Grön utflyktsbas i Midsomer-land

Har du funderat på att resa runt i de trakter där Morden i Midsomer spelas in men vågar inte köra bil i vänstertrafik eller kör kanske inte alls? Letar du efter budgetboende i området? Då är High Wycombe i Buckinghamshire en bra bas. Det här är kanske inte den roligaste stad England har att bjuda på men som lite av en regional knutpunkt ligger den utmärkt till för att ta sig runt byar och småstäder och eftersom den inte har exklusiviteten och mysigheten av de näraliggande byarna längs Themsen så hittar du framför allt mycket billigare boende här, själva betalade vi 39 pund natten för ett familjerum vilket hade kostat 89 i till exempel Marlow.

High Wycombe (kallas oftast bara Wycombe) är en riktigt gammal stad men som många andra har stadskärnan delvis förfulats genom ett grått köpcentrum, Sainsburys och busstationen och staden hör till de fattigare i det rika Buckinghamshire. Samtidigt ligger den vackert vid den gröna kalkstensryggen The Chilterns med sitt naturskydd så omgivningarna är det alls inget fel på och där finns mycket att upptäcka. Lägger man märke till att St Albans ligger ganska nära så blir man inte förvånad att höra att här hittats rester av en romersk villa och staden är känd som boplats redan runt år 800 när den hette Wichama. Idag är den i storlek ungefär som Lund och har därmed all service man kan tänka sig, speciellt som den är en gammal marknadsstad med regelbunden marknad vid gatorna runt Church Square och det här gör att du kanske också får med dig en shoppinggalen tonåring på resan.

High_Wycombe_-_Guildhall

Stadens Guildhall. Foto: Teaman

Utöver prisläget på boende är fördelen att det är enkelt att ta sig hit. Tåg går från Marylebone i London (bara knappt fem mil bort) på 25-40 minuter och dessutom finns här lyxen av en buss till och från Heathrow – en buss som tar en stund men som passerar flera inspelningsplatser för Morden i Midsomer och andra serier och filmer för den kör rakt igenom det kända filmbältet nordväst om Heathrow där många kändisar också bor. Pittoreska Beaconsfield (som också nås med tåg) är till exempel en småstad där man kan känna igen en av de stora pubarna om man slaviskt följer Barnabys förehavanden.

Jo, jag gnällde över busstationens arkitektur men det är inte bara bussen till Heathrow som är rolig utan härifrån går flera bussar till vackra platser med associationer till både Midsomer och annat. Välmående Marlow vid Themsen (där Little Marlow förekommit i serien) är en sådan som är väl värd ett besök och du tar dig också enkelt till marknadsstaden Thame vars stadshus får spela Caustons stadshus. Själva Causton heter Wallingford på riktigt och är lite knöggligare att ta sig till för då får du byta i Henley-on-Thames – en resa som tar en och en halv timme men där du får den gamla stadens gränder i belöning och kan ta dig en titt på den i Midsomer ofta förekommande teatern. Dessutom kan du stanna en stund i Henley-on-Thames på vägen också för dit tar det bara en dryg halvtimme . Även Henley verkar förövrigt ta allt större plats i Midsomer-avsnitt och har faktiskt en rundvandring i seriens spår på lördagsmorgnar under sommarhalvåret. Staden har dock också redan sin egen kändisstatus i verkligheten genom den årliga regattan på ThemsenHenley Royal Regatta är himmelriket för anglofiler och älskare av träbåtar.

Har du bil kan du naturligtvis se mängder av byar på samma dag och det kan behövas om du letar efter Badgers Drift för det är flera byar som använts till den i olika avsnitt, däribland Lee och du når faktiskt Lee Common även med buss fast det tar en bra stund och inkluderar ett byte.

Är du en riktig Barnaby-fanatiker och vill veta varenda hemlinghet kring inspelningarna kanske du hellre lägger en rejälare slant på guidade turer i Midsomer vilket det finns många av men då ska du basera dig i Oxford eller möjligtvis London. Jag har inte själv varit på någon så kvaliteten kan jag inte säga något om men läs mer på Visit Midsomer.

West Wycombe Foto: http://www.westwycombevillage.com/

West Wycombe     Foto: http://www.westwycombevillage.com/

Hughenden_Manor_20080726-2


Hughenden. Foto: Hans A. Rosbach

Utöver alla dessa utflykter i trakten så finns det spännande saker i High Wycombes omedelbara närhet också. Uppe i det kulliga landskapet bakom staden ligger herresätet West Wycombe Park utanför byn som har just namnet West Wycombe och är väldigt pittoresk. Här huserade på 1700-talet den skandalösa familjen Dashwood med länkar till Hellfire Club som jag kanske får skriva mer om framöver. Utanför byn ligger grottor utgrävda i berget och där hade Hellfire Club sina märkliga möten. Du kan besöka grottorna och försöka föreställa dig vad adelsmännen i klubben pysslade med eller bara det stora palatset som också är av intresse för trädgårdsintresserade.

Inte alls långt därifrån ligger herresätet Hughenden som också kan besökas och som var premiärminister  Benjamin Disraelis sommarboende när drottning Victoria gett honom titeln earl av Beaconsfield och hans grav hittar du vid kyrkan i närheten. Disraelis hustru lät anlägga en stor trädgård som idag återskapats. I mer modern tid användes huset under andra världskriget som bas för att analysera flygfoton av Tyskland av och göra kartor till bombanfallen, inklusive den kända Dambusters-operationen. En sevärd trakt det här helt enkelt.

 

11 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  Jag har faktiskt aldrig sett ett enda avsnitt av ”Morden i Midsomer”….

  Gilla

  1. Haha, hur har du lyckats undvika det??? Bara just nu går olika säsonger på minst två kanaler. 🙂 Jag tittar då och då, mest för just miljöerna.

   Gilla

 2. kul, har varit där 🙂

  Gilla

  1. Det är så fint runt omkring med alla byar och kullar.

   Gilla

 3. missar aldrig ett avsnitt

  Gilla

  1. Det har blivit många mord genom åren…och rävskall.

   Gilla

 4. Åh vilket roligt inlägg att läsa! Jag älskar Morden i Midsomer, men har ingen koll på inspelningsplatserna. Men jag har bott i liten by nära Beaconsfield! (Jordans) Jag var au-pair där för kanske..12 år sen.. High Wycombe åkte jag till titt som tätt också då, för shopping eller party. Så tack! 🙂 så kul att få läsa och se dina bilder!

  Gilla

  1. Tack! 🙂 Det måste ha varit kul att bo i det området med lite kändisspaning? Bilderna är tyvärr inte mina egna men roliga ändå. Mina från just HW är ganska få och jag ville visa det fina i omgivningarna men ja, det var ett roligt inlägg att skriva också faktiskt. Jag tycker Midsomer är lite puttrigt och den här trakten väldigt vacker och bekvämt nära London.

   Gilla

 5. Verkar vara ett spännande ställe jag gärna skulle besöka! Men det där med vänstertrafik … Nja, jag läser gärna kartan istället (i brist på gps i min framtida hyrbil ;))

  Gilla

  1. Jamen då tar du någon av bussarna.

   Gilla

 6. Hehe, Stefan får köra 😀 Vi får lösa det tillsammans 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: