Sju skäl att besöka Derbyshire

Många svenskar har aldrig hört talas om Derbyshire och har de det så är det ofta fotbollsentusiaster som följer Derby eller vandrare som återvänder till bergskedjan Penninerna med sitt hedlandskap. Engelsmännen själva däremot är väl medvetna om vilken pärla detta är för här ligger landets allra första nationalpark Peak District National Park. Den vilda naturen är det som lockar många och här finns otaliga pittoreska byar där man om våren välsignar brunnar och välkomnar lamm i de stenmursomgärdade hagarna.

 1. Castleton

Det här är byn som är känd för sin grotta med mineralen Blue John och den går att besöka. På berget ovanför ligger slottsruinen Peveril som går att vandra upp till med utsikt över landskapet. Själva byn är välbesökt och ganska turistanpassad med tea rooms och all annan service du förväntar dig men visar fortfarande det typiska Peak District med lamm i hagarna runt byn på våren.

 1. Chatsworth House

Hertigen av Devonshires familjesäte är onekligen imponerande och dessutom känt från otaliga filminspelningar, inte minst Jane Austens Stolthet och fördom där det förövrigt även nämns redan i boken. Den vackra platsen mellan två floder har varit bebodd av stora landägare sedan medeltiden men dagens palats är en utbyggnad av den Tudorbyggnad som fanns här på 1560-talet. Här finns över hundra rum men du får bara se ett 20-tal vilka dock är väldigt imponerande. Minst lika känt är Chatsworth House för sin stora trädgård med en hel del överraskningar.

Foto: Bob Bendall

Foto: Bob Bendall

 1. Buxton

Den gamla brunnsorten är idag kanske inte vad den en gång var men den har en fantastisk opera med stor repertoar och den gamla vackra brunnsparken och området däromkring har anor från romartiden. Här kan du dessutom bo på Englands äldsta hotell där Mary Queen of Scots också övernattat. En av Penninernas många grottor går även den att besöka här för den som vill hålla sig utomhus i vad som är en av regionens högst belägna städer.

 1. Hathersage

På gränsen till Yorkshire och faktiskt med direkt tåg från Manchester ligger lilla Hathersage som är känt för två saker – här ligger Lille John begravd även om det är oklart om det verkligen är Robin Hoods vän och här ligger North Lees Hall som Charlotte Brontë byggde Thornfield Hall i Jane Eyre på. Hon var här och besökte en vänninna på prästgården och North Lees är inte det enda i boken som klart påminner om Hathersage. Hit kommer du för att ta det lugnt och för att göra vandringar till topparna på Eyam Moor bakom byn med makalös utsikt. Få en försmak genom att titta på min film från tåget genom Hope Valley.

Foto: Mike Peel

Foto: Mike Peel

 1. Derwent Valley Mills

Du hade kanske inte väntat dig detta men Derbyshire har faktiskt ett världsarv på UNESCO:s lista. Det handlar om Derwent Valley Mills, de gamla spinnerierna som ligger som ett pärlband längs floden Derwent och som du enkelt når från Derby. Utöver att visa fascinerande industrihistoria ligger de i en vacker miljö, här och där med gamla pubar och fina, lummiga flodvyer. Mer historia om dem hittar du i mitt inlägg om TV-serien Vandringar i historiens landskap.

 1. Matlock Bath

När du väl har tagit dig upp från Derby längs alla spinnerier vid floden så kommer du till slut till brunnsorten Matlock Bath och det här är en trevlig bas som många tar sig till för att se The Heights of Abraham. Tidigare generationer har fått vandra upp Masson Hill sedan det blev turistattraktion på 1780-talet men sedan 1984 tar man linbanan upp till toppen med sin utsikt över ravinlandskapet och sin restaurang. Här finns också grottorna Great Masson och Rutland Caverns att upptäcka och det här är en populär familjedestination. Själv har jag bara varit nere i staden än så länge men ska definitivt stanna längre nästa gång och ge mig upp.

Foto: James Hearton

Foto: James Hearton

7. Bakewell

Det här är min personliga favorit i Derbyshire och en utmärkt bas om du tänkt besöka Chatsworth House. Bakewell är en riktigt mysig stad som de flesta associerar med Bakewell tarts om man gått förbi ett brittiskt bageri men väl på plats inser du att det är Bakewell puddings som är stadens storhet bland bakverken. Här tävlas det om vem som gjorde de första men goda är de allihop och när du njutit dig igenom några kan du promenera längs floden eller botanisera bland bokhandlar och butiker med friluftsvaror om vartannat i de fina stenhusen.

 

8 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  Flera intressanta tips!
  Lever gamla hertiginnan av Devonshire? Mitford-systern menar jag, ett bloggtips förresten – om det då så berömda systrarna Mitford..
  Derwent Valley Mills hamnade genast på ”att besöka-listan” sedan jag sett avsnittet av ”Walking through history” med Tony Robinson.

  Gilla

  1. Jag funderade själv på om hon lever. Det får vi ta reda på. Mitford känner jag mig lite nervös att skriva om efter Cecilia Hagens utförliga bok, haha.
   Derwent Valley är väldigt intressant och landskapet lummigt spännande där i floddalen. Jag ska tillbaka och stanna på allt jag inte hann se.

   Gilla

 2. Deborah Cavendish, hertiginna av Devonshire dog 2014. Det finns ytterligare en bra bok om systrarna Mitford: The Mitford Girls: The Biography of an Extraordinary Family. Hertiginnan har också skrivit memoarer och kokböcker. Chatsworth har också en fantastisk farmshop. Haddon Hall som ligger inte långt från Chatsworth är ett lika fantastiskt slott som man inte bör missa. Även på Haddon Hall har ett antal filmer och TV-serier spelats in.

  Gillad av 1 person

  1. Ja Haddon Hall har jag bara hört talas om i Bakewell men aldrig varit där. Det vore kul för på sätt och vis ser det mer spännande ut.
   Tack för boktipset! 🙂 Du vill inte skriva en recension?

   Gilla

 3. The Mitford girls är en mycket detaljerad bok på 610 sidor med utförligt familjeträd, många hänvisningar till källor och många fotografier. Den börjar 1894 och sträcker sig fram till 2000. Cecilia Hagens bok är mer lättläst. Om man gillar deckare och Peak District, rekommenderar jag Stephen Booths böcker. Bra personbeskrivningar och man får en så bra känsla av Peak.

  Tycker man om att vandrar så är höjderna ovanför Baslow både lättillgängliga och lätta att promenera med fantastisk utsikt.

  Gillad av 1 person

  1. Baslow var ett kanontips, tack. 🙂 Stephen Booth står på min lista men jag har inte hunnit med något än. Själv minns jag TV-serien Peak Practice som jag brukade titta på med mormor bara för miljöerna.

   Gilla

 4. Eva-Lena · · Svara

  Måste tacka för detta inlägg som fick mig att dra med yngsta sonen 15 år på en tågresa bl.a. genom Derwent Valley. Vi har rest runt med tåg en vecka med britrail-pass vilket har fungerat väldigt smidigt.
  Övernattade i Matlock på ett charmerande guesthouse, åkte med hjärtat i halsgropen upp till The heigts of Abraham där vi gick en guidad tur i en av grottorna, besökte Masson mills mm.
  I morgon flyger vi hem till Sverige igen och jag funderar redan på när och hur jag ska ta mig till Matlock igen och även utforska mer av Peak District.

  Gillad av 1 person

  1. Nämen vad kul! Jisses så roligt. 🙂 Det är lätt att älska det gröna Derbyshire. Hoppas du får komma tillbaka snart då.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: