Energisk 1600-talsdam

Löften är till för att hållas om man ska vara trovärdig, det vet varje småbarnsförälder och bloggare. Därför kommer så här lagom till internationella kvinnodagen ett länge utlovat inlägg.

Lady Anne Clifford föddes 1590 på slottet i Skipton i Yorkshire som dotter till George Clifford, den tredje earlen av Cumberland. Hennes två storebröder dör redan i barndomen och hon växer upp som ensambarn medan föräldrarna inte klarar av förlusterna utan börjar leva åtskilt. Det är när hennes far 1605 avlider och testamenterar sin titel och alla sina egendomar till hennes farbror Francis som världen får se vilken stark kvinna hon är. Med sin titel baronessan Clifford har den femtonåriga Anne det fortfarande väl förspänt och har fått ärva 15 000 pund (minst tre miljoner i dagens penningvärde) av sin far men det hjälper inte när hon känner sig grundlurad på ett rättmätigt arv. Hon struntar helt enkelt i pengarna och engagerar flera jurister som ska hjälpa henne att få tillbaka det som är hennes och när farbror Francis son Henry avlider utan manlig arvinge 1643 så lyckas hon faktiskt även om hon inte får tillträde till något av det förrän 1649.

Lady Annes far gjorde som seden bjöd när han testamenterade till näste manlige arvinge vilken var hans lillebror men förbisåg helt att Edward II som skapat Cumberlands titel på 1300-talet faktiskt gjorde detta som absolut primogenitur, det vill säga att arvsföljden avgörs av näst på tur oberoende av kön. Det är därför intressant att spekulera i varför pappan inte bara gav Anne allt från början för det måste han ju ha varit medveten om. Kanske utövade övriga familjen påtryckningar, kanske tyckte han att kvinnor var tämligen ointressanta eller så handlade det om att Anne hade ett starkt förhållande till sin mor som ju bara hade henne kvar i livet av barnen. Mamman bodde på slottet Brougham i Cumbria och avled 1616 vilket var ett hårt slag för Anne som förlorade sin stora medkämpe i arvstvisten.

Lady Anne Clifford  Bild: Wikipedia

Lady Anne Clifford. Bild: Wikipedia

Redan 1609 hade Lady Anne gift sig med Richard Sackville (en välkänd familj för de av er som älskar engelska trädgårdar) som var tredje earlen av Dorset. Sackville var själv från London och arvtagare till kända Knole House i Kent. Det var alltså inte hur lätt som helst för Anne att därefter ta sig upp till Nordengland och hälsa på sin mor eller bevaka sina intressen men hon gjorde sitt bästa och tur var väl det för maken visade sig inte vara på hennes sida alls. De fick visserligen fem barn (där återigen de tre sönerna dog unga) men han var notoriskt otrogen vilket många av hans vänner skyllde på att Anne var alldeles för jobbig och bestämd (den har vi ju inte hört förr om starka kvinnor…). Dessutom skrev han 1617 över hennes rättsfall med alla egendomar på självaste kung James I i utbyte mot 17 000 pund som han sedan betalade gamla spelskulder med. Efter detta fick Anne även James I och dennes rådgivare på halsen resten av egendomstvisten när hon satte ner foten protesterade och det är märkligt att hon orkade med allt.

År 1624 avled så earlen av Dorset och trots erfarenheten med honom gifte Lady Anne om sig 1630 med den fjärde earlen av Pembroke och förste av Montgomery, Philip Herbert. Förmodligen gjorde hon det för att han hade goda förbindelser med James I men han var också kulturintresserad (bland annat fick han och hans bror den första folion av Shakespeares samlade verk) vilket säkert uppskattades för det var hon också, delvis uppfostrad av den kände poeten Samuel Daniel vars verk du kan ha stött på om du läst Middlemarch. Det här äktenskapet blev däremot inte så positivt det heller eftersom paret grälade om Annes yngsta dotter Isabella som Anne menade skulle få gifta sig med vem hon ville vilket inte gick hem hos maken.

Även om Anne kan ha behövt hjälp inte minst ekonomiskt med att reda ut härvan med James I så var kungligheter i sig inget som skrämde henne eftersom hon redan som liten själv fått uppträda för ingen mindre än Elizabeth I och hennes morfar var den andre earlen av Bedford, gudfar till Sir Frances Drake och drottningens riksråd. Kanske var det allt detta som gav henne extra skinn på näsan. Under uppväxten uppe i norr älskade Anne tydligen att uppträda och det var inte bara Samuel Daniel som gav henne kulturlektioner utan också hennes mor. Allt detta ledde till att hon hela livet var engagerad i musik och litteratur och gärna agerade beskyddare åt konstnärer.

brougham

Brougham Castle Foto: Mauldy

När hon äntligen vid 60 års ålder kunde återvända norrut så bosatte hon sig växelvis på sina olika slott Skipton, Pendragon, det vackert belägna Brough, Appleby och Brougham och byggde ut eller renoverade alla. Det var på det sistnämnda hon till slut dog, 86 år gammal, i samma rum som hennes far fötts och hennes mor avlidit. Då hade hon också hunnit med att ärva titeln High Sheriff of Westmorland från 1653.

Visst blir man sugen på att läsa mer och material saknas inte. Det finns gamla brev bevarade till olika kulturpersonligheter och andra kontakter och Lady Anne skrev dessutom dagböcker vilka idag ger en spännande bild av perioden. De har getts ut i nybearbetningar av både släktingen i rakt nedstigande led D. J. H Clifford och av den för oss svenskar mer kända Vita Sackville-West som ju alltså också är en släkting.

4 kommentarer

 1. Intressant att läsa om sådana här starka kvinnor som klarade sig bra trots omgivande motstånd.
  Ett långt liv fick hon också!

  Gilla

  1. Ja jag är fascinerad att hon levde så länge!

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Spännande liv måste jag säga, stark personlighet måste hon ha haft..

  Gilla

  1. Ja hon måste varit oerhört stark.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: