Nordirländsk mat

Så här när man sitter och dreglar över Nobelmiddagen kan det ju inte bli något annat inlägg än ett som berättar att 2016 är utnämt till Året för mat och dryck i Nordirland.

Är det någon gång en matälskare ska resa hit så är det helt klart i år. Varje månad har fått ett tema och restauranger och producenter får anmäla evenemang till dessa. Kalendern ser ut som följer:

Januari – Frukost. Vintern börjar med att hylla den älskade frukosten med speciella nordirländska inslag i det typiskt brittiska.

Februari – Älska lokalt. Här får gårdar, små producenter och andra visa upp det bästa de har.

Mars – Arv och traditioner. Recept som gått vidare i generationer och gamla traditionella matlagningsmetoder är på agendan nu.

April – Brygga och destillera. Mikrobryggerier och gin har kommit stort även i Nordirland på senare år och både bryggerier och whiskeydestillerier har såklart alltid funnits. Det mest kända destilleriet för svenskar är nog Bushmills men här finns mycket mer.

Maj – Landskap och platser. Dags för restauranger och andra att plocka fram det bästa från det sitt närområde och visa hur just landskapet påverkar matproduktionen och vad för gott man kan sätta på sina menyer genom detta.

Juni – Älska mejeriet. Ost och grädde är bara ett par av de fina mejeriprodukter Nordirland är känt för eftersom det precis som övriga Irland är mycket grönt och frodigt.

Juli – Hav, floder och sjöar är precis vad det låter som. En chans att visa upp finaste fisken och skaldjuren. Det vore något att komma hit och äta pilgrimsmusslor känner jag.

Augusti – Älska nordirländskt kött. Det här är månaden för köttälskaren och såklart är även det stort här bland den där grönskan.

September – Bröd och bakning är ett alltid populärt tema och här kan både gammalt och nytt samsas.

Oktober – Skörd såklart. Här kommer det säkert att dyka upp en och annan festival i stil med Kivik, Öland och många andra som handlar om just skördetider och dess skatter.

November – Arv och lärande. Detta blir en månad då det ges chanser att lära sig tekniken kring matlagning med mängder av kurser och prova på-evenemang.

December – Julen och finare mat. Både julrecept och annan lyx att ställa på bordet vid högtidliga tillfällen.

Än är kalendern inte full av evenemang men det lär fyllas på och du kan hitta både evenemangstips och ladda ner information om restauranger att besöka på sajten Northern Ireland Good Food. Att starta året med UlsterFRYDay i januari låter inte dumt. Här blir man hungrig!

6 kommentarer

 1. Mat är en stor del av en resa tycker jag. Skulle vara superintressant att åka på matresa till Nordirland! 🙂

  Gilla

  1. Ja mat är nästan viktigast. Jag tror Nordirland har mat som liknar Cornwall – jättegott. Gott bröd, hummer, pilgrimsmusslor, fantastisk entrecote, feta ostar. 🙂

   Gilla

 2. Men åh, så spännande! Jag är faktiskt sugen på en resa till Nordirland, så det skulle ju passa perfekt. Maten är en mycket viktig del av en resa för mig. Tack för ett inspirerande inlägg!

  Gillad av 1 person

  1. Tack. Ja var du inte inne på mitt inlägg om Game of Thrones-platser? Du får göra slag i saken. Mat är fantastiskt viktigt och det påminner mig faktiskt om att jag innan jag tar mig till New York behöver ett inlägg om var man äter ”naturlig” mat som inte är full av hormoner, socker och annat. Jamie Oliver pratade just på Skavlan om sötad mjölk i USA. Brrr.

   Gilla

   1. Game of Thrones? Det låter inte bekant (jo, känner till serien men har inte sett den). Jag gillar dock slott! 🙂 I New York finns huuuur mycket matställen som helst, från hela världen. Likaså hur mycket hälsosamt som helst. Det är inte representativt för USA. Time Out har bra aktuella tips, som dessa: http://www.timeout.com/newyork/restaurants/the-best-healthy-restaurants-in-nyc

    Gillad av 1 person

   2. Ja matställen från hela världen inser jag att det finns men jag hör så många européer som kommer tillbaka och berättar om kyckling i broilerstorlek som de undrar hur den kunnat bli så stor. 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Deckarlogg

Tänkt & tyckt om deckare och annan krimi

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, aspirerande författare. Resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

Rule Britannia

- alt i anglofili

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

%d bloggare gillar detta: