Faran som lurar i vattnet

Isle of Sheppey heter en ö i Kent, alldeles uppe vid Themsens mynning där också floden Medway rinner ut. Den är en av de där man ser när man flyger mellan London och Köpenhamn och tittar ner mot deltalandskapet under sig om man kommer in den vägen. På denna ö ligger den lilla staden Sheerness som på tudortiden hade ett mindre kungligt varv och fortifierades för att skydda den mer kända örlogsstaden Chatham. Idag är staden kanske mest känd för sitt stålverk (och lustigt nog är den ungefär lika stort som Oxelösund som också har ett) men också för sin strand och sin historia som badort.

Jag har aldrig varit i Sheerness men jag fascineras av historien om libertyfartyget s/s Richard Montgomery som 1944 gick på grund på Nore sandbank en dryg kilometer utanför staden i väntan på en konvoj till Frankrike. De amerikanska libertyfartygen byggdes för frakt under krigstiden och var till stor hjälp för Storbritannien och de allierade trots att en hel del sänktes av tyskarna. När det gäller Richard Montgomery fraktade hon inte vad som helst utan ammunition, hela 1400 ton!

WWIIship

Resterna av s/s Richard Montgomery   Foto: Clem Rutter

Ni inser ju själva vilken jättelast det rör sig om. Akterhalvan hann lokala hamnarbetare hjälpa till att tömma innan fartyget klövs itu och man fick ge upp. Sedan dess har hon legat där med resten av lasten och ingen vet egentligen hur mycket som är kvar. Ett mindre, polskt fartyg med liknande last sjönk utanför Folkestone och skapade 1967 en explosion som mätte 4.5 på Richterskalan när man försökte bärga lasten vilket gör att ingen vill prova mer. New Scientist skrev 2004 att det inte alls var omöjligt att explosioner skulle kunna triggas här om saltvatten möter vissa av de explosiva komponenterna och till exempel finns det så kallade klusterbomber ombord som är fullt färdigmonterade och lätt kan detonera. Samtidigt säger andra som undersökt fartyget att det mesta är förstört just av att ha legat i vatten och inte kommer att kunna explodera. Själv är jag inte kemist och kan inte yttra mig om saken.

Danger buoy

Foto: Gill Edwards

Idag vet man hur som helst att om en stor explosion äger rum så kanske den inte skapar fem meter höga vågor och blåser ut varenda fönster i Sheerness som man tidigare trodde (författaren Stephen Barlay skrev 1977 boken Blockbuster som är namnet på en bomb och handlar om ett hot att spränga fartyget för att få London att svämmas över) men att det är fullt möjligt att den skapar en meter höga vågor och visst kaos längs strandnära delar av staden och exakt hur illa det kan bli debatteras fortfarande vilket ni kan läsa mer om på BBC.

Fartyget håller på att brytas sönder och någon form av påverkan blir det säkert och detta i ett område som Londons borgmästare Boris Johnson en gång ville bygga ännu en flygplats till London i (även om ”Monty” som fartyget kallas ligger i ett område som skulle hamnat utanför planeringen).

2 kommentarer

  1. Intressant! Visste så lite kring detta ämne.

    Gilla

    1. Ja och att det är så nära London att det förekommer i fantasifulla böcker och filmer.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

lite mera rosa

▫️ din feelgoodbok i bloggform ▫️

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

A Blog about Cornwall's Hidden Places & Untold Stories

%d bloggare gillar detta: