Ingen söndagsmiddag

Det råder upprorsstämning i Storbritannien. Brexit? Nej. NHS? Nix. Det rör sig om att Wetherspoons pubar nu slutar servera sin populära Sunday dinner. Jag har själv skrivit om kedjan i ett inlägg om familjepubar med real ale och där nämner jag just dessa söndagsmiddagar som ett stående inslag men nu är det alltså slut på detta eftersom Wetherspoons säger sig vilja satsa på sin nya hamburgermeny och jag tror att snart sagt varenda brittisk tidning skrivit om saken så mycket att många undrar om det i själva verket bara är ett reklamtrick.

Nationen rasar alltså så där som man ofta gör vid förändringar men på sätt och vis förstår jag människor för söndagsmiddagen är en så stor del av det brittiska samhället och puben är stället du går till för detta om du inte vill eller kan äta hemma. Visst kan du byta pub men då hamnar priset kanske på tio pund istället för de sju som Wetherspoon tagit och vips betalar en tvåbarnsfamilj åtminstone sex pund till vilket kan tyckas som kaffepengar för många av oss men vilket inte är det för till exempel låginkomsttagare i Sydväst- och Nordengland utan då har de inte längre råd att äta ute som familj.

Ska det här vara Wetherspoons problem att tackla? Nej det är naturligtvis större än så och företagande är företagande men här hade kedjan ett bra koncept tycker jag och den är så pass stor att de lätt kunnat hålla de där kostnaderna med sina frusna halvfabrikat och så köttet som lagades dagen innan och värmdes på. Det finns betydligt bättre hemlagade söndagsmiddagar på finare pubar men de kan nog tacka de där yorkshirepuddingarna för mycket av den familjestämning som råder på söndagarna. Hamburgare tror jag dessutom det är svårare att konkurrera med i ett land som dels har en stor gourmet-burgarkultur med både kedjor och oberoende restauranger och dels riktigt billiga matvagnar och snabbmatsrestauranger i massor. Visst, alla äter dem och kanske speciellt ett bakis kompisgäng en söndag men nej, det är inte en middag låginkomstfamiljen firar mors dag med längre eller något som gör att Wetherspoons sticker ut. 

20131027_141957

Mer sås än kött på en Wetherspoons i Birmingham

Jag har sett det här komma ett tag nu för det ni ser på bilden ovan är en söndagsmiddag från Birmingham för ett par år sedan då man fick en ynka skiva fläsk och det verkar vara vad som erbjuds nu. När jag först åt en sådan här middag uppe i Yorkshire flera år tidigare fick jag massor av grönsaker och en gigantisk portion kyckling (man väljer själv kött) som var bra mycket roligare och det kan inte bara ha berott på kocken och på att portionerna är generösa uppe i norr. Nu ser det mer ut som om man velat hålla liv i det dåliga rykte engelsk mat har. Samtidigt är det som sagt fortfarande ett alternativ för människor med lite pengar och äcklig är den inte, bara slarvigt gjord och utan toppingredienser. Inte minst studenterna sörjer eftersom de menar att de gått till Wetherspoons på lördagskvällen och druckit och därefter botat baksmällan med söndagsmiddag på samma företag. Nu återstår att se vad hamburgarna får för mottagande.

 

10 kommentarer

 1. ynka skiva fläsk räcker gott för mej 🙂

  Gilla

  1. Ja jag behöver heller ingen jättetallrik men just den här ser så ensam och utslängd ut och det brukade vara mycket mer på tallrikarna generellt.

   Gilla

 2. (människor sitter ju på sina kontorsstolar och kör bil även korta sträckor)

  Gilla

  1. Kör bil till gymet också – det tycker jag ser komiskt ut när man bor nära.

   Gilla

 3. Men oj! Detta har jag helt missat!! Hur har jag kunnat missa detta! Måste läsa BaraBrittiskt för att hänga med i vad som händer här i UK! Hihi
  Ja blir väldigt brydd faktiskt med tanke på hur traditionsbundna de är med sin söndagsstek här!

  Gilla

  1. Haha, ja du får hänga med i nyheterna, fniss.

   Gilla

 4. Intressant att det finns en sån tradition! Men går hela familjer ut och äter ofta alltså? Det känns ju ganska dyrt i Sverige, så det känns inte som man gör alltför ofta. Även om man går på ett enklare ställe blir det ju ganska mycket pengar när man går ut en hel familj…

  Gilla

  1. Nej så jätteofta blir det väl inte och speciellt för låginkomsttagarna så det här var lite av en grej för många.

   Gilla

 5. Intressant att det väcker mycket reaktioner. Konstigt att kedjan vill satsa på hamburgare.

  Gilla

  1. Ja jag tycker också valet av hamburgare är lite konstigt men de gillar ju att göra det enkelt och de vet att de har många studenter och partyfolk på helgerna som säkert gillar sådant.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: