Musikstaden med ångan uppe

I det gamla postkontoret i en by i nordöstra Wales bor min dotters kusin sedan snart tio år tillbaka och det var självklart att vi skulle ses igen nu när vi var så nära. Hon hämtade upp oss på stationen i Chester och så blev det massor av te och prat med katterna i huset innan vi begav oss ut på utflykt. Vi hade pratat lite löst om olika alternativ och kommit fram till Llangollen några mil bort eftersom jag alltid varit nyfiken på staden med en av de mest kända typiskt walesiska musikfestivalerna Eisteddfod och akvedukten.

Llangollen souvenirs

”The little card shop next to the bridge across the river Dee in Llangollen”.

Llangollen känns lite som Lake District eftersom det är en populär turistdestination mitt i en massa kullig grönska. Alldeles över gränsen från England lockar det många som inte hinner längre in i Wales men som ändå kommer för den vildare naturen med sina aktiviteter och för stadens två stora pärlor; ångloksbanan Llangollen Railway och världsarvet Pontcysyllteakvedukten. På bild ser Llangollen bitvis ut som skogiga delar av Tyskland och själva staden ligger inbäddad i en dal längs floden Dee som naturmässigt faktiskt påminner om Wernigerode eller för den delen Rothenburg-ob-der-Tauber om någon av er varit i endera. Jag som mest varit längs norra Wales kust undrade om det skulle kännas vidare walesiskt när vi väl lämnade postkontoret men behövde inte oroa mig för efter tio minuter var vi uppe på en hed som till och med vår chaufför sade alltid fick henne att känna sig som i barndomens Yorkshire och efter detta blev det walesiskt värre. Heden gav vika för ett grönt landskap fullt av får och gårdar och med blånande berg i fonden. Den ena lilla häck-kantade byvägen efter den andra ledde till slut till en större väg med en färist som tog oss upp på en vild höjd till raststället Ponderosa vid det kända Horseshoe Pass. Här strövade får fritt omkring precis som på North York Moors och det blev till att ta det lugnt bland racercyklar och förvirrade lamm i flera kilometer medan utsikten bland skifferbrott och ärttörneklädda berg i hårnålskurvorna var alldeles fantastisk. Till slut kom vi ner till Llangollen via cistercianerruinen Valle Crucis och en massa hus som klättrade på kullarna.

denbigh

Skifferbrott och lösa får – utsikten från ett bilfönster är betagande.

steamllangollen

Ångloken tuffar omkring på stationen

dragons

welshpolice

Vi hade inte gått många steg från parkeringen innan vi såg den vita röken från ångloken och hörde deras ångvisslor och under dagen körde de fram och tillbaka med olika vagnar genom dalen allt medan det på floden bredvid dök upp gummiflottar med folk på forsränning. Själv hade jag som hästtjej gärna gåẗt en bit upp i backen och spanat in Llangollen Wharf där du kan ta en båttur på med hästdragen kanalbåt i gammaldags stil och sett hur kanaler fungerade förr med sina dragvägar men man kan inte hinna allt. I vykortsbutiken med det långa namnet lockades jag också av ett vackert hus på bild. Vår ciceron berättade att där på 1700-talet bott två irländska damer vilka helt enkelt flytt till trakten för att kunna leva tillsammans. De blev till slut ganska accepterade och kallades The Ladies of Llangollen. Idag kan du besöka Plas Newydd och få veta mer om husets utbyggnader och damernas litteratursalonger med dåtidens kändisar.

Kusinen hade bokat lunch på ett av sina favoritställen vilket inte gjorde någon av oss besviken och det får sitt helt egna inlägg. Där satt vi länge och njöt av både mat och atmosfär innan det var dags för oss att ge oss i kast med den imponerande akvedukten Pontcysyllte i byn Trevor en bit bort. Byggd av Telford och definitivt inget för den med svindel men det går alltså att både gå och ta båt över den om man vill och även den får sitt helt egna inlägg framöver. De hästdragna båtarna har här fått ge vika för den större artären i vad som nu är Shropshire Union Canal fast fortfarande med tillägget Llangollen Branch ett antal mil.

aqueduct

Ett världsarv

Utöver allt det här kan man vandra upp till en kulle med den medeltida slottsruinen Dinas Bran en bit utanför staden på platsen för ett tidigare järnåldersfort. Uteliv är överhuvudtaget gigantiskt här. Var- och varannan bil tycks ha kajaker och gummibåtar på taket eller flugfiskeredskap i bagaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: