallade real ales i landet och tre nya bryggerier i veckan öppnar eftersom ölentusiaster är trötta på storbryggerierna som köpt upp varandra och massproducerar. Bra för ölkvaliteten och tråkigt för pubentusiasterna. Mitt i detta kommer ett annat problem för pubarna och det är att 40% av den brittiska ungdomen idag inte alls dricker alkohol. Samma trend som i Sverige alltså. Själv känner jag visserligen många fotbollsspelare som inte dricker för att de är sportiga men även andra ungdomar tycks dricka mindre.

För att lämna maten ett tag så intervjuades även James Daunt som är VD för Waterstones bokhandlar som var väldigt nära att gå i konkurs för några år sedan. Det handlade om hur britterna inte alls övergett tryckta böcker eftersom de insett att de vill kunna läsa i badet, känna lukten av papper och inte överanstränga sina ögon med läsplattor även om de är bra att ha ibland. Dessutom har förlagen jobbat ännu hårdare med bokomslag jämfört med tidigare. En av anledningarna till att det har gått så bra för bokhandlarna att de överlevt är dock också att de jobbat med nya grepp. Waterstones har bland annat låtit varje butik beställa in just de böcker de tror säljer bra i området och marknadsföra dessa och de får nu generellt sätta sin egen prägel på butikerna mer och kan ta in annorlunda, bokrelaterade varor (jag märkte det i York nu senast med roliga muggar, Yorkrelaterade handdukar, spel och jag vet inte allt).

Spana in det här avsnittet av What Britain Buys och jämför med Sverige. När kom quinoan till Sverige och blev trendig egentligen? Hälsorelaterad mat är jättestort i Storbritannien plötsligt och det för mig känns mer nytt än det gör i Sverige där vi alltid haft nyttigare basmat.

2 kommentarer

  1. Ingmarie · · Svara

    Jösses, ja när man tittar på den här filmen får man verkligen uppfattningen att vi här i väst har blivit offer som svänger med marknadens och medias pendel.

    Gilla

    1. Visst gör man. Trender och beteendeanalyser.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: