Davids dag

Idag är det 1 mars och därför St David’s Day, Wales nationaldag. Man firar sedan 1700-talet nationalhelgonet David som tros ha dött denna dag år 601. Det är genom honom Wales fått seden att bära purjolökar men annars är också påskliljan förknippad med dagen och så här i mars ju onekligen den sistnämnda något som faktiskt blommar i Storbritannien då.

Ni som följer bloggen vet att jag älskar gamla dokumentärfilmer som visar hur landskap och människor utvecklats som den kulturgeograf jag är så det kändes självklart att ta fram en underbar film om Wales dagen till ära. Den är från 50-talet som inte känns så långt bort förrän man börjar titta och slås av alla förändringar och börjar undra vad trafikökningarna gjort med stenbroarna.

Filmen jag länkar till är del ett av tre och ni får själva klicka er vidare till tvåan och trean men det är det värt och varje film är bara runt fem minuter. Den börjar med en så kallad Eisteddfod som är en slags byfestival och förekommer än idag även om varje by inte har sin egen längre. Det sjungs och spelas och detta är något den som älskar körsång och folkmusik verkligen ska försöka leta upp. Walesarna är ett sjungande folk vilket också filmen stolt meddelar innan vi får se att Cardiff har mycket fint att se.

Det går inte längre några ångbåtar till piren i Llandudno kan jag intyga för jag har varit där. Den fina spårvagnen upp på Great Orme går däremot bra att ta och stranden är sig lik. Filmerna gör mig otroligt sugen på att vandra även om jag vet att jag inte kommer att få se något hölass. Här är det några av Mount Everest-bestigaren Sir Edmund Hillarys kompanjoner som utbildar ungdomar i klättring. Wales är känt för sina fina veteranjärnvägar och den som inte omedelbart blir sugen på att åka Talychllyn Railway genom det lummiga landskapet kan inte vara frisk. Själv skrattade jag åt kommentaren om att Wales dock även har modern järnväg. Titta och njut och längta till det mytomspunna Wales. 

Annons

4 kommentarer

 1. Oh, javisst firades St David´s Day här hos oss här i Wales. Jag uppklädd för dagen, påsklijlor på bordet och purjolökssoppa och Welsh Cakes. Både gott oh trevligt tillsammans med vänner.
  Trevliga Walesfilmer! Tack!

  Gilla

  1. Tänkte allt att du hade någon rolig detalj. 🙂

   Gilla

 2. trevligt

  Gilla

  1. Tack. Jag älskar de där gamla journalfilmerna. Svenska också.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog

%d bloggare gillar detta: