Lokal matkultur

Äntligen har jag kunnat bocka av en av mina drömmar när det gäller utflyktsmål på temat mat. Jag har varit på Hunters of Helmsley som jag bloggat om i ett inlägg om prisbelönta delikatessaffärer.

Mitt i Helmsley

Mitt i Helmsley

Den lilla marknadsstaden Helmsley norr om York är verkligen mysig och mitt på Market Place som tyvärr stora delar av tiden är en parkeringsplats hittar man Hunters. Två våningar fulla av delikatesser, dit visst även Annas pepparkakor i olika smaker hör vilket ju är glädjande om än inte så värst exotiskt.

Jag kunde ha botaniserat i timmar och hörde andra kunder säga samma sak till varandra. En hel del var visserligen saker man hittar hemma som Lindt choklad och italiensk skinka och även bland det brittiska fanns det sådant man redan känner igen som Wilkin & Sons marmelader från Tiptree och diverse téer men det fanns så mycket mer. Vad sägs om diverse lokala viltpatéer eller varför inte Rosebud Preserves från den mysiga byn Masham på andra sidan Vale of York och deras olika chutneys och geléer? En lovade att vara som klippt och skuren för Wensleydaleost medan en annan var gjord på frukt från Ampleforth Abbey några kilometer bort och Hunters säljer även deras cider.

DSC_1836

På nedervåningen finns just cidern men också lokal sloe gin på slånbär. Här hittar du också delikatessdisken som är en fest för anglofilen med sina pajer och ostar.

DSC_1837

Inte det bästa fotot bland alla besökare men kolla paj-ingredienserna. Äpple och black pudding, rödlök och Wensleydale…

Själva köpte vi ost från Wensleydale i form av deras förväntat syrligt smuliga Richard III och den krämigare Fountains Gold gjord på mjölk av Guernsey och Jersey och avnjöt på vår lunchpicknick vid klosterruinen i Riveaulx. Till detta blev det en sausage roll med äpple och en av husets äppel- och fläskpajer. Ta mig tillbaka snart är allt jag har att säga om saken. Samtigt finns det ytterligare en delikatessaffär på andra sidan torget och slaktare och mikrobryggeri längre ner i backen. Man skulle kunna tro att det blir svårt att driva flera butiker på samma tema men här blir det ett nav för mat där kvalitet genererar mer. Helmsley är ett måste för gourmander och med flera tea rooms och pubar som skänker ytterligare matstämning.

12 kommentarer

  1. Åsa F M · · Svara

    Jaha ja.. Bodde en natt på ”The Black Swan” i Helmsley -14 och missade detta matpalats! Hade varit perfekt att köpa med sig något gott till en picknick när man körde över heden dagen efter.. Vi kom på kvällssidan så det blev inte av att gå en sväng i staden men vi åt en fantastisk middag på hotellet på kvällen i alla fall, de hade en australisk gästkock om jag inte minns fel.

    Gilla

    1. Ja så här var Helmsley inte när jag bodde i York men det var tjugo år sedan så här hade hänt en del men ja du missade det 2014. Bra ursäkt att återkomma. 🙂

      Gilla

  2. Ingmarie · · Svara

    Åh, till Hemsley åkte jag med BOB´s buss. Hunters of Hemsley var ett av de ställen jag hörde de andra passagerarna efteråt säga till varandra att de var så glada över att guiden kunde en del om och särskilt sade ifrån vi skulle gå in just för att det är en klenod. Jag handlade en del (hihi)för jag är själv intresserad av viltprodukter, och tillbehör, köpte också den syrliga smuliga osten Du nämner, fantastiskt spännande, min 81-åriga mor här hemma älskar den.

    Gillad av 1 person

    1. Så kul att BOB tog er just dit. Ja Wensleydale brukar jag smula ner i sallad med spenat, lite bacon och päron men deras Richard III är rätt ny. Hittar du Wensleydale i Sverige? Det brukar vara svårt även i bra ostaffärer men snögubbevarianten till jul brukar dyka upp.

      Gilla

  3. Intressant… Plum chutnay tycker jag var lite starkt.

    Gilla

    1. Det kräver sina tillbehör. En ost att sjunka in i eller så.

      Gilla

  4. Vad kul att du tar upp lite om brittisk matkultur, behövs framhävas! Vi har så mycket intressant mat av god kvalité, inte bara skräpmat.
    Tack! Diolch!

    Gilla

    1. Eller hur! Ändå gör jag det alldeles för sällan.

      Gilla

  5. Älskar sådana där delikatessaffärer! Ja, det är bra att du påminner om att brittisk matkultur är så mycket mer än det många först tänker på.

    Gilla

    1. Precis. Glöm överkokta grönsaker och flott.

      Gilla

  6. Ingmarie · · Svara

    Jag har inte tittat efter Wensleydale ost här i Sverige ännu. Jag stiftade bekantskap med den på resan. Men jag kommer att titta…. blir nyfiken på om Linnégatans ostaffär i Gbg har den….

    Gilla

    1. Göteborg är ju väldigt anglofilt och de kanske kan ta in den annars.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog