Alla produkter 25 pence!

Flygbolaget easyJet har öppnat snabbköp i London. Jo, ni läste rätt. I Park Royal nära Hanger Lanes tunnelbanestation inte så jättelångt från Wembley och i samma kvarter som deras bussbolag easyBus huvudkvarter ligger testbutiken där inget kostar mer än 25p. I mars kommer priserna att stiga men förmodligen inte till mer än 50 pence.

Konceptet heter easyFoodstore och med de priserna har jag svårt att se hur något kan vara miljövänligt framställt eller utan märkliga färgämnen men ägaren Sir Stelios Haji-Ioannou menar att det här är just vad områdets låginkomsttagare behöver och att liknande projekt fungerat i Grekland. Redan efter några dagar tvingades man hålla stängt då mycket sålde slut så idén har han fått allt för rätt om.

En ung Sir Stelios.              Foto: Wikipedia

Jag tittar på listan av produkter och hittar hackade tomater och diverse bönor men det mesta annat verkar vara snacks, bakat och färdigmat. Är det verkligen vad låginkomsttagare behöver tänker jag? Billiga livsmedel i all ära men bara du har lite kryddor så går det att göra soppor, långkok och ugnsbakat på massor av grönsaker vilket du får en hel skål av för ett pund på vilken engelsk matmarknad som helst. Det här är tyvärr sådant inte alla brittiska låginkomstfamiljer tänker på vilket man blir sorgligt medveten om i kön till en fish & chip shop i en nordengelsk förort en fredagskväll. Jamie Oliver är bara en av de som kämpat för att ändra på saken men det är verkligen inte lätt. Jag tycker inte det blir lättare av det här projektet men vem är jag som svensk medelklass med matintresse att klanka ner på folk? Jag som spenderat halva dagen på en rolig matmarknad i Wien och därefter kämpat lite med uppkoppling efter middagen med ännu mer mat. 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Åsa F M · · Svara

  Man blir mörkrädd… Jag håller helt med dig, även en icke matintresserad kan laga bra och billig mat om man gör det från grunden, man behöver inte ens en kokbok idag eftersom det finns så mycket recept och tips på nätet.
  Traditionen med skräpmat verkar vara djupt rotad, åtminstone i engelsk arbetarklass, om man får vara lite fördomsfull.. Vita bönor på toast är ju också en klassiker…

  Gilla

  1. Arbetarklassen är uppdelad i två. Den gammeldags kör Sunday dinner och sådant mer.

   Gilla

 2. Ingmarie · · Svara

  min gamle pappa pratade alltid om ”fattig mans nöje” när det blev tal om godis, snabbmat och annan snabbkonsumtion, jag tyckte alltid att han lät så överlägsen när han pratade så men han hade ju på sätt och vis rätt och på senare år har det blivit ännu mer sant och sorgligt….

  Gilla

  1. Ja och mat är en överlevnadsfråga så liiite överlägsen kunde han gott få vara.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: