Brittisk filmvår

Knappt har vi hunnit smälta suffragetterna och King Lear (för de som hade turen att bo där den gick upp på biograferna mer än i en dag) förrän det är dags att börja planera nästa biobesök.

Först ut redan 24 februari är knäppisen Sacha Baron Cohen med sin nya film, actionkomedin Grimsby som jag bävar lite för. Cohen spelar Norman ”Nobby” Grimsby, en korkad fotbollshooligan med jättesnygg flickvän som plötsligt hittar sin bror som han skildes från som liten vilken visar sig jobba för MI6 och har stora problem som bröderna tvingas jobba tillsammans för att lösa när jorden håller på att gå under. 

Nobby ska vara uppvuxen i en håla i norr så Cohen var på rekognoseringsresa bland städer i nordöstra England innan han bestämde sig för att ta Grimsby som modell efter att ha varit på fotboll och pratat med folk där. På SF:s filmsida läser jag att han kommer från en ”fattig fiskeby på den engelska landsbygden” och Grimsby på riktigt är varken landsbygd eller fiskeby utan en av Storbritanniens största fiskehamnar med mer än 100 000 invånare så beskrivningen känns sådär men så är ju svenskar utan brittiska kontakter också ofta besatta av just London och har inte koll på så många andra delar av landet. Själv oroar jag mig mest för att det här ska späda på synen på Nordengland som eftersatt, slitet och korkat. Det mesta är inspelat i Essex nere i söder och i Sydafrika dessutom och med Penelope Cruz i en av rollerna kommer många nog gå att se den så jag hoppas Johnny Vegas som också har en roll och som är från norr (och det hörs!) håller ställningarna och visar att humorn är det i alla fall inget fel på uppe i norr.

4 mars kommer London Has Fallen som jag inte tror att jag kommer gå och se. Jag har sett trailern ett par gånger och det gör fysiskt ont i mig att se Big Ben explodera så där när världsledarna kommer på den mystiskt avlidne premiärministerns begravning och USA tillsammans med MI6 till slut får rädda skivan. För det gör de väl…?

Minns ni backhopparen Eddie the Eagle som var med i OS 1988 för Storbritannien? Nu har hans liv blivit film och har premiär 1 april. Kan det verkligen vara spännande att se en hel film om denne karaktär? Tja, filmskaparna utlovar en dramakomedi och bara det får mig att vilja se den för det är min favoritgenre. Dessutom är Hugh Jackman med som den lite galne tränaren och Christopher Walken som dennes mentor. Det är Dexter Fletcher som regisserar och i rollen som Eddie hittar vi därför inte helt förvånande Taron Egerton som spelat mot Alicia Vikander i filmen om Vera Brittain och som den som sett Kingsman: The Secret Service med Colin Firth också kan också känna igen. Eddie the Eagle själv verkar däremot inte känna igen så värst mycket kring sitt liv. De av oss som växte upp under 80-talet kan glädjas åt nyskriven filmmusik av Kim Wilde, Howard Jones, Nik Kershaw, Paul Young, Midge Ure och andra.

Något jag saknar med att ha flyttat från västkusten är Göteborgs filmfestival som jag alltid gick på i min uppväxt. The Lady in the Van hade svensk premiär på årets festival men vi som inte var där har ingen storpremiär att vänta på vanliga biografer och detta trots att det är en film med självaste Maggie Smith som är hur stor som helst i Sverige. Har vi tur kommer den framöver på de alternativa biograferna i våra storstäder.

Jim Broadbent har också en roll och filmen har manus av Alan Bennett. Faktum är att det bygger på en självupplevd historia om hur en hemlös dam fick bo i hans van en tid men stannade i femton år. Det här kan jag lyckligtvis se fram emot oavsett hur den visas i Sverige eftersom den har premiär i Danmark 14 april så om du har nära till Köpenhamn så varför inte ta det här som en ursäkt till utflykt om den inte kommer till en bio nära dig. Här har du trailern. Underbara Maggie!

2 kommentarer

 1. Bra förslag! Tack!
  Eddie the Eagle har alltid intresserat mej, troligen för att han var så udda. Ska bli roligt att se vad det blir.
  Ha en trevig weekend!

  Gilla

  1. Tack detsamma. Eddie-filmen verkar rolig men inte så verklighetstrogen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: