Högvälborna och hästtänder

Det går mycket anglofilt på Kunskapskanalen just nu – somligt i repris och annat nyare. En serie jag fastnat för är Slottens hemligheter eftersom jag missade sändningen 2014.

Slottens hemligheter heter Secrets of the Mansion på engelska och är en serie som gjordes av PBS. Du har i skrivande stund sju dagar på dig att se del ett med svensk text och berättare på SVT Play när nu serien visas igen men jag länkar till del ett på engelska nedan eftersom den länken alltså snart slutar fungera.

Del ett besöker den fjärde Baron Palmer av Reading som bor på Manderson House på den skotska sidan gränsen en bit norr om Berwick-upon-Tweed och som intervjuas kort om alla möjliga aspekter kring livet med en titel men serien handlar också om alla som jobbar i bakgrunden i dessa palats och därför får vi reda på minst lika mycket om hierarkin hos tjänstefolket och det här är verkligen ett måste att se för den som älskar Downton Abbey. Palmers butler Geoffrey Dymond intervjuas och är förvånansvärt frispråkig men det slutar ändå med hur lojal han är. Vi får också besöka Dunham Massey i nordvästra England där earlen av Stamford håller hus.

Del två i serien handlar apropå Downton just om Highclere Castle där serien spelades in och i del tre beger vi oss till det stora slottet Hampton Court. Del fyra ska ni passa på att se om ni vill få en inblick i Chatsworth House som jag skrev om i mitt inlägg Sju skäl att besöka Derbyshire och där många filmer och serier spelats in, inte minst baserat på Jane Austens böcker. Här får vi reda på kopplingar till USA och får veta mer om den omskrivna familjen Cavendish och deras ingifta släktingar. Del fem är för rojalister och romantiker för då får vi följa med till prinsessan Dianas barndomshem Althorpe House och lära oss mer om familjen Spencer och länkarna till George Washington.

Se den här serien om ni vill se hur adeln jämförts med fina galopphästar (faktiskt får ni se en hel samling hästtänder som varit på turné!) Se den om ni vill se hur tjänstefolk bott i källare och på dragiga vindar medan adeln byggt stall för 20 miljoner dollar i dagens penningvärde. Se den för att se hur första världskrigets generaler valdes ur överklassen oavsett talang och se hur Titanics undergång påverkade synen på klassamhället.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: