Gatan som kostar mest

När jag bodde i London i skiftet 1989-90 så sades The Bishops Avenue, alldeles norr om Hampstead Heath och granne med golfbanan i Highgate vara den dyraste adressen i staden och zoomar du in den på Google maps så ser du att det rör sig om stora fristående villor. Jag hamnade där av en slump när vi var på söndagspromenad i stadsdelarna runt vår egen och genast förstod vi att det här var exklusivt. Gatan kantas av stora tegelmurar med svarta järngrindar och allehanda kommunikationssystem och här och där hördes hundskall. Man såg ett och annat av de stora husen men oftast bara deras tak så någon vidare rolig promenadsträcka var det faktiskt inte men den gav insikt i skillnader i inkomst där vi knatade på som fattiga studenter.

Alldeles innan jul kom en färsk lista från Lloyds Bank ut med de dyraste gatuadresserna i England och Wales (jag har tidigare skrivit om deras rapport om dyraste städer). Det är inte helt förvånande London som dominerar med 28 gator av de dyraste 50. Först på tjugonde plats kommer en gata utanför huvudstadsområdet. På topp fem ligger fyra av gatorna i kommunen Kensington & Chelsea (som har tolv adresser med på listan) vilket inte heller är så överraskande med allt utländskt ägande där och dyrast av dem alla är nu Victoria Road där snittpriset s0m är det vi talar om ligger på över hisnande åtta miljoner pund men flera hus säljs för mer än det dubbla. Gatan ligger i närheten av Royal Albert Hall och Kensington Palace och finare än så blir det ju knappast.

Kensington

Kensington

Utanför London är det i Leatherhead i Surrey man hittar den dyraste gatan och då är vi nere på det mer modesta 3.7 miljoner pund för den dyraste gatan i en stad som kanske inte är så fantastisk i sig men som ligger i ett grönare område alldeles på gränsen till Stor-London med bra pendling liksom flera av de andra orterna som följer efter London på listan. Alla adresserna i topp 50 ligger i London och sydöstra England med undantag av tre i Poole, däribland den kända halvön Sandbanks.

Om man tittar på övriga landet så hamnar en gata i Cambridge i topp och då är vi nere på 1.85 miljoner pund vilket börjar kännas som något mer normalt. Jag fortsätter undra varför Cambridge är så mycket dyrare än Oxford vilket faktiskt syns även på hotellpriserna så skicka gärna era teorier om ni har några. Granne med Lincolnshire ligger det lilla dolda grevskapet Rutland som ofta finns med på listor över Englands trevligaste områden liksom grannstaden Stamford och även i Rutland är en gata mellan två byar med sjöutsikt med bland de dyraste med 1.36 miljoner i snitt. I samma prisklass hamnar en gata i Shakespeares vackra födelsestad Stratford-upon-Avon med sitt centrala läge nära Birmingham.

Sandbanks Foto: Dtaylor 1926/Wiki Commons

Sandbanks    Foto: Dtaylor 1926/Wiki Commons

I Nordengland är gränstrakterna mellan Manchester och Cheshire kända för sina relativt höga huspriser med många fotbollsspelare och TV-stjärnor och där finns Castle Hill i Macclesfield med som dyrast med sina 1.66 miljoner pund. Kikar man på Yorkshire så är det inte helt förvånande den gamla brunnsorten Harrogate som är i täten med 1.19 miljoner som dyrast och uppe i Newcastle kommer man undan med 1.03 för ett hus på Graham Park Road.

Handlade inte rapporten om England och Wales? Jo visst. Jag har sagt det förr och många engelsmän som vill flytta till nya trakter vet det redan – i Wales får du mycket hus för pengarna och när man tagit sig så här långt på listan så skrattar man nästan åt de ”ynka” 793 000 pund som du får ge på dyra Druidstone Road i Cardiff. Det är nästan så att priserna på stugor nere i St Ives snart är ikapp Wales huvudstad!

 

 

 

 

9 kommentarer

 1. Åh, det var intressant att läsa lite om hur det är med dyra gatan osv. Det skiljer sig mycket i många länder mellan heta områden och de glesa områdena. Spännande att läsa och jag fortsätter gärna.

  Gilla

  1. Kul. Ja jag har inlägg om husköp och grejer ibland för många undrar och speciellt om London såklart.

   Gilla

 2. Javisst är hus billigare här i Wales jämfört med i stora delar av England. Vi är den fattiga delen av UK, fast mitt Monmouth kom ju högt upp på Waleslistan, men så är vi ju också nära engelska gränsen!
  Ha en trevlig helg!

  Gilla

  1. Fast Cornwall är nästan lika fattigt när det gäller löner men Londonborna driver upp huspriserna alldeles kolossalt för lokalbefolkningen.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Bor man i Hälsingland är t o m huspriserna i Wales löjligt höga…

  Gillad av 1 person

  1. Hehe, ja och engelsmannen härhemma hade älskat att bo i Hälsingland.

   Gilla

   1. Åsa F M · ·

    Jag får väl skriva: Gillar! eftersom jag fortfarande får upp den där inloggningsrutan när jag försöker gilla en kommentar..

    Gilla

   2. Gör det du. Ska kolla i veckan.

    Gilla

   3. Nu har jag konstaterat att andra kan gilla fortfarande så det måste vara något med dina inställningar. Har du rensat cookies och sådant på sistone?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: