Andakt för bokälskare

Manchester må vara en stad känd för sin fotboll och musik men tro inte att staden saknar annan kultur. En av mina drömmar som bokälskare var länge att besöka The John Rylands Library och jag blev verkligen inte besviken när det äntligen blev av. Faktum är att jag blev så rörd att ögonen tårades när jag klev in i bibliotekets gamla läsesal, Historic Reading Room och befann mig i vad som bara kan beskrivas som en kyrka full av böcker. Andäktig är nog ordet som bäst beskriver vad jag kände och jag märkte att jag inte var ensam om upplevelsen.

DSC_2053

Utifrån ser biblioteket inte fullt så imponerande ut även om det är vacker nygotik med inslag av arts and crafts. Det är i röd sten från Cumbria och den som varit i Penrith och Appleby känner väl igen den röda tonen. För att komma in får man ta sig via huvudingången i den moderna delen av biblioteket men det är inte fy skam det heller för där finns en väldigt rolig butik för den som tycker om historia och litteratur med presentpapper i form av gamla världskartor, biblioteket som julgranspynt, fina gammeldags vykort, nytryck av historiska böcker och mycket annat.

DSC_2051

John Rylands stod klart 1899 och öppnade för allmänheten år 1900.  Det är uppkallat efter den företagsamme filantropen Rylands som drev väveri och annat i Manchester och övriga Nordengland. När hans hustru avled gifte han 74 år gammal om sig med hennes yngre väninna Enriqueta Augustina (född på Kuba med pappa från Yorkshire) som är den som låtit uppföra biblioteket till hans minne. Det ligger i den livliga stadsdelen Spinningfields som på deras tid var fullt av just spinnerier och väverier och en ganska smutsig och trång plats. Arkitekten Basil Champneys var inte övertygad om platsens förträfflighet och hade en del svårigheter att komma överens med sot och dåligt nordengelskt väder. Ibland gjorde fru Rylands också lite som hon ville med hans idéer och stoppade in egna konstdetaljer men på det stora hela tror jag det blev ungefär vad han tänkt. Att just han anlitades var nog för att han tidigare ritat just storslagna salar i Oxford och det var något liknande Enriqueta var ute efter – något som såg ut som en kyrksal och passade de i huvudsak teologiska samlingar hon tänkt sig.

John Rylands Library

Historic Reading Room

Lite om Florens, någon?

Lite om Florens, någon?

Idag har biblioteket närmare en halv miljon böcker, däribland en utgåva av Gutenbergs bibel och även verk av William Caxton som tog tryckerikonsten till England finns här. Till en början köpte Enriqueta in den andre earlen av Spencers samlingar och som den driftiga kvinna hon uppenbarligen var tog hon hjälp av ännu en kvinna för att katalogisera allt – akademikern Alice Cooke. Bara det tycker jag är spännande så här innan kvinnlig rösträtt. Idag hör samlingarna till de största i England och innehåller också gamla manuskript, brev skrivna av Elizabeth Gaskell och diverse olika ritningar varav en del visas i den vackra, historiska läsesalen. Biblioteket har gått samman med Manchesters universitetsbibliotek och det kostar absolut ingenting att gå in men däremot får du höra dig för om du vill besöka gallerierna ovanför läsesalen för de är stängda utom för visningar vissa dagar i månaden.

DSC_2055

DSC_2056

Lamporna!

Ljusinsläpp

Ljusinsläpp i trapphuset

John Rylands librarians office

Mitt nya hem. In my dreams.

Det här är ett av Europas mest kända bibliotek och är du bokälskare i Manchester har du ingen som helst ursäkt att missa det. Alls. Jag vill bo här. Alltid.

10 kommentarer

 1. ååå, tack för bilderna!

  Gilla

  1. Varsågod. Ett riktigt drömresmål.

   Gilla

 2. (lite som Marsh’s Library Dublin)

  Gilla

  1. Ja, jag hann aldrig dit i Dublin men misstänker att de kan vara lika.

   Gilla

 3. Waow vilket vackert bibliotek! Fantastiskt bra idé!

  Gilla

  1. Ja jag blev som sagt gråtfärdig. 🙂

   Gilla

 4. Vilket fantastiskt bibliotek! Vill ju flytta dit på direkten!

  Gilla

  1. Jag också!

   Gilla

 5. Åsa F M · · Svara

  Fantastiskt! Härliga bilder.

  Gilla

  1. Tack! Ja de liksom tog sig själva. Eller nej…det gjorde de faktiskt inte men det var bara så oerhört inspirerande. Åh…vilken byggnad.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: