På utflykt med faktaspäckad ciceron

När vädret är som det är den här veckan så är det bara att ta på sig en hatt och sätta sig med en bok på balkongen tills solen går ner. Jag lovade ju en bokrecension idag och det blir en guidebok i form av Londons bästa dagsutflykter av Bosse Bjelvenstedt.
Eftersom Bosse även kikar in här på bloggen ibland och var snäll och skickade mig ett exemplar av boken så vet jag att det bara är platsbrist som gjort att den tar upp tolv utflykter istället för 112 men det märks att de tolv är noga utvalda och de är en bra bas att bygga vidare på – jag är övertygad om att vi får följa med till fler platser i framtiden. Här finns självklara storheter som Canterbury, Windsor, Oxford, och Cambridge liksom svenskfavoriten Brighton men också lite ovanligare resmål som du kanske inte tänkt på.

DSC_2290


Boken börjar med att gå igenom lite praktisk information om hur du kan köpa tågbiljetter och vilka rabattkort det finns. Eftersom Bosse är en jäkel på layout vill han säkert ha allt samlat på en sida och det gör att han inte nämner att du som vill vara spontan inte nödvändigtvis måste gå till en biljettkassa på stationerna utan lika gärna kan använda en automat men jag föredrar ändå att han nämnt just biljettkassan för den personliga servicen gör att spontanresenären kan få hjälp i prisdjungeln istället för att stirra på en skärm där det står ”Off Peak” utan att egentligen nämna vilka tider det gäller. Sidorna med olika förslag på rabatter till inträden är en god idé eftersom även den som inte bor i Storbritannien kan spara pengar på sevärdheter som drivs av English Heritage, National Trust och andra. Däremot vet jag inte varför Harry Potter får vara med på listan när utflykterna går till andra ställen men nu är jag petig.

De tolv kapitlen är alla uppbyggda med en introduktion till platsen och vad som finns att se. Därefter kommer huvuddelen som går in på det hela i detalj med fina små kartor med promenadförslag. Ni som läst Bjelvenstedts tidigare böcker om framför allt promenader i London kommer att känna igen det. En detalj jag uppskattar mycket är de rent praktiska beskrivningarna i inledningen. Läsaren får veta om det finns två järnvägsbolag till orten och vilken som är snabbast respektive geografisk lämpligast i så fall. I kapitlet om Blenheim Palace får vi förstklassig information om var man ska gå av bussen eftersom det finns flera alternativ och vi kan vilja se byn Woodstock först.

Efter att ha skrivit huvuddelen av det här inlägget läste jag vad resetidningen Vagabond i senaste numret skriver i sin recension (tänk att få sin resebok omnämnd där!) för jag ville inte påverkas innan. Jag håller med dem om att boken har en kolossal mängd fakta som liksom väller ut över sidorna men också om att det faktiskt inte gör något som helst – jag är ju precis likadan i mitt skrivande så det skrattade jag mest när jag läste. Tycker man som jag om faktabaserade texter som lär en något om resmålet så kommer man att älska all kuriosa. Ni kanske tycker att jag verkar kunna en hel del om Storbritannien men det gör Bosse också och det är det som gör den här boken så användbar och flerdimensionell. Du kan ge den till vem som helst som vill veta mer.

DSC_2293
Balkongsällskap

När jag reser till en för mig helt ny storstad i en vecka så gör jag gärna en tur till någon fin grannstad för att känna på regionaltransporter och se lite omgivande landsbygd. Jag vet att jag ändå inte kommer att hinna se alla ”måsten” i storstaden utan får återvända om jag trivs. För en förstagångsresenär till London som reser i min stil är det en bra bok att ta till för att hitta roliga mål. Likaså kommer här tips på flera av södra Englands mest kända utflyktsmål för resenärer som under ett par Londonbesök sett stadens största sevärdheter och nu är redo att se mer av landet. Ytterligare en dimension ges till oss som redan kan massor och kanske har bott länge i England. Det finns inte en chans att vi vet allt det som berättas om varje plats. Jag är själv ganska välinformerad när det gäller Winchester men inte alls lika bra på Cambridge till exempel. Jag kan upplysa Bosse om att Dreamland i Margate nu är under rekonstruktion på grund av dåliga finanser men han har under tiden hunnit upplysa mig om att man i hamnen i Ramsgate ibland kan se vraket av en tysk ubåt. Tänk att jag inte visste detta de gånger jag tog katamaranen just dit när vi bodde i Belgien åren innan kanaltunneln öppnat. Margate är förövrigt en stad jag var i endast en kort stund eftersom yorkshiremannen härhemma blev kallad australiensare när han öppnade munnen och vi var där ett decennium för tidigt. Nu gör boken mig nästan sugen på att resa tillbaka för jag har alltid gillat målningar av Turner och vandringar längs kusten.

Det här är en liten och kompakt men fint designad bok med mängder av egna foton som ger stämning till texterna och jag kan bara uppmana er att köpa den. Jag vet att Bosse är väldigt förtjust i Rye som du kan läsa om i boken. Det jag vill veta nu är vad han tänker skriva om härnäst och vilka städer som var svårast att välja bort för jag vet ju hur många det finns och vilka jag själv hade valt. Jag tror banne mig jag ska be om en intervju.

Annons

5 kommentarer

  1. Ingmarie · · Svara

    Har personen som ligger bakom Bara Brittiskt skrivit någon bok ? Det kanske Du har? Annars, tänk om Du i en reseguide (likt den här Bosse) skulle nämna 12 noga utvalda utflyktsmål i Yorkshire? och nämna lite kuriosa så som Du kan kring dessa?
    Annars…
    en arbetskamrat till mig stod för inte så länge sedan bakom ryggen på mig på kontoret o ”tjuvläste” när jag kollade Din blogg, han tyckte jag skulle svara i kommentar att Du borde bli nån typ av samhällsreporter….

    Gillad av 1 person

    1. Haha, personen bakom Bara brittiskt har hittills inte skrivit någon bok men det saknas inte idéer. 🙂 Faktum är att den här Bosse peppar mig rätt bra så det kan nog bli något framöver. Yorkshire ligger definitivt i topp.
      Oerhört smickrande att jag borde bli samhällsreporter. Min farfar höll på att bli Sveriges pressattaché i London under andra världskriget men tackade nej för att han inte kunde rapportera så objektivt som han velat. Kanske har jag fastnat i hans spår…

      Gilla

  2. Åsa F M · · Svara

    Intressant! En trolig investering framöver om det inte är för många ställen man redan besökt.

    Gillad av 1 person

  3. Men Åsa oavsett om du besökt dem eller ej så har Bosse hur mycket extra som helst att berätta.

    Gilla

  4. Åsa F M · · Svara

    Ja det har du rätt i!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: