Kung Arthur kom från Yorkshire

Det är allmänt erkänt nu att kung Arthur inte hade så mycket att göra med borgen Tintagel i Cornwall även om floden lite söderut heter Camel och det hela är en miljö som inbjuder till legender om hans Camelot vilket utnyttjas av traktens turistentreprenörer. Det mystiska Cadbury Castle i Somerset då? Tja, vem vet? Det sägs ju ändå att det är han som ligger begravd vid Glastonbury Abbey inte långt därifrån och Avalon är onekligen dimmornas mystiska rike med gamla gräsbeklädda fort som sticker upp ur sankmarkerna.

Var föddes han egentligen? Många tror att det var i staden Carmarthen i Wales och Visit Wales har en hel lista på platser du kan besöka för att gå i kung Arthurs fotspår, inklusive vad som sägs vara hans slott Caerleon som finns beskrivet av prästen och historieskrivaren Geoffrey av Monmouth från 1100-talet samt sjöar där svärdet Excalibur kan ligga.

I Wales äldsta dikt Y Gododdin av Aneirin från år 594 berättas om ett slag vid Catraeth som vanns av anglosaxarna och Catraeth tros vara dagens Catterick utanför fina Richmond i Yorkshire (roligt nog där en av mina svägerskor är uppvuxen och ironiskt nog med en stor militärbas idag). Där nämns Arthur för första gången i skrift och kan alltså ha varit känd även om han inte nämns som just kung utan mer som en modig ledare av män.

Här ser han ju närmast svensk ut med Tre kronor! Bild: Wikipedia

Här ser han ju närmast svensk ut med Tre kronor! Bild: Wikipedia

Nu finns en teori om att kung Arthur faktiskt inte alls kom från Wales eller någon av de andra platserna. Simon Keegan heter en man som forskat på kung Arthur och han påstår nu att kungen var från Yorkshire, närmare bestämt just Catterick och hette Arthwys ap Mar vilket man redan vet är namnet på en lokal prins. Hans mytomspunna slott Camelot skulle ha legat i textilstaden Huddersfield vilket låter lite skrattretande idag men väster om staden ligger faktiskt resterna av den gamla romerska borgen Slack alldeles vid golfklubben i Outlane och det är den Keegan (som förövrigt är från Liverpool och därmed inte borde ha så mycket emotionellt intresse av Yorkshire) säger att det handlar om. Slack låg längs vägen mellan romarnas stora fästen Victrix (dagens Chester) och Eboracum (dagens York) och jag får nu en plötslig lust att resa dit men allra mest får jag lust att köpa Simon Keegans nya bok Pennine Dragon: The Real King Arthur of the North (jo visst, keltiska namn som Pennines finns det många av även i Yorkshire vilket många glömmer). Jag vill läsa om var alla de andra kring Arthurlegenden kom från, även om bokens omslag lite dumt visar statyn av den romerske kejsar Konstantin utanför York Minster.

2 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  Alla Arthurhistorier utom den klassiska är intressanta!

  Gilla

  1. Ja fast jag tycker såklart den här är extra intressant med Yorkshire i huvudrollen, hehe.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: