Sju skäl att besöka Dorset

Dorset är ett av de mest populära grevskapen att bosätta sig i när man flyr storstäderna. Här är man tillräckligt långt från London för att ha råd med ett bättre hus åtminstone i inlandet och tillräckligt långt bort för att verkligen få en lantlig känsla. Samtidigt går det direkttåg till huvudstaden de dagar man behöver åka dit. Kusten är dramatisk och Swanage lockar pensionärer medan Weymouths stränder lockar barnfamiljer och seglare på semester. Här är några av mina favorittips men det finns många, många fler – så många att inte ett enda mattips fått plats.

1. Byn Shaftesbury

Mest känd är byn för Gold Hill med sina vackra stugor och utsikten från toppen eftersom backen ner användes i en känd reklam för Hovis bröd. I Shaftesbury kan du också se ruinerna av ett benediktinerkloster grundat av Alfred den Store och en gång ett av de viktigaste i hela landet.

goldhill

Gold Hill, Shaftesbury. Foto: Wikipedia

2. Jurassic Coast

Egentligen känns det fel att bunta ihop hela kuststräckan med alla sina sevärdheter i ett tips men annars hade inlägget hetat ”Elva skäl att besöka Dorset” eller liknande. Missa inte att se en eller flera fantastiska geologiska upplevelser som till exempel den eroderade klippan Durdle Door varifrån du kan vandra till hästskoviken West Lulworth och besökscentret. Åk till Lyme Regis och leta fossiler på stränderna eller se dem på museum eller ta en god real ale på puben Square and Compass med eget fossilmuseum i vackra byn Worth Matravers.

Durdle Door

Durdle Door

3. Corfe Castle

Ett av Dorsets och faktiskt Englands mest kända medeltida slott och ett som trots att det ligger i ruiner fortfarande känns relativt intakt och möjligt att föreställa sig livet i. Slottets stora utveckling skedde under Henry II:s tid på 1100-talet och det känns ibland som om man fortfarande vandrar runt i detta när fåren betar utanför de bastanta slottsmurarna. Efter besöket kan man dricka te i den idag sömniga lilla byn utanför med samma namn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Medeltidsstämning vid Corfe Castle

4, Dorchester

Dorsets lilla huvudstad känns lantligt avslappnad och mysig och är packad med historiska muséer värda din tid. Länsmuséet med världsfynd av fossiler, fin konst och minnen av både romartiden och Thomas Hardy, dinosauriemuseum och flera andra. I utkanten av staden ligger det förhistoriska fortet (bara ett av flera) Maiden Castle åt ett håll och Prince Charles mönsterby Poundbury åt ett annat liksom den pittoreska byn Martinstown med gammalt jordbrukslandskap i terasser bortanför.

dorchester

Corn Market, Dorchester

5. Cerne Abbas

Jättemannen fascinerar många med sin nakenhet och sin stora klubba, mitt ute på en sluttning. Cerne Abbas Giant kan vara keltisk eller saxisk men också mycket yngre och varför han kom till är också det oklart men många är de som försökt reda ut saken. Det är inte bara jätten som är sevärd här utan också själva byn som valts till en av Englands trevligaste. Cerne Abbas historia är precis som Shaftesbury en av ett stort benediktinerkloster som här byggdes vid ån Cerne. Byn ligger vackert och var tidigare mycket betydelsefull som marknadsstad men så drogs järnvägen en annan sträcka och den föll som så många andra i sömn.

cerne

Cerne Abbas. Foto: Wikipedia

6. Bridport

Denna gamla repslagarstad mellan Dorchester och Lyme Regis är en mysig bas för dig som vill upptäcka Dorset och här skulle jag nästan kunna slå mig ner (jag säger nästan eftersom jag bara spenderat en timme här). Det är ingen stor stad men längs huvudgatan finns allt man behöver i en typisk engelsk stil som påminner om Marlborough och liknande små välmående handelsstäder för de av er som varit där. Det är bara några kilometer till havet där man hittar de imponerande, brungula klippor som också de tillhör fossillandskapet och som är kända från bland annat TV-serien Broadchurch.

wb

West Bay, Bridport. Foto: Wikipedia

7. Thomas Hardys stuga i Higher Bockhampton

Nu är Hardy ingen favoritförfattare för mig men han tillhör ju dock världsförfattarna och vilken stuga han bodde i! Den drivs idag av National Trust som anordnar både litterära och historiska aktiviteter året runt och på vår och sommar kan man njuta av den blommande trädgården. Dorset är fullt av platser som Hardy döpte om och använde i sina böcker.

hardy

Thomas Hardys stuga. Foto: Chris Downer

12 kommentarer

 1. jättefint där, gillar Bournemouth.

  Gilla

  1. Ja det är en riktig semesterstad.

   Gilla

 2. Åsa F M · · Svara

  Har inte varit där men skulle gärna åka dit, bo en mysig liten stad och göra dagsturer åt olika håll.

  Gilla

  1. Ja Dorchester och Bridport är bra baser. Lyme Regis om man vill ha havet utanför fönstret.

   Gilla

 3. Blir ressugen nu 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ge dig ut! 😀

   Gilla

 4. Läste en gång en lista med Englands (Storbritanniens?) bästa dagsvandringar och har för mig att en av dem fanns just här… Har du någon aning om vad det kan ha varit?

  Gilla

  1. Det borde vara South West Coast Path som går jättelångt längs helasydvästra Englands kuststräcka. Just i Dorset tar den dig förbi Jurassic Coast med Durdle Door nära West Lulworth som jag nämner i inlägget och som är väldigt spektakulärt. Här har du en länk. https://www.southwestcoastpath.org.uk/

   Gilla

 5. Har inte varit där, men efter den här artikeln blev jag sugen på att åka dit. Få saker går upp mot den engelska landsbygden. 🙂

  Gilla

  1. Det är definitivt ett av de stora grevskapen när det gäller vacker landsbygd – och nej det är inte mycket som slår den där landsbygden. 🙂

   Gilla

 6. Oh, ser verkligen besöksvärt ut! 🙂

  Gilla

  1. Ja det är en väldigt trevlig region med massor att se vad man än är intresserad av. Kuststräckan är fantastiskt dramatisk.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: