Lerkrus och lychees

Storbritanniens första Chinatown lär vara den i Liverpool och dit ska vi inte idag men vi håller oss i Nordengland. I Manchester, Leeds och York hittar du nämligen Red Chilli som är en kedja kinesiska restauranger med riktigt autentiskt kök. Jag har provat den i York och det var en riktigt spännande bekantskap, inte minst för kulturkrocken mellan väldigt kinesisk atmosfär och superengelsk historisk stad. Jag riktigt hör hur du tänker att du förstår hur de två storstäderna Manchester och Leeds har sådana här restauranger men varför lilla York? Faktum är att det finns en stor mängd kineser i York och det är inget nytt som har med det faktum att fler och fler kineser studerar i Storbritannien att göra, nej här har det faktiskt funnits kinesiska familjer riktigt länge. Många av de kineser som slagit sig ner i framför allt England kom från 1800-talet och framåt som sjömän men under andra världskriget blev relationerna med Kina mer framträdande eftersom de hade dåliga relationer med Japan gemensamt. Bland annat var dåvarande ärkebiskopen av York framträdande i hjälpen att öppna ett fredssjukhus i Yunan och på den vägen är det.

Foto: Red Chilli

Foto: Red Chilli

Restaurangen i York ligger på George Hudson Street där stadens alla bussar stannar, mellan järnvägsstationen och den gamla gatan Micklegate innanför murarna. Det är en stor och mörk lokal man stiger in i, mörk så till vida att väggarna är i mörkt trä, golvet brunt och det hela ger ett ombonat asiatiskt intryck trots att det är en väldigt stor lokal (när jag kom till York första gången någonsin huserade den ett snabbköp). Här välkomnas du av effektiv servispersonal och snart har du en dryck där du sitter vid ditt bord och läser igenom menyn vilket kan ta tid för den är lång som en tegelstensroman. Så fort du lyfter blicken inser du att stället är fullt av kineser vilket gör att stämningen känns genuin och att du börjar känna att här är maten nog ganska autentisk.

redchilli

En restaurang med lång meny behöver ju inte nödvändigtvis vara bra utan ofta kan det lätt bli för mycket för köket att hantera men i Kina görs saker snabbare och med mer folk än i Västeuropa så de brukar alltid ha långa menyer och bygga hus snabbare, tycker ni inte? Köket fokuserar huvudsakligen på mat från Beijing och från den mer kryddstarka regionen Schezuan så hit kan du gå vare sig du gillar stark mat eller är mer försiktig. Här finns också rätter som kantonesisk anka och specialmenyer för den som är på date eller har något annat romantiskt för sig liksom en helt vegetarisk meny. Klickar du på länken ovan så kan du se bilder på rätterna.

Har du ätit grodlår? Här bestämde jag mig för att göra slag i saken och testa. Nu kan jag säga att jodå, det är gott men alldeles för pilligt. Att få bort lite kött tar för lång tid för både vad det smakar och proteinerna man får i sig. Min rätt var ”farmors egen” men här fanns flera varianter för den hugade. Maken älskar sin wokade biff och ju starkare desto bättre och han var hur nöjd som helst med kryddningen och bönsåsen. Någon efterrätt brydde vi oss inte om för jag är faktiskt inte så imponerad av just desserterna i det kinesiska köket utan tycker ofta att de är för enkla eller för smaklösa. Istället brukar jag avrunda med något gott specialte eller rolig drink och här finns det flera olika kinesiska läskedrycker och spritsorter liksom cocktails som alternativ för den som vill. Apropå drycker så är vinlistan bra med symboler som visar precis vad varje vin passar till och vilken matstyrka och beskrivningarna av varje vin är levande.

redchilli2

En sak jag älskar är dim sum och här erbjuds även detta liksom mat i lerkrus och och vackert dekorerade. Det enda stora minuset här är att det som på så många asiatiska restauranger av olika slag serveras jätteräkor men det är ju svårt att komma ifrån om man alls går till den här typen av ställe och jag undviker att äta dem. Här har man iallafall tagit bort hajfenssoppan vilket visar att man börjar bli medveten om vad som inte längre accepteras i väst.

Jag är inte ensam om att ge fullt godkänt till Red Chilli som 2012 utsågs till Storbritanniens bästa kinesiska restaurang under Tsingtao Legacy of Taste Awards och de har fortsatt vinna titeln för Nordengland år efter år. De säger själva att alla kockar har erfarenhet från topphotell och ambassader och jag tycker det märks. Ändå är det verkligen ingen ”fine dining” här utan helt vanliga priser och avslappnad stämning. I just York ligger många av stadens nattklubbar i de här kvarteren så hit kommer hungriga människor av alla sorter och inte minst alltså kineserna själva vilket ju är ett fantastiskt betyg. Vänta dig inte fyra små rätter utan bli glatt överraskad.

 

Annonser

8 kommentarer

 1. Det låter som en ”riktig” kinesisk restaurang. Jag älskar kinesisk mat, men de flesta Kina-restauranger (med några undantag) i Sverige är ju ganska trista. Jag brukar hävda att det beror på att Kina-maten kom redan på 70-talet till Sverige, när vi inte riktigt var vana vid utländsk mat och ville anpassa den mycket. Grodlår har jag faktiskt ätit, just i Kina, och det var inte så dumt.

  Gillad av 1 person

  1. Ja den är riktig. Stockholm har ju ett par på Söder också som känns genuina. I Malmö har vi en till som är lite mer ”fine dining” och helt underbar. Han har skippat det svenskar inte gillar men lagar ändå äkta.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Tyvärr missade vi den när vi var i York… Men vi har ätit en del bra kinesisk mat i England, mkt bättre än i Sverige. En del ställen har lika bra mat som den vi ätit i Beijing.

  Gillad av 1 person

  1. Har du något speciellt tips? Du får åka tillbaka till York (eller Leeds) och testa den här.

   Gilla

 3. Åsa F M · · Svara

  Ja, ett ställe i London faktiskt – Wong Kei (uttalas Wonn gaj) i Chinatown, det är som att äta i Kina. De har också en jättemeny.

  Gillad av 1 person

  1. Jag minns sällan namnen på var jag ätit där och ändå har jag läst kinesiska. Det där måste jag prova.

   Gilla

 4. Åsa F M · · Svara

  Skulle vilja trycka ”gilla” men då kommer den där inloggningsrutan upp…

  Gilla

  1. Verkligen skumt. Får kolla hemma vid laptopen på måndag för jag är på resande fot.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

20 pund i London

Upptäck London på budget

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefotografier

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Jennifer Stroud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

A Blog about Cornwall's Hidden Places & Untold Stories

Runtklotet

En blogg och resesajt med tips, texter och bilder från intressanta resmål runt om i världen

%d bloggare gillar detta: