Hem till Du Maurier

Det här med att jag häromdagen ville dinera med Daphne du Maurier fick mig att tänka på att jag faktiskt inte skrivit om en av de platser hon älskade. Följ med till Fowey i Cornwall där hon bosatte sig efter att ha spenderat många barndomssomrar i trakten.

Fowey (uttalas ”Foy”) ligger på Cornwalls sydkust, där det är lummigt och fullt av flodmynningar till skillnad från den klippiga nordsidan. Staden med anor från Domesday Book ligger längs floden med samma namn och den kommer du kanske över med färja via Du Mauriers barndomsby Bodinnick om du kör bil. Annars tar du dig hit med tåg från Paddington till lilla Par och vidare den sista korta biten med buss men det går också enkelt att ta sig hit från Looe med lokalbuss och matchande skyttelfärja från byn Polruan.

fowey

Häng på Lady Diana från Polruan

Häng på Lady Diana från Polruan. För visst är det hon?

Vi kom till Fowey just på dagsutflykt från Looe, nyfikna på de litterära anknytningarna och den där lummiga naturen och hittade en stad som var mysig men klart snobbigare än vi trott. De vänliga omgivningarna har nog gjort att trakten är full av de små grå familjegods som ofta finns med i Du Mauriers böcker och som lockat överklassen att semestra här till skillnad från mer vilda delar av Cornwall eller från klassiska fiskebyar (och här var man rojalister under inbördeskriget vilket inte alltid är fallet i det avlägsna väst). Det här ger onekligen en stämning som skiljer sig från både Looe, St Ives och till och med Padstow (troligen eftersom pengarna i framför allt den sistnämnda inte ärvda utan oftast tjänade) för att nämna andra småstäder.

Inget av det här stör utan är bara en observation. Istället sugs man in i miljön där massor av båtar ligger för ankar på floden och med utsikt över Polruan och dess blockhus på andra sidan. Även Fowey har ett blockhus, St Catherine’s Castle, och förr gick det en kätting mellan dessa två bastanta borgar som man kunde höja och sänka för att bevaka sjöfarten. Foweys känsla av välmående hör säkert ihop med dess trots allt ganska dramatiska historia med pirater och andra sjöfarare och under hundraårskriget bordades mången fransk skuta. Idag går det bra att segla ganska fritt eller hyra havskajak men det vill nog till att du kan kusten för även om det är lummigt så finns här förrädiska klippor och strömmar. Utflyktsbåtar tar dig längs kusten mellan Looe och Fowey och berättar om djur och natur vilket jag skulle vilja återkomma till en dag för det är inte ovanligt med både hajar och delfiner här.

foweyvista

Fowey sett från Polruan

 

foweyapproach

Längst därute skymtar St Catherine’s Castle

Fowey har inte Cornwalls långa sandstränder fulla av surfare men det finns faktiskt stränder och här ser de ut lite som på Mallorca istället, inbäddade i klipplandskapet. Närmast staden hittar du Ready Money Cove (som inte har med pengar utan med gruvdrift att göra) om du följer The Esplanade ut mot Atlanten. Det här är stadens medeltida delar som tar dig ut mot blockhuset och här bodde under andra världskriget Du Maurier i ett hus ovanför stranden som inspirerade till boken Frenchman’s Creek. Idag hittar du kanske Dawn French här i Point Neptune House. Man kan vandra vidare ut på vad som är en liten halvö om har några dagar i krokarna. Längre ut ligger nämligen Menabilly där Du Maurier hyrde ett hus en länge period i livet och där många av hennes mest kända verk kom till, inte minst Rebecca – det här är verklighetens Manderley. Fortsätter du västerut så kommer du också till lilla Polkerris med sin strand och passerar Kilmarth som var hennes sista bostad. Runt hela halvön går den kända South West Coast Path och passerar flera andra småstränder om du följer stigar ner till havet.

För den som bara vill stanna inne i Fowey väntar små smala gator med trevliga men ganska dyra restauranger nere vid kajkanten. Här finns också kyrkan dedikerad åt St Finbarr och faktiskt renoverad genom självaste Warwick the Kingmaker 1460 vilket såklart en Ricardian tycker är kul. Granne med kyrkan ligger 1400-talspalatset Place House som ägs av familjen Treffrey och inte kan besökas men ger en dramatisk silhouette när man ser staden från vattnet och bara att det ligger så här mitt i centrum säger ju en del om det där med klass här.

Vid kajen i Fowey

Vid kajen i Fowey

 

foweysilhouettes

Kyrkan och Place House från vattnet

foweychurch

Inne i stadskärnan ser man också vem som är staden stora stolthet. Daphne du Maurier har sitt eget kulturcentrum där du hittar alla hennes böcker och hur många böcker som helst om henne och för mig blev det här Foweys bästa butik alla kategorier. I maj varje år arrangerar sällskapet tillsammans med andra organisatörer Fowey Festival of Words and Music med mängder av litteraturevenemang.

daphnedumaurier

foweystreet

 

8 kommentarer

 1. Så trevligt det ser ut! Hennes film/bok Jamaica visas nu på onsdag 🙂

  Gilla

  1. Åh det får jag kolla upp tack. Ja Fowey är vackert.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Så vackert!
  I tonåren läste jag alla du Mauriers böcker men jag har inte läst om någon av dem som vuxen – kanske dags att göra det..
  Den där bilden av DdM Literary Center gör att jag blir lite full i skratt – jag hade ju väntat mig något liknande (fast i mindre skala) om Cynthia Harrod-Eagles på turistbyrån i York….

  Gilla

  1. Hihi, nja hon är väl inte fullt så känd som Daphne. I York kan det bli Kate Atkinson framöver. 🙂 Fowey är värt ett stopp inte bara för Du Maurier utan för läget och grönskan.

   Gilla

 3. ann beutler · · Svara

  Har inte följt din blogg så länge, men tackar för alla fina tips hitintills. Undrar nu…Snäcksamlarna av R Pilcher..finns det ngn ort i Cornwall som är förlaga till det hon beskriver?

  Gilla

  1. Tack själv. 🙂
   Snäcksamlarna sägs ha många likheter med hennes eget liv och hon flyttade till Skottland när hon gift sig så inte förlaga direkt. Däremot har boken alltid filmats på diverse ställen i hennes ursprungs Cornwall. Hon kom från Lelant utanför St Ives men filmerna är från Lamorna, Padstow, Marazion och Port Isaac mest.

   Gilla

 4. ann beutler · · Svara

  Tack för infon!

  Gilla

  1. Det var så lite.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: