Gammal och ny kultur i skön blandning

Jag älskar att gå på bio och gör det alldeles för sällan. Jag älskar att fika och skulle göra det oftare om jag inte frestades så av allt. I historiska Shrewsbury finns verkligen det bästa av två världar för där har den gamla marknadshallen – Old Market Hall – gjorts om till just ett kulturcentrum med biograf och café och där råder en alldeles speciell stämning.

Själva byggnaden ligger mitt på det torg som är centrum i staden och på en plats som redan på 1260-talet hade en marknad. Under 1500-talets senare hälft växte handeln inte bara med sädesslag utan också walesisk ull så här i gränstrakterna till Wales och The Corporation of Shrewsbury tyckte det skulle synas hur bra det gick för staden och lät därför bygga en ny marknadshall i sten som stod klar 1596 och är vad man ser idag. Här finns en fasad med både Elizabeth I:s vapen, det engelska lejonet och den walesiska draken så det sparades inte på krutet bland handelsmännen. När hallen öppnades fick tyghandlarna med sin walesiska ull hålla till på övervåningen och lämnade den inte förrän på 1800-talet när ullhandeln försvagades. På nedervåningen huserade bönderna och handlade med olika sädesslag och det gjorde de ända tills också de på 1800-talet flyttade ut ur stadskärnan till en ny marknad vikt åt detta och den gamla fick då namnet Old Market Hall.

Old Market Hall på torget

Old Market Hall på torget

Redan under medeltiden fanns på torget en damm som användes till den doppstol som snattrande kvinnor sänktes ner med för att lugna sig – en tradition som fanns kvar nästan in på 1700-talet. Stadens dödsstraff verkställdes också de ute på torget och när all handel och andra aktiviteter flyttat ut så byggdes det på 1870-talet ett par rättegångssalar i byggnaden – det var effektivt att ta de dömda från salen rakt ut på torget och även efter dödsstraffets avskaffande hölls rättegångar här innan en ändamålsenlig rättegångsbyggnad stod färdig 1995. Plötsligt stod Old Market Hall tom igen och började förfalla och till slut frågade kommunen invånarna vad de ville använda den till vilket gjorde att den renoverades (det ser lite märkligt ut med en modern hiss på gatuplanet men den är i glas och smälter ändå in hyfsat) och blev vad den är idag när den drivs som en förening du kan gå med i och få rabatt på evenemang.

Ursäkta bildkvaliteten.

Ursäkta bildkvaliteten

På biografen visas allt från populär action och familjefilm till smalare film från världens alla hörn och konserter från kända Glyndebourne och när man går in i biografhörnan så känns det som vilken salong som helst men i caféet känner man verkligen historiens vingslag i den gamla men ljusa hallen med sitt vackra tak och kan fundera över både ullhandel och dödsstraff eller bara välja att njuta av dagens atmosfär som är väldigt avslappnad om än lite slamrig när det nu är så högt i tak. Här finns typiskt engelska bakverk och teer varvat med öl och vin och enklare maträtter och gästerna är en salig blandning människor som vill ha en paus mellan shopping och eventuellt biobesök och jag hade kunnat stanna betydligt längre och se vilka som dyker upp kvällstid.

 

10 kommentarer

  1. Ja där är en trevlig blandning av historiskt och modernt.

   Gilla

 1. Ser trevligt ut!

  Gilla

  1. Det var goda grejer i caféet också. 🙂

   Gilla

 2. Åh vad jag älskar hus med spännande historier och som nu används till något helt annat! Jag drömmer om att hitta något sånt hus att bo i, vi får se om det går i uppfyllelse 🙂

  Gilla

  1. Ja det är de bra på i UK – välgörenhetsorganisationernas förlovade land (i Europa) med massor av vackra byggnader som vill bli omhändertagna.

   Gillad av 1 person

 3. Åsa F M · · Svara

  Intressant! Visst var det i S som Edith Pargeter/Ellis Peters böcker om munken broder Cadfael utspelade sig – eller minns jag fel? Det är ju några år sedan man läste dem..

  Gilla

  1. Nej du minns alldeles rätt. Det finns lite om honom i deras turism men de kunde nog ha mjölkat det mer. Sympatiskt att de inte gjort det och blivit Disneyland.

   Gilla

 4. Låter som en väldigt spännande biograf som jag skulle gilla. 🙂

  Gilla

  1. Ja den är mysig och det skulle du säkert.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: